Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Karvinsko máme pod kontrolou, tvrdí Vojtěch. K zavření hornického okresu nevidí důvod

Aktualizováno -
7. července 2020
12:02
Autor: trm, ČTK, sab - 
7. července 2020
09:45

Koronavirus se na Karvinsku masivně komunitně nešíří, dopady na zdraví obyvatel jsou minimální. Tvrdí to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který odmítl kritiku situace s tím, že jde o zbytečnou politizaci. K tvrdším opatřením, než v regionu platí, nevidí důvod. Nákaza se rozšířila mezi horníky OKD a jejich blízké. Firma přerušila těžbu. Uzavření Karviné by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) přicházelo v úvahu až ve chvíli, kdy by denně rostl počet případů v řádu stovek. 

Okres Karviná zůstává nejpostiženějším regionem v Česku, kde společně se sousedním Frýdecko-Místeckem platí přísnější hygienická opatření než ve zbytku republiky. Za uplynulý týden tam bylo zaznamenáno zhruba 172 případů koronaviru na 100.000 obyvatel. Ještě v neděli to bylo 252 nakažených. Firma OKD v pátek začala zastavovat těžbu. Zhruba 90 procent nemocných v oblasti nemá žádné příznaky nebo jen mírné.

„Z epidemiologického pohledu je situace pod kontrolou,“ řekl ministr. „Není důvod k panice,“ zdůraznil.

Vojtěch: Nakazily se hlavně partnerky horníků

„Nešlo o masivní šíření, tato informace není přesná,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že ke komunitnímu šíření na Karvinsku podle něj nedochází. Nakažené ženy do třiceti let, o kterých informoval hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) jsou podle Vojtěcha manželky, partnerky a rodinné příslušnice nakažených horníků.

„Pokud se na to někdo dívá z vrtulníku a přepočítává si to na celou republiku, tak to potom vede k těm zahraničním zprávám, že se zhoršila situace v celé České republice,“ reagoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek na to, že kvůli vysokému počtu nakažených některé země zpřísnily podmínky pro vstup Čechů na jejich území.

Podle hygieniků není nutné v Moravskoslezském kraji za současné situace vyhlašovat nová plošná karanténní opatření. Počet lidí, u nichž testy prokázaly nákazu, sice výrazně vzrostl, avšak zhruba 90 procent nakažených nemá žádné příznaky nebo jen mírné a v naprosté většině jde o příbuzné či známé horníků.

Video  Vojtěch, Šmucler, Roháčová i Zima v debatě o koronaviru: Co nás čeká na podzim?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Řešení lokálních ohnisek by podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška mohlo trvat ještě dny nebo týdny. Může se stát i to, že budou přibývat nakažení, doufá ale, že budou bezpříznakoví a s lehkým průběhem nemoci. Řekl však, že by byl nerad, kdyby ho pak lidé chytali za slovo, protože nikdo prý neumí predikovat na tak malém území.

Hygiena shání posily

O přenášení nemoci do komunity na Karvinsku v neděli mluvil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Kritika v posledních dnech směřovala zejména k tomu, že stát zde nezajistil dostatečné kapacity hygieniků a lidé museli na testování čekat. Podle kritiků z řad opozice měl stát jako majitel uhelné společnosti OKD také dříve přistoupit k uzavření dolů, někteří rovněž zpochybňovali fungování takzvané chytré karantény, která má usnadnit hledání možných nakažených.

Posílení personálních kapacit jednotlivých hygienických stanic je prý prioritou ministerstva zdravotnictví, jak Blesk Zprávám řekla vedoucí tiskového oddělení resortu Renata Povolná. „V současné době navyšujeme kapacity o 134 pracovníků, hledáme epidemiology, právníky a IT pracovníky. Zároveň je naší snahou posílit i místa lékařů v hygienické službě,“ upřesnila.

Nově nakažených bude méně, míní ministr

Z dat podle hygieniků vyplývá, že onemocnění se mimo okres Karviná nešíří a pro ostatní okresy Moravskoslezského kraje ani jiné kraje karvinské ohnisko nákazy nepředstavuje reálné epidemiologické riziko.

Vojtěch si myslí, že počty nově odhalených případů se budou postupně snižovat, protože bylo dokončeno testování na dolech ČSM. Přechodné zvýšení by podle něj mohlo nastat kvůli plánovanému opakovanému testování horníků, kteří byli při prvním testu na covid-19 negativní.

Pokud by se epidemiologická situace ale zhoršila, je podle ministra Adama Vojtěcha možné přistoupit k dalším opatřením, například k omezení počtu lidí na hromadných akcích na deset osob, nařízení povinnosti nosit roušky i venku nebo uzavření rizikových prostorů. Uvažovat o uzavření Karviné by se podle něj dalo až v případě, že by situace eskalovala a několik dní po sobě by přibývaly stovky případů, což se nyní neděje.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek uvedl, že bez Karvinska by v Česku byla odeznívající epidemie. Pro Moravskoslezský kraj nyní statistici odhadují reprodukční číslo 1,51, což je počet lidí, kteří se v průměru nakazí od každého nemocného. Pro Karvinsko je reprodukční číslo 1,6. Neznamená to nekontrolované šíření v populaci, řekl Dušek.

Video  Mluvčí o „promořené“ Karviné: Uzavření se nebojí a zkritizoval Maďara za mýty o hornících  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

deratizater ( 7. července 2020 16:32 )

30 letý ministr bez zásadních životních zkušeností to je jen trapná figurka v rukou mocných tak tomu bohužel je.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa