Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hygiena se postavila za Karvinsko: 700 horníků je v karanténě, ohnisko je vyhaslé

Autor: ČTK - 
5. července 2020
18:15

V Moravskoslezském kraji není podle hygieniků za současné situace nutné vyhlašovat nová plošná karanténní opatření. Ohnisko nákazy covidu-19 je známé a lokalizované a nakažení jsou v domácí izolaci. Většina nakažených nemá žádné příznaky, nebo jen mírné. Krajská hygienická stanice (KHS) v Ostravě to v neděli uvedla v tiskové zprávě na svých internetových stránkách.

„K návrhům, že je nutno vyhlásit pro okres Karviná plošná karanténní opatření, uvádíme, že situace na Karvinsku není nová,“ napsali hygienici. Připomněli, že první ohnisko ve společnosti OKD na Karvinsku, které bylo v Dole Darkov, řešila KHS od poloviny května. Celkem tam hygienici zaevidovali přes 500 nakažených.

„Jednalo se o obdobné ohnisko, kde KHS rovněž organizovala plošné odběry u zaměstnanců a přijala protiepidemická opatření. Ohnisko je dnes prakticky vyhaslé a další případy se v něm neobjevují,“ uvedla KHS.

90 procent nakažených je bez příznaků

V současnosti se řeší ohniska v dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih. „KHS i zde provedla plošné testování zaměstnanců, na jehož základě bylo izolováno cca 700 pozitivních horníků. Osoby, které s nimi byly v kontaktu (a jedná se převážně o rodinné příslušníky), byly dány do karantény a probíhá jejich testování,“ uvedli hygienici.

Počet lidí, u nichž testy prokázaly nákazu, podle nich sice výrazně vzrostl, avšak zhruba 90 procent nakažených nemá žádné příznaky nebo jen mírné. „Nedochází k přetěžování zdravotnického systému, postižení jsou v naprosté většině případů v domácí izolaci, stejně jako tomu bylo v případě ohniska na Dole Darkov,“ uvedla KHS.

Video  Mluvčí o „promořené“ Karviné: Uzavření se nebojí a zkritizoval Maďara za mýty o hornících  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Z dat podle hygieniků vyplývá, že onemocnění se mimo okres Karviná nešíří. V sousedících okresech Ostrava a Frýdek-Místek sice přibyly desítky nových případů, ty však zahrnují převážně rovněž horníky z OKD a jejich příbuzné. Pro ostatní okresy Moravskoslezského kraje ani jiné kraje podle hygieniků karvinské ohnisko nákazy nepředstavuje reálné epidemiologické riziko. K uklidnění situace by mělo přispět i šestitýdenní přerušení těžby v OKD.

„Z uvedeného vyplývá, že za současné situace, kdy ohnisko nákazy v OKD je známé a lokalizované, pozitivní osoby včetně svých kontaktů jsou v domácí izolaci, nadále platí, že není z epidemiologického hlediska nutné vyhlašovat v celém kraji nová plošná karanténní opatření,“ uvedla KHS.

Hygienici: Jsme připraveni hned reagovat

Hygienici situaci na Karvinsku trvale monitorují. „Vyhodnocujeme vliv přijatých opatření v lokálních ohniscích a jsme připraveni okamžitě reagovat na případný další vývoj,“ uvedla KHS.

Podle posledních zveřejněných údajů bylo v pátek v Moravskoslezském kraji potvrzeno 3110 případů nákazy koronavirem. Na Karvinsku bylo od počátku pandemie pozitivně testováno 1629 lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 6. července 2020 16:24 )

Chce to více fantazie. Pobaltským státům bych vyhrožoval, že se přestaneme podílet na hlídkování v jejich vzdušném prostoru. Chorvati nás neomezují, to Slovinci. Tam by se taky něco našlo. Nakonec Slovinsko můžeme objet přes Maďarsko.

brano34 ( 6. července 2020 04:27 )

Karvinsko se s plicními nemocemi potýká od doby prvních hornických činností.
Nemoci jako astma, rakovina plic, plicní fibróza, sarkoidóza plic, chronická obstrukční plicní nemoc, tuberkulóza, zápal plic, jsou toho důkazem.
Infekční oddělení praskají ve švech...

BoziMilda ( 5. července 2020 21:05 )

Chudáci Chorvaté, tak moc se těšili, až se budou u nás vyvalovat na sluníčku, už měli i konzervy nakoupené a Vy na ně tohle.

ronyz ( 5. července 2020 20:09 )

je videt ze hygienici jsou amateri bez zkusenosti okamzite odvolat

montevideo ( 5. července 2020 19:02 )

Souhlas. Stejně je to tam samý Polok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa