Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko hlásí druhého mrtvého ve spojitosti s koronavirem! Zanedbal prevenci, říká hygiena

Aktualizováno -
24. března 2020
12:51
Autor: ČTK, yks - 
24. března 2020
11:05

V České republice zemřel druhý pacient nakažený kornavirem. Tomu selhávaly orgány kvůli nádorovému onemocnění. Nákaza koronavirem jeho smrt urychlila. V tiskové zprávě to uvedla nemocnice v Havířově na Karvinsku, kde muž zemřel. Hospitalizován tam byl od minulé středy. Do zdravotnického zařízení ho převezla záchranná služba.

Pro jeho záchranu nemocnice udělala vše, ale pomoci mu už ani specializovaná intenzivní péče nedokázala. Pacient měl totiž rozsáhlé nádorové onemocnění s pokročilými metastázami do dalších orgánů. Nákaza koronavirem jeho smrt bohužel uspíšila, uvedla mluvčí nemocnice Irma Kaňová.

Podle ředitelky Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavly Svrčinové přitom muž o svém onklologickém onemocnění do poslední chvíle nic netušil. „Myslím si, pán bohužel zanedbal, to co asi měl dělat předtím, tedy pravidelné prohlídky u lékaře, kdy by se odhalilo jeho onemocnění, a že ten COVID byl jenom urychlení, uspíšení úmrtí na to základní onemocnění,“ sdělila ČT Svrčinová.

Muž narozený v roce 1975 byl hospitalizován na infekčním oddělení na stanici připravené pro pacienty s pozitivním výsledkem testu na koronavirus. „Jeho zdravotní stav se velmi rychle zhoršoval, proto byl přeložen na k tomu účelu vytvořenou a komplexně vybavenou jednotku intenzivní péče, kterou jsme speciálně vyčlenili právě pro pacienty nakažené koronavirem s těžkým průběhem onemocnění“ uvedl ředitel nemocnice Norbert Schellong.

Podle něj zdravotníci stav pacienta konzultovali také s kolegy z Fakultní nemocnice Ostrava. „Přestože naši lékaři a sestry dělali maximum, byl boj s tak rozsáhlým multiorgánovým selháním kvůli pokročilému nádorovému onemocnění marný. Tento stav byl bohužel doplněn a komplikován těžkým zápalem plic, způsobeným v souvislosti s koronavirovou nákazou, který by normálně pro člověka v jeho věku nebyl tak fatální,“ doplnil Schellong. Podle něj je nemocnice připravena poskytnout rodině psychologickou podporu.

První oběť související s epidemií Česko oznámilo v neděli, byl to pětadevadesátiletý muž z Prahy. První případy nemoci Covid-19 byly v ČR potvrzeny 1. března. Do dnešního rána se nákaza potvrdila u 1287 lidí, většina z nich má mírný průběh a stůně v domácí karanténě. Hospitalizovaných je podle aktuálních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zhruba 10 až 11 procent nakažených, pětina z nich potřebuje intenzivní péči. První vyléčené potvrdila 16. března Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, celkem mělo dva negativní testy s odstupem nejméně 24 hodin sedm pacientů, jsou tak považovaní za vyléčené.

Počet potvrzených nákaz nemocí Covid-19 stoupl v Moravskoslezském kraji od večera o 14 na 141. Nejvíc je jich na Frýdecko-Místecku, a to 53 prokázaných onemocnění, a pak na Ostravsku, kde bylo 34 pozitivně testovaných.

Bleskoska ( 24. března 2020 22:53 )

Jak zanedbal prevenci, když měl rakovinu? To mi nějak ušlo.

msml20 ( 24. března 2020 22:03 )

No taky se mi to zdá divné. Ještě měl chodit do práce, nevím, chudáci rodina.

villon ( 24. března 2020 19:15 )

Měl jsem kámoše, nějakej Pepa Král, stěhoval skříně a naběhl mu kek jako sviňa, já mu řikal že to může být rak, uzliny od plic ( hulil 5 krabyček deně, k tomu chladtal první ligu a moc nežral). On na to nic a chodil s tim dál ( u doktora nebyl roky protože tušil že když ho višetří bude to pru s er a třeba bude muset přestat hulit). Pak začal v hospodě omdlívat, ta boule na krku mu utlačovala krkavicu. Odvezly ho do špitálu a za tři tejdny bylo vymalováno. Taky o tom nevěděl, nebo dělal že neví.

iva63 ( 24. března 2020 18:08 )

Při běžné preventivní prohlídce se onkomarkry nezjistí ...😪

zlodejska_sekta_ods ( 24. března 2020 16:59 )

fotr zanedbal prevenci a nevzal si gumu a pak už to šlo s pacošem z kopce až do smrti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa