Ředitel středočeské policie Václav Kučera připomněl, že vývoj bezpečnostní situace ve Středočeském kraji dlouhodobě ovlivňuje geografická poloha kolem Prahy a stálý přírůstek obyvatel, na němž se podílí migrace.

Smotlacha připomněl, že kvůli epidemii koronaviru se snížil pohyb obyvatel a ubylo příležitostí pro páchání trestné činnosti. „Celkově kriminalita klesá, ale lze předpokládat, že s rozvolněním bude narůstat,“ uvedl.

Živly se vyžívaly v Rakovnicku

Nejvýraznější nárůst kriminality byl v loňském roce na Rakovnicku, kde policisté zaznamenali 729 skutků. Bylo to o 22,9 procenta případů více než předloni. Podle Smotlachy šlo hlavně o majetkovou trestnou činnost. Meziročně skoro o sedm procent případů více policisté evidují na Kutnohorsku a Kolínsku. Naopak největší pokles byl na Benešovsku a Mělnicku, a to o 13,8, respektive 13,7 procenta.

Ubylo vražd

Vražd máme za posledních x let nejméně. Je to o 12 případů méně, než tomu bylo v roce 2020. Máme i 100% objasněnost, tedy všechny vraždy, které se staly v roce 2020, byly objasněny,“ uvedl Smotlacha s tím, že stoupá i objasněnost loupeží. V roce 2020 došlo ve Středních Čechách k 18 vraždám, loni jich tedy bylo 6.

V případě vražd šlo o činy spáchané bez předchozího rozmyslu. „Oběť s pachatelem se většinou znali,“ dodal Smotlacha. Hlavní příčinou vražedného jednání byly podle středočeského policejního ředitele Václava Kučery osobní vztahy.

Prevence na silnicích

Středočeští policisté se chtějí mimo jiné do budoucna zaměřit na postihování nedovolené rychlosti na silnicích. Pomoci tomu má spojení hned několika detektorů, které pomohou odhalit, ale i identifikovat provinilce.

„Půjde o pozemní měření rychlosti s detekcí SPZ. Společně se záběrem z dronu dokážeme analyzovat veškeré údaje. Věřím, že přispějeme k tomu, že řidiči budou více přemýšlet o tom, jak se bezpečně jezdí,“ sdělil Kučera. Poměřovat se budou nejen rychlosti vozidel, ale také vzdálenosti. Metodu hodlá policie aplikovat už letos na jaře.

Video
Video se připravuje ...

Metoda měření bezpečné vzdálenosti, kterou chce středočeská policie začít na silnicích zkoušet na jaře 2022. David Malík

Kriminalita klesá

Kriminalita oproti předchozímu roku loni klesla v celé ČR, méně bylo majetkových i násilných trestných činů, naopak přibylo mravnostních činů. Policie zaznamenala v celé zemi loni 153.233 trestných činů, meziročně o 7,4 procenta méně. Objasněnost vzrostla o jedno procento na 57,3 procenta.

Nábor

„Za poslední čtyři roky se nám dařilo opravdu nabrat více policistů, než opustilo službu policie,“ uvedl Kučera. Avšak oproti roku 2020 počet středočeských krajských policistů klesl přibližně o 70, protože odcházejí na výběrová řízení k jiným útvarům. Minulý rok bylo v regionu přijato 173 policistů, skončilo jich 150. K jinému útvaru, často republikového významu, bylo převedeno 133 příslušníků, naopak 78 jich přešlo ke středočeské policii.

Nedostatek policistů v oblasti Praha venkov-jih souvisí i s tamější velkou výstavbou, a tedy s vysokým počtem obyvatel. Schází zde kolem 40 policistů, podobný počet chybí i na Kladensku a kolem 30 na Mělnicku a také v oblasti Praha-západ.

Podle krajského policejního ředitele pokračují nábory, byl také spuštěn elektronický způsob náboru. Komplikací je to, že podobná cílová skupina zájemců míří také k útvarům v Praze a rovněž do armády, dodal Kučera.

Fotogalerie
59 fotografií