Cesta podél řeky bude sloužit především k rekreaci, rodinám s dětmi či pomalejším cyklistům. Místo původně zamýšleného asfaltu ji bude pokrývat kombinace mlatu a kamenné dlažby po stranách. Stezka časem zaroste trávou a lépe splyne s okolní přírodou. Široká bude 2,5 metru. Počítá se i s místy pro rybáře.

Pro rychlejší cyklisty vznikne stezka ve svahu podél Povltavské. V úseku, kde vede vytížená cyklotrasa A2, je nyní ve směru do Libně cyklopruh a ve směru do Troje jezdí cyklisté po chodníku. Jeho šířka je pro její potřeby nevyhovující. Praha 8 chce  cyklostezku upravit, aby odpovídala normám.

„V koordinaci s TSK Praha jsme si nechali zpracovat studii, která je navržena tak, aby byla cyklostezka širší, s kvalitním povrchem a oddělená od vozovky. Tím bude pohyb po této trase pohodlnější i bezpečnější. Součástí projektu je výměna asfaltového povrchu, přesunutí lamp veřejného osvětlení a nová propojení obou úrovní dvěma schodišti s prostorem pro zaparkování kol,“ vysvětluje Martin Jedlička (TOP 09 + STAN), předseda komise pro dopravu Prahy 8. Po úpravách by stezka měla být široká asi 3,5 metru.

Úpravu cyklostezky A2 v Povltavské připravuje Technická správa komunikací (TSK) a magistrát by měly vyjít nejvýše na 24 milionů korun bez DPH. Obdobná suma se podle Jedličky očekává i u promenády hned u řeky, kde ovšem náklady ponese Praha 8. „Máme na to účelovou dotaci od hlavního města Prahy, předpokládaná cena je 25 milionů korun. Přesnou cenu ale určí soutěž, která teprve proběhne,“ řekl Blesku.

Fotogalerie
7 fotografií