Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslance čeká týden práce, pak prázdniny. Rozhodnou o rozpočtu i změnách u bydlení

Aktualizováno -
7. července 2020
12:35
Autor: ČTK, kal - 
7. července 2020
05:05

Na letní pohodu a volno až do září si musí poslanci ještě pár dní počkat. Od úterý je čeká řádná schůze, na které mají pak ve středu mimo jiné schválit zvýšení schodku letošního státního rozpočtu na 500 miliard korun. Ale také rozhodnout o zrušení dani z nabytí nemovitosti a také osudu daňového odpočtu úroků z hypoték. V pátek vystřídá řádnou schůzi jedna mimořádná - o kompenzačním bonusu pro dohodáře. Pak už se poslanci konečně budou moci rozjet za letními radovánkami. A KDU-ČSL svolá mimořádnou schůzi Sněmovny ke zhodnocení koronavirové situace na Karvinsku nebo víceletému finančnímu rámci a fondu obnovy Evropské unie. Místopředseda a šéf lidoveckého poslaneckého klubu Jan Bartošek řekl, že na jednání grémia Sněmovny všechny kluby garantovaly podporu svolání schůze.

Vláda by měla podle Bartoška vyhodnotit první vlnu epidemie koronaviru a informovat Sněmovnu o tom, jak je připravena na případnou druhou vlnu, jak je ochrannými pomůckami vybavena Správa státních hmotných rezerv, a také podat informaci o situaci na Karvinsku. „Zajímá nás, jakým způsobem fungovalo ministerstvo zdravotnictví, jak postupovala krajská hygiena a jakým způsobem celou situaci komunikovalo ministerstvo financí,“ uvedl.

Druhým bodem bude informace premiéra o plánu obnovy EU. „Je důležité, aby premiér měl mandát od Poslanecké sněmovny a aby Sněmovně a veřejnosti sdělil, jaké má vláda výhrady k navrženému plánu a s jakými cíli a představami bude jednat s dalšími lídry evropských vlád tak, aby tento balík peněz byl přerozdělen ve prospěch ekonomik Evropské unie a zejména ekonomiky České republiky, která pandemií koronaviru byla postižena také,“ řekl předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík.

Hlavní bod poslanců: Schodek 500 miliard

Sněmovna bude na řádné schůzi tento týden schvalovat další prohloubení schodku letošního státního rozpočtu o 200 miliard na půl bilionu korun. Ve finále je také například vládní návrh na zrušení daně z nabytí nemovitostí a část nové odpadové legislativy. Schůze začne v úterý odpoledne. V pátek se poslanci mimořádně sejdou k příspěvkům lidem pracujícím na dohody za ztráty způsobené opatřeními proti koronaviru a k zavedení paušální daně pro živnostníky.

V úvodním kole by měli poslanci projednat na řádné schůzi například návrh zákona, který má zabránit tomu, aby klíčové české firmy převzali rizikoví zahraniční investoři. V úvodním kole je ale také například kontroverzní předloha o evidenci skutečných majitelů, který může podle kritiků pomoci premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v jeho sporu o to, zda je ve střetu zájmů.

Ve druhém čtení by se mohli poslanci zabývat zavedením takzvaného klouzavého mandátu nebo digitální daní. Do závěrečného kola by se měla dostat novela o obalech. Mohla by mimo jiné rozšířit dobrovolné zálohování PET lahví.

Exministryně Marksová má šanci na další výdělek z eráru

Sněmovnu čeká i volba dvou členů Rady Českého rozhlasu a jednoho člena rady České tiskové kanceláře za někdejší ministryni práce a sociálních věcí za ČSSD Michaelu Marksovou. Marksová se stala v půlce června politickou náměstkyní ministra zahraničí.

Poslanci by mohli příští týden schvalovat také novelu vodního zákona, která má umožnit přijímání přísnějších opatření proti suchu. Předpokládá například vznik komisí, které by v době sucha mohly například zakázat povolené odběry vody nebo nařídit vlastníkovi vodohospodářského zařízení jeho zprovoznění. Proti suchu míří i další předloha v závěrečném kole, podle níž se budou moci vodohospodářská opatření provádět ve více na sebe navazujících katastrálních územích.

Spor o odsun konce skládkování

Při schvalování nové odpadové legislativy se čeká spor o termín odsunu konce skládkování. Vláda navrhuje šestiletý odklad na rok 2030, navrhované dřívější termíny dolní komora zřejmě odmítne.

Navrhované zrušení daně z nabytí nemovitosti by na druhou stranu do budoucna neumožnilo odečítat si zaplacené úroky z hypotéky od základu daně. Někteří poslanci usilují o zachování této možnosti, pravděpodobně neuspějí.

Ve finále je i vládní novela o ochraně zvířat, která zejména zakazuje takzvané množírny. Za posílení trestů pro tyrany a zákaz množíren dlouhodobě usiluje projekt Blesk tlapky. Poslanci budou při jejím schvalování hlasovat také o úpravách, které by zakázaly klecový chov slepic.

Dohodáři zřejmě dostanou až 31 tisíc korun

Vládní předlohu o náhradách 350 korun za den lidem pracujícím na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti by mohli poslanci schvalovat v pátek zrychleně už v úvodním kole. Tito pracovníci by mohli dostat až 31 150 korun.

V případě paušální daně pro živnostníky s ročními příjmy do 800 000 korun čeká Sněmovnu první čtení novely. Daň včetně odvodů by činila v příštím roce 5740 korun měsíčně. Pokud by se živnostník pro tento systém rozhodl, nemohl by už uplatňovat žádné další daňové slevy a úlevy, jako je bonus na děti nebo sleva na manželku.

Pátek by měl být poslední jednací den Sněmovny před takzvanými parlamentními prázdninami. Na další řádné schůzi by se poslanci měli sejít v září.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

JaPi ( 7. července 2020 14:46 )

Upřesnění:
Poslance čeká kantýna s cenami o kterých se nám ani nezdá, serfování po netu, spánek v lavici, mletí pantem o ničem, oneman show za řečnickým pultem, potulování se po chodbách, mačkání tlačítek bez znalosti věcí proč a zač ..... prostě náročné hlouposti, které se rozhodně nedají nazvat prací.

JaPi ( 7. července 2020 14:40 )

Deneček ( 7. července 2020 05:33 )

Poslance prý čeká týden "práce"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa