Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šéf lékárníků o pandemii: Nedostatek pomůcek, vykoupené roušky a jen hrstka nakažených

Autor: Andrea Ulagová - 
8. července 2020
05:30

Lékárníci byli v průběhu února první, kteří zaznamenali paniku a obavy Čechů z koronaviru. Nejdříve lidé vykoupili roušky a respirátory. Ty pak chyběly právě samotným lékárníkům během pandemie. Lékárníkům pak nosili lidé vlastoručně ušité roušky. Následovalo masivní vykupování léků s paracetamolem. Chod lékáren se musel téměř ze dne na den změnit. Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory (ČLnK), v rozhovoru pro Blesk Zprávy prozradil, na co si nyní budeme muset po koronakrizi v lékárnách zvykat a kolik bylo mezi personálem nakažených.

V průběhu letošního února vzali Češi lékárny útokem a vykoupili respirátory, roušky a také rukavice a dezinfekci.

Po vyhlášení nouzového stavu zůstaly samozřejmě lékárny otevřené a podle Aleše Krebse, prezidenta České lékárnické komory (ČLnK), nebyl dostatek ochranných pomůcek ani pro personál lékáren. Prostřednictvím facebooku tedy lékárny prosily veřejnost, aby jim věnovala alespoň látkové roušky.

„Ačkoliv kraje měly rozdělovníky na dodávky ochranných pomůcek, tak v některých krajích měli kolegové jen minimální počet těchto prostředků. Nebo také žádné. Proto jsme museli obrátit na ministerstvo zdravotnictví, aby nám zajistilo cílené dodávky,“ řekl Krebs v rozhovoru pro Blesk Zprávy. I tak začaly pravidelné dodávky respirátorů proudit k lékárníkům až na konci března. Do toho se musela v lékárnách změnit řada věcí, aby se personál zvládl před případnou nákazou ochránit.

„Instalovaly se plexisklové zástěny, zvýšila se dezinfekce prostor a omezoval se vstup pacientů do lékáren, například v jednu chvíli mohli být v provozovně pouze dva,“ připomíná Krebs s tím, že tato opatření by mohla nadále platit i například během epidemie chřipky. 

Roušku v lékárně už mít nemusíte

V době pořizování rozhovoru (1. července) ještě platilo v lékárnách platilo pravidlo o nošení roušek, ministerstvo zdravotnictví tuto povinnost 4. července zrušilo. To znamená, že pacienti ani personál v lékárnách nemusí nosit roušky, respirátory ani jiné ochranné prostředky dýchacích cest.

„Platí ale, že i přes toto uvolnění je třeba dále dodržovat opatření, která zamezují šíření viru,“ říká k tomuto rozhodnutí restortu Aleš Krebs a dodává: „Pokud je v obecné rovině epidemiologická situace natolik dobrá, že je možné odložit roušky i v lékárně, pak je to v pořádku.“

Lékárníci také vypracovali desatero hygienických zásad, která by se měla dodržovat. To se nakonec rozšířilo i mimo lékárny a zdravotnická zařízení, převzali je např. úřady.

Lékárníci pracovali přesčas. Kolik se jich nakazilo koronavirem?

Lidé se báli během pandemie chodit k lékaři, klesl i počet návštěv lékáren, ale podle Krebse nijak masivně.

„Podle průzkumu, který jsme si nechali zpracovat, tři čtvrtiny lidí šli do lékárny během pandemie minimálně jednou a více než polovina dvakrát, a to nejen kvůli výdeji léků, pacienti si chodili i pro informace. Bylo naprosto běžné, že se hodně pracovalo přesčas,“ prozradil Krebs.

Lékárníci museli také čelit panice, kdy lidé začali vykupovat léky s paracetamolem ve víře, že je před koronavirem ochrání. „Museli jsme přikročit k limitaci výdeje takových léků a snažili se pacientům vysvětlovat, že léky nepůsobí preventivně, ale až na konkrétní příznaky,“ uvádí Krebs a zmínil, že lidé omezení výdeje platilo i na různé vitamínové doplňky stravy, o které byl také zvýšený zájem. 

I přes velké pracovní nasazení se podle statistik nakazilo v Česku 20 lékárníků a lékárnic. „Podle mých informací se ale nákaza obešla bez vážných následků,“ dodal Krebs.

Změny k lepšímu a příprava na druhou vlnu

Covid-19 podle Krebse řadu věcí změnil a uspíšil. „Velmi nám pomohla rychlá dohoda se Státním ústavem pro kontrolu léčiv, která uspíšila systém, umožňující výdej předepsaných léků na občanský průkaz,“ řekl prezident ČLnK. Předtím museli lékárníci z některých starších typů telefonů pracně opisovat dvanáctimístný kód.

A co dál změnila pandemie v lékárnách a připravují se lékárníci na možnou druhou vlnu? Podle Krebse nebude mít pandemie vliv na zdražení léků. Lidé budou muset počítat s tím, že některá opatření se mohou vrátit v době jiných respiračních onemocnění.

„Je třeba, abychom se zásobili předem ochrannými prostředky, dokud jsou za přiznivé ceny. My jsme se v březnu snažili sehnat ochranné prostředky, ale ty ceny byly extrémní, proto je dobré se připravit na podobnou situaci,“ myslí si Aleš Krebs, který sám pracuje jako lékárník.

Prezident lékárnické komory je velmi vděčný všem lékárníkům a lékárnicím, že pandemii zvládli, stejně tak i studentům dvou famaceutických fakult z Hradce Králové a Brna, kteří podle něj významně přispěli k fungování lékáren v době krize.

Video  Prezident lékárnické komory  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa