Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Potíže na cestě do Chorvatska: Češi, už nejste bezpeční, vzkázali Slovinci. Babiš se diví

Aktualizováno -
3. července 2020
16:33
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
3. července 2020
09:02

Slovinsko dnes vyřadilo Česko, Chorvatsko a Francii ze zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem. Češi se proto od půlnoci z pátka na sobotu budou muset při cestě do Slovinska prokazovat potvrzením o zaplaceném ubytování a také negativním testem na covid-19, který bude starý nanejvýš 36 hodin. Průjezd zemí, přes kterou řada českých občanů cestuje do Chorvatska, bude nadále možný bez omezení, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není k vyjmutí Česka z bezpečných zemí důvod. Totéž tvrdí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), podle kterého nehodnotí Slovinsko tuzemskou epidemiologickou situaci úplně objektivně a v detailu. Dopravci přerušují prodej jízdenek do Slovinska, vlaků do Chorvatska se opatření nedotkne. 

Opatření začne platit od sobotní půlnoci. Důvodem je nárůst nových případů koronaviru zejména v Chorvatsku. Na dotaz, co to pro Chorvaty znamená, mluvčí slovinské vlády Jalko Kacin odpověděl, že mohou do Slovinska přijet, pokud tam vlastní nemovitost nebo si objednali turistický pobyt.

Slovinsko používá pro vyjádření rizika podobně jako ČR tříbarevný semafor, který zavedlo začátkem června.

Češi musí do 14denní karantény

Agentura STA píše, že zařazení zemí na oranžový seznam znamená, že většinajejich občanů přijíždějících do Slovinska musí do 14denní karantény. Nevztahuje se to na Slovince vracející se z těchto zemí ani na lidi, kteří se prokážou doklady o pobytu.

Stejně tak se to nevztahuje na Čechy, kteří již ve Slovinsku jsou. „Pro naše občany, kteří se nachází již na území Slovinska, se nic nemění. Mohou dovolenou bez komplikací dokončit a vrátit se bez komplikací do České republiky,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček(ČSSD).

Češi, kteří do Slovinska dorazí po půlnoci z dneška na sobotu, se budou muset prokazovat negativním testem na koronavirus, bez něj jim bude nařízena 14denní karanténa. Česká diplomacie to vnímá jako zásadní komplikaci a chce se slovinskou stranou řešit, zda by pro Čechy bylo možné absolvovat test až na slovinském území.

Mluvčí slovinské vlády: Epidemiologická situace se zhoršuje

„Epidemiologická situace ve Slovinsku se zhoršuje. Včera jsme měli nejvíce infekcí po 16. dubnu. Deset pacientů bylo hospitalizováno. Zdrojem infekcí jsou buď případy přinesené ze zahraničí, nebo přirozené šíření choroby ve Slovinsku. Vše je víceméně spojeno s většími večírky a přeshraničními návštěvami diskoték,“ uvedl Kacin na svém twitteru.

Na tzv. žlutý seznam „spadla“ vedle ČR také Francie. Naopak Belgii a Nizozemsko Slovinci přeřadili na bezpečný, zelený seznam.

Slovinci, kteří jsou nyní v Chorvatsku, se mají připravit na to, že na hranici budou muset říci, kde přesně byli, a dokázat to například hotelovým účtem. Do karantény jít nemusí.

„Při cestování do zemí na žlutém seznamu se vyhýbejte větším akcím a hromadnému setkávání a dodržujte pravidla bezpečného chování stejně jako doma,“ poradil Kacin na twitteru Slovincům.

Video  Dlouhé kolony na hranicích mezi Slovinskem a Chorvatskem.  - Blesk Zprávy: Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Důvodem nejen noví nakažení?

Podle televize N1 není přírůstek nových nakažených v Chorvatsku jediným důvodem nových opatření Lublaně. Ukázalo se, že poměrně mnoho Slovinců nebo lidí s právem trvalého pobytu ve Slovinsku při návratu do Slovinska přes Chorvatsko nebo Maďarsko oznámilo, že byli právě v těchto zemích, zatímco ve skutečnosti pobývali v Srbsku či Bosně a Hercegovině, tedy v zemích, jež jsou na slovinském červeném seznamu stále nebezpečných států s vysokým počtem nakažených.

Kacin doplnil, že Chorvaté, kteří si dovolenou na Slovinsku naplánovali do soboty, ji budou moci dokončit bez karantény.

Petříček: Při průjezdu Slovinskem do Chorvatska není test nutný

Ministerstvu zahraničí se podařilo se Slovinskem vyjednat, že při průjezdu Slovinskem na dovolenou v Chorvatsku nebudou muset Češi negativní test na koronavirus předkládat.

Během průjezdu však mohou Češi zastavovat pouze v nezbytně nutných případech - na benzinových stanicích a odpočívadlech kvůli WC. Slovinskem mají projet co nejkratší cestou.

Ministr Petříček ale upozornil, že cestu mohou zkomplikovat policejní kontroly, dopravní komplikace mohou vzniknout i na slovinsko-chorvatské hranici. Českým turistům doporučil, aby v případě cesty přes Slovinsko uskutečnili přejezd skutečně co nejrychleji.

Petříček také zdůraznil, že česká epidemiologická opatření vůči Slovinsku se nemění. Češi se tak nadále budou moct ze země vracet bez omezení, stejně jako Slovinci budou moct bez omezení cestovat do ČR.

K vyjmutí Česka není důvod, tvrdí Babiš

O epidemiologické situaci v Česku bude se slovinskou stranou nadále komunikovat velvyslanectví v Lublani, ministerstvo zahraničí i premiér Andrej Babiš (ANO).

„Věříme, že situace je dočasná. Máme příslib, že když se čísla nově nakažených v České republice dostanou pod deset na sto tisíc obyvatel, měli bychom být opět zařazeni mezi bezpečné země,“ řekl Petříček.

Podle Babiše není důvod, aby Slovinsko dávalo Česko mezi méně bezpečné země. ČR má podle premiéra pouze lokální problém se zvýšeným výskytem koronaviru na Karvinsku. „Doufejme, že Slovinsko to zohlední a od toho opatření upustí, protože pro něj není nejmenší důvod,“ uvedl.

Vojtěch: Slovinci nehodnotí data objektivně

Ministr zahraničí Petříček také uvedl, že nemá žádné signály o tom, že by se další evropské státy chystaly vyřadit Česko ze seznamu bezpečných zemí. Podotkl ale, že před dnešním rozhodnutím slovinské vlády podobné signály nebyly ani z Lublaně.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) nehodnotí Slovinsko tuzemskou epidemiologickou situaci úplně objektivně a v detailu. „Srovnávána jsou celková data počtu případů. Budeme chtít přesvědčit naše slovinské kolegy, že situace není v ČR plošně taková. Trend je spíš klesající,“ řekl ministr na tiskové konferenci.

Ohnisko v Karviné je podle něj pod kontrolou. „Omezovat pohyb lidí ještě na místě není. Ale nemůžeme vyloučit nic, pokud by došlo k eskalaci,“ dodal.

Slovinci hodnotí posledních 14 dní

Zařazení zemí do jedné ze tří kategorií ve Slovinsku vychází z celkového počtu případů koronaviru za posledních 14 dní, přepočítaného na 100.000 obyvatel dané země. Pro zařazení státu na zelený seznam je nutné, aby toto číslo bylo nejvýše 10, riziko v takových zemích považuje Lublaň za nízké a jejich občané mohou do Slovinska cestovat a pobývat v něm bez omezení.

Česká republika se nyní dostane na oranžový seznam, kde jsou středně rizikové země s 11 až 39 případy na 100.000 obyvatel za posledních 14 dní. V ČR je nyní toto číslo 17,75, nad desítkou je už od 26. června, začátkem června se pohybovalo kolem 6,5.

Dopravci přestávají prodávat jízdenky

Na dění kolem Slovinska reagují dopravci. Soukromý dopravce RegioJet přestal prodávat kvůli změně podmínek cestování do Slovinska jízdenky do Lublaně. Provozu vlaků z Česka do Chorvatska se omezení nijak nedotkne, většina cestujících míří právě tam. Dopravce umožňuje také storno již koupených jízdenek a vrácení peněz.

Několik autobusových linek do Chorvatska, které přejíždí přes Slovinsko, provozuje také FlixBus. FlixBus také zastavil prodej jízdenek do Slovinska, kvůli tamním opatřením budou autobusy zemí pouze projíždět. Linky do Chorvatska budou fungovat nadále.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verka1 ( 3. července 2020 21:55 )

😁
Covid19 se bude pořád rozšiřovat, bude hůř.

verka1 ( 3. července 2020 21:54 )

Domácí české lázně a ještě dostanou nějaké peníze od státu 👍

kamia ( 3. července 2020 20:52 )

Je to dobře že aspoň tam vše hlídají tady to nesmyslné uvolnili a tady se situace zhoršuje.Méli letos zústat doma a podpořit českou ekonomiku.

marlen52 ( 3. července 2020 20:14 )

než takovou dovolenou tak raději žádnou

naidka ( 3. července 2020 19:11 )

Podobně psal Berlin71. Ten údajně bydlel v Berlíně, v Řecku měl údajně penzion a taky si jeho mobil psal, co chtěl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa