Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fischer připustil druhý boj o Hrad a brání Gretu: „Fracek“ a „hysterka“ jsou urážky

Autor: Nikola Forejtová - 
7. ledna 2020
05:02

Premiér Andrej Babiš a jeho střet zájmů, na které poukázala Evropská komise, Česku škodí, myslí si senátor Pavel Fischer. Neúspěšný kandidát posledních prezidentských voleb v rozhovoru pro Blesk Zprávy nevyloučil, že se pokusí „dobýt“ Pražský hrad znovu. Současné hlavě státu Miloši Zemanovi bývalý diplomat vytýká veřejné vystupování, nazývat sedmnáctiletou aktivistku Gretu hysterkou je podle něj urážka. Ukázal také výjimečný dar – českou vlajku, která loni vlála v Afghánistánu v den úmrtí českých vojáků.

Podle politologů jsou některé politické strany a hnutí nejednotné. Vnímáte to podobně?

Já jsem bezpartijní, takže nejsem v žádném klubu, takže nejsem vhodný, abych za ně tu situaci řešil.

Takže máte aspoň nadhled.

Tak to vezmu z nadhledu. Já bych to řešil tak, že by bylo dobré si vzít nějaké dlouhodobé téma do budoucna. Lídry, kteří toto téma budou ztělesňovat a nevymezovat se proti, ale ve prospěch něčeho pozitivního, co lidem dává smysl.

A jaké téma je to pro Vás?

Pro mě je to určitě svoboda, solidarita a spravedlnost mezi lidmi. Nevypadá to tak na první pohled, ale děje se celá řada věcí, které jsou buď velmi pozitivní, anebo kde se musíme ozvat.

Fischer: Babiš škodí Česku

Které to jsou?

Musíme se ozvat třeba ve chvíli, kdy máme předsedu vlády, který je v podezření z vážného, velmi vážného střetu zájmů. Ten střet zájmů už je tak velký, že ho EU v takové míře ještě nikdy u předsedy vlády neřešila. Takže musíme k tomu přistupovat velmi citlivě s ohledem na spravedlnost. Druhá věc, která se týká každého z nás, to jsou přídavky na děti. Není možné, aby jedněm rodičům vláda přídavky přiznala a druhým je nepřiznala. Tohle přece není spravedlivé.

Když se bavíme o premiérovi Andreji Babišovi, měl by právě i kvůli střetu zájmů či demonstrantům něco udělat? Odstoupit z politiky kupříkladu?

Mám za to, že když je člověk takto vysoce postavený, v podezření, že by mohl ovlivňovat média nebo byznys jedné velké skupiny, která je nejvýznamnějším příjemcem dotací, tak by na něm žádný stín pochybnosti neměl zůstat. Tím, že se ty pochybnosti vracejí, tak to škodí nejen jemu, ale škodí to celé ČR. Co by měl dělat? Vyřešit to! Možná prodat Agrofert. Deklarovat, že už se do Agrofertu nevrátí. Těch možností je víc.

Co se mu povedlo?

Daří se mu mimořádně získávat lidi na svou stranu, přesvědčovat je o tom, co dělá. Musím říct, že občas se mu daří přesvědčovat tam, kde i já mám své pochybnosti.

Video  Pavel Fischer o Andreji Babišovi a jeho střetu zájmů  - Nikola Forejtová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jako předseda výboru pro zahraničí, obrany a bezpečnosti, jak podle Vás prezentuje ČR Babiš v zahraničí? Co se týče jazykových dovedností, vystupování… mám dojem, že si ho lidé vcelku chválí. V tom, jak dokáže komunikovat.

Jazyky jsou jedna věc, ty určitě on umí. Ale zrovna ten jeho konflikt zájmů je v některých zemích zcela nepřijatelný a dokonce nesrozumitelný, ten se nedá přeložit. Ale abychom nekritizovali. Babiš udělal řadu dobrých věcí. První, která mě napadá a osobně jsem ho ocenil, byla jeho cesta do Ameriky. Byl v Bílém domě a skvěle reprezentoval ČR, vedl dialog s prezidentem Donaldem Trumpem. To je učebnicový příklad, jak vystupovat se státníky, tam naprosto uspěl. Teď je ale načase, aby nám, ale i v zahraničí něco objasnil.

Dokáže takto ČR reprezentovat i prezident? Nebo má jinou formu dialogu, i když na srovnatelné úrovni?

Vy mě teď zkoušíte. Určitě. MZ umí říct, co potřebuje sdělit. Mě na něm občas štve, že to sdělí rychleji médiím privátním a ne veřejnoprávním, nebo ne českým, ale ruským. 

„Nežijeme v bezpečném světě“

Když už jsme se dotkli Ruska, jak nahlížíte na současnou kauzu Rusko vs. Novotný?

To je další příběh. Pavel Novotný v něm jako starosta Řeporyjí hraje jen epizodní roli. Ale na něm vidíme, co se může stát, když začneme vykládat historii způsobem, který nestrpí žádnou diskusi. Na něm vidíme, jak vypadají média, která se dostanou do politické moci, jako je tomu v Rusku. 

Měli bychom velmi bedlivě sledovat, jak se bude vyvíjet jeho příběh. Máme řadu citlivých věcí, pokud mluvíme o Rusku. Například když Rusko začne vykládat rok 1968 jako bratrskou pomoc, tak se musíme ohradit. Bouchli jsme do stolu, jak v Senátu, tak ve Sněmovně - a bylo to slyšet i v Moskvě.

A mělo by nějaké bouchnutí do stolu nastat i teď?

Určitě. Protože pokud objektivně vzato Řeporyje nemají památník osvoboditelů, tak je plné právo starosty a zastupitelů něco takového připravit. Pokud skuteční osvoboditelé nejsou v Rusku v kurzu, tak problém není v Řeporyjích, ale někde jinde.

Pan Novotný vystupoval v televizi Rosija 1, která se nyní dostala do podvědomí Čechů. Je to ta správná cesta? Když se k nám dostává stále více informací z televize i dezinformačních webů?

To je velké téma a nejen u nás, ale celosvětově. Když řekneme, že máme svobodu slova, tak ale potom musíme vědět, kdo mluví. A v řadě dezinformací nevíme, kdo mluví. Jsou to firmy, skupiny, které si zaplatí reklamu na Facebooku ale ani tady nebydlí, ani tady neplatí daně. Nemají tady volební právo, ale do našich voleb by chtěli mluvit To je otázka suverenity. Aby nám do kampaní nikdo nekrafral. To je téma Ameriky, Španělska i Německa.

A je opravdu možné, aby nám Rusko zasahovalo do voleb?

Není to jen Rusko jako stát, ale hackerské skupiny. Podnikatelé, oligarchové, kteří si tu chtějí prosazovat své zájmy. To nejsou domněnky, tady stačí jenom číst zprávy BIS. Tam se o tom každým rokem dočteme. Jenom se mění intenzita. Nežijeme dnes v bezpečném světě. Rizika se zvyšují a naléhavost BIS stoupá. Nemluví se tam jen o Rusku, ale i o Číně.

Senátor Pavel Fischer během rozhovoru pro Blesk Zprávy (19.12.2019) Senátor Pavel Fischer během rozhovoru pro Blesk Zprávy (19.12.2019) | Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Kuberu podporujeme, máme málo peněz na bezpečnost

Vidíte, že bychom opravdu měli zapracovat na bezpečnosti?

Softwary a počítače jsou bránou do našeho světa a soukromí. Do našich úřadů. Dokud jsme od Číny kupovali košťata, sandály, tenisky, tak to nebyl problém, ale když od nich začínáme kupovat nervový systém naší společnosti, na kterém fungují naše rodiny, naše osobní data, tak si musíme včas položit otázku, jestli to nejlevnější bude nejbezpečnější. Máme spoustu příkladů, že to bezpečné není a je v zájmu našich občanů, abychom šli za bezpečností.

Jde na to dost peněz?

Na to jde málo peněz. My jsme v Senátu vládu oslovovali, úkolovali, vyzývali, aby na to dávala více peněz. Doufáme, že nás vláda vyslyší, je to celosvětový trend.

Když se vrátíme k Číně. Jak jste reagoval, když jste se dozvěděl o kritice Miloše Zemana na cestu předsedy Senátu Jaroslava Kubery na Tchaj-wan?

My jsme tady ve výboru hlasovali o usnesení, kde říkáme, že cesta předsedy má smysl. Tečka. Kubera má naši podporu. Rozvíjení česko-tchajwanských vztahů má naši podporu a protože TW je mimo jiné také šampionem v investování u nás, tak je to v zájmu českých občanů.

Nemohou z toho vzniknout problémy s Čínou?

Problémy jsou od toho, aby se řešily. Já bych se jich nebál. Řešíme, řešili jsme a budeme je řešit.

Fischer: Vztek na sítě nepatří

Vy máte účet na sociální síti?

Mám, dokonce na některých účtech mám svoje děti, takže jsme spolu v těsném kontaktu. Snažím se nepoužívat stejná hesla, nevymýšlet si věci a taky jsem si dával pozor, aby všechny byly pravé.

Narazil jste i na své falešné?

Ano a dokonce se nedávno objevila série útoků na moje webové stránky.

Jak byste ostatním poradil, jak si sítě zabezpečit?

Nedávat tam nic, co by se nám za pět let mohlo vrátit a pořádně je zavřít a neotevírat veřejně.

Nedivíte se občas, co vaši kolegové dávají na sociální sítě?

Někdy se divím, ale když mám vztek, tak bych tam taky něco dal. Já se snažím radši projít na čerstvém vzduchu. Člověk to s odstupem řekne jinak, neměli bychom se navzájem zraňovat a urážet.

Na volby se Fischer připravuje

Budete se pokoušet znovu kandidovat na prezidenta?

Až se vyhlásí volby, tak rád řeknu, co budu dělat, ale chci být na tu dobu připraven.

Jak se připravujete?

Na toto se člověk nepřipraví dost, ale je potřeba hlavně dělat dobrou práci tam, kde zrovna je. Já jsem v Senátu a bezpečnost, obrana a zahraničí, to jsou důležité věci. Nechme se překvapit, co bude v roce 2023.

Bookmakeři Vás dali na druhou příčku ve výzkumu, který odhaduje výsledky. Jak se na to díváte?

Je to podpora, posledně jsem se ale stával zajímavým koněm, který skákal dolů a zase nahoru. Nechme se překvapit.

Nazývat Gretu frackem je urážkou

V roce 2019 bylo hlavním tématem také klima. Řešíte toto téma v Senátu?

My řešíme nejen tuhle věc v Senátu, ale i doma za stolem. Uvědomil jsem si, že ČR je země, která neměla problém s vodou, a najednou nás trápí sucho. Měli bychom si klást otázku, jak udržet vodu v krajině. A ať si kdo chce, co chce říká, tak Greta o problémech mluví. Cosi vypovídá, vypovídá, co je poselstvím mladé generace. Měli bychom mladým naslouchat a zrovna její péče o budoucnost ukazuje, o co bychom se měli v budoucnosti starat.

Je správné takového člověka nazývat frackem nebo hysterkou?

To mě uráží, není tam úcta. Když jsem mluvil se svými dětmi, tak jsem zjistil, že to vidí podobně. Já bych s mladými počítal do budoucna, než abych něco tak ošklivého říkal.

Video  Pavel Fischer o klimatu a Grétě  - Nikola Forejtová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Takže vidíte, že Greta ovlivňuje debatu?

To velké téma, které se týká životního prostředí, to nevyřeší jedna aktivistka. Ale může nás to přesvědčit, abychom nemluvili o katastrofickém scénáři, ale abychom se tomu věnovali a v budoucnosti nelitovali, že jsme třeba něco přehlédli. V tomto smyslu je občas potřeba bít na poplach.

I ČR měla už problémy s bodem nula. Velká města v Indii i v Jižní Americe už nemají vodu. Nebojíte se, že to nastane i u nás?

Když budeme mluvit o vodě, tak musíme mluvit i o chemikáliích v hloubce. Abychom se neprobudili s tím, že jsme otrávili svou vodu hnojivy. Je to téma, týká se nás a hlavně afrického kontinentu.

Co říkáte na argument, že je to od nás ale daleko.

Je to blíže, než si umíme představit. Když se lidé vydávají na pochod kvůli hladomoru nebo válce o vodu, tak potom to brzy poznáme v Evropě. Měli bychom do Afriky více investovat a být tam přítomni. Afričané si to nevyřeší.

Fischera „dostala“ vlajka od vojáka a spona

Pojďme se zaměřit na rok 2019. Jaká událost pro Vás byla nejvýjimečnější?

Měl jsem naprosto mimořádný příběh. Byl tu voják, který našel dámskou sponku na křesle - a protože je to člověk, co prošel výcvikem přežití, tak mi řekl, na co ta sponka je. Tím se rozdělávají pouta. A přinesl mi dárek. Říkal: My bojujeme za důležité věci. Tohle je česká vlajka s prachem z Afghánistánu z Bagrámu, kde v srpnu padli naši vojáci. Dám si ji v kanceláři do rámu, abych si připomněl, že má cenu bojovat. Za důstojnost, svobodu člověka a za demokracii.

Senátor Pavel Fischer během rozhovoru pro Blesk Zprávy (19.12.2019) Senátor Pavel Fischer během rozhovoru pro Blesk Zprávy (19.12.2019) | Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Jak na rok 2019 vzpomínáte?

Vzpomínám na něj jako na rok tvrdé práce. Začínal jsem jako senátor, jako předseda výboru, což je hodně práce, hodně nových úkolů a výsledků.

Jaké výsledky Vám naskočí na mysli jako první?

Pocit hrdosti a radosti, protože jsme navštěvovali vojáky v misích. A mám radost z toho, že se konečně podařilo modernizovat výstroj a výzbroj. Hrdost pak k tomu, že odvádí skvělou práci, jsou to opravdoví bojovníci.

Co politické události? V roce 2019 jich nebylo málo.

Okomentuji to, co vidím každý den, tedy Senát. Podařilo se, aby se Senát stával skutečnou pojistkou ať už politické debaty, nebo ústavní debaty. Také u témat, kde je potřeba hledat konsenzus. To se dařilo.

Video  Pavel Fischer o úloze Senátu  - Nikola Forejtová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Je opravdu tou pojistkou? Nemrzí vás, když prezident Miloš Zeman Senát mírně upozaďuje?

Opakovaně jsem viděl, že se to daří. Pan prezident někdy opravdu Senát upozaďuje, neodpovídá na dopisy nebo nás nezve na Hrad. Je potřeba ho ale i pochválit. Třeba za návštěvu v Londýně na summitu Severoatlantické aliance. Za ČR spolu s dvěma ministry schválili text, kde o Číně mluví historicky poprvé jako o společné výzvě a nebezpečí a hovořilo se také o 5G. Z toho mám radost a oni přiložili svůj hlas.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

adolf45 ( 7. ledna 2020 16:43 )

To je těžký hovado!

donypan ( 7. ledna 2020 13:33 )

Tento člvěk je od pohledu tak slizký až ja vám ztoho na blivo.Doufám v případě ,že bude kandidovat mu to dají lidé patřičně najevo.Je to hnus co musíme v senátu živit takových nýmandů.

Evka4 ( 7. ledna 2020 12:54 )

anonym01:Blaškovi je 65 let, na prezidenta vhodný věk. Nevím, co máš pořád s tím Prchalem? Jsi padlý na hlavu? Vondráček je chytrý, slušný, vzdělaný člověk, který ani odpůrce neuráží. Takový v politice není. Jo, a navíc je opravdu fešák, i jeho paní je pěkná, tak by nás skvěle reprezentovali . Určitě lépe, než hnus Drahoš nebo tahle holá lebka Fischer

gejzovic ( 7. ledna 2020 12:48 )

Uz pri otevreni pusy je citit fales z tohoto cloveka

Bertik ( 7. ledna 2020 11:58 )

Kdy by jsi neměl pařáty ,tak se nevyjádříš.Greta je fracek a nemocná.Tak nám neříkej co si máme myslet.Máme svůj názor.Už aby rozpustili senát a bylo o ty darmožrouty méně.Chybějí zaměstnanci,co jít takhle makat do fabriky za pár tisícovek,to bys nekecal hovadiny co z tebe padaj.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa