„Smetanova vyhlídka u Krňan byla trvale uzavřena. Přístupová cesta i samotná vyhlídka leží na soukromém pozemku, který majitel nechal oplotit z důvodu nebezpečných situací a velkého nepořádku od návštěvníků,“ informoval Klub českých turistů. Na přístupové cestě už vyrostl plot s oznámením „Smetanova vyhlídka zrušena“ a zákazem vstupu. Turistické značení už někdo odstranil.

„Chtěli jsme si projít vyhlídky u Vltavy, byli jsme na Máji, teď jsme došli sem a tady je cedule, že se tam nesmí,“ řekli včera Blesku na místě zklamaní turisté z Pardubic.

Podle Klubu českých turistů je nyní v jednání zrušení žluté trasy v celém úseku Třebsín – Jablonná. Uzavřením vyhlídky se z ní stala zbytečná spojka, která vede neschůdným polomem.

Oblast patří k místům oblíbeným také mezi trampy. Naproti vyhlídce třeba leží v lesích trampská osada Ztracenka neboli Ztracená naděje, která vznikla už v roce 1918. Je považována za vůbec první takovou osadu u nás.

Vyhlídku podle legendy navštěvoval skladatel Bedřich Smetana (*1824 – †1884), který tu našel inspiraci k napsání symfonické básně Má vlast. V 19. století z ní měl výhled na Svatojánské proudy, divokou a nebezpečnou část Vltavy. Ty roku 1943 zatopila Štěchovická přehrada, která vodu v místě zklidnila. Turisté však z kopce nad nádrží mohli stále obdivovat meandr i okolní skály a lesy. Pohled na jiný meandr nabízí nedaleká vyhlídka Máj u Teletína, která je zatím otevřená. Ta se ale také nachází na soukromém pozemku.

111 rozhleden s Bleskem

Jste-li zklamaní, že se na Smetanovu vyhlídku už nedostanete, nesmutněte. Pořiďte si Blesk Extra Speciál 111 nejkrásnějších rozhleden Česka. Na 132 stranách najdete nejen tipy na nejlepší výlety, ale i slevové kupony na vstupné do okolních památek i na cestu vlakem s Českými drahami. To vše jen za 69 korun! Koupit ho můžete na stáncích nebo na ikiosek.cz.

Česko jako na dlani! Průvodce po nejkrásnějších rozhlednách právě v prodeji.
Autor: Blesk
Fotogalerie
43 fotografií