Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Greta se v Madridu zapojila do pochodu za klima, policie ji ale vyhnala pryč

Autor: ČTK - 
6. prosince 2019
20:20

Madridem v pátek prošel pochod tisíců lidí vyzývajících obyvatele Země a zejména politiky, aby začali okamžitě postupovat proti globálnímu oteplování. Na závěrečné manifestaci vystoupila i švédská studentka Greta Thunbergová a španělský herec Javier Bardem, který označil amerického prezidenta Donalda Trumpa za "pitomce" kvůli tomu, že vyhlásil odstoupení USA od pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Pochod za klima se konal v souvislosti s konferencí OSN o změnách klimatu (COP25), která ve španělské metropoli začala v pondělí. V čele pochodu šli jihoameričtí indiáni, mimo jiné z Brazílie a Chile, kteří kritizovali prezidenty těchto dvou zemí. Chilské hlavě státu Sebastiánu Piňerovi vyčetli, že se nesnaží řešit sociální nerovnost v zemi. Brazilského prezidenta Jaira Bolsonara kritizovali za jeho neekologický přístup k Amazonii a popírání statistik o jejím odlesňování.

"Jsme uprostřed ekologické a klimatické krize," varovala Thunbergová. Vyzvala politiky, aby začali dělat svou práci. Změna v přístupu k planetě musí přijít, nemáme jinou možnost, dodala. Dav se s ní rozloučil voláním "Greta, Greta". Thunbergová se neúčastnila celého pochodu, po jeho začátku odjela na doporučení policie autem. Stejně jako ráno po příjezdu vlakem se musela šestnáctiletá Švédka všude prodírat davem s pomocí přátel.

„Policie nám řekla, že takto nemůžeme dál pokračovat,“ omluvila se davu před odjezdem z místa pochodu Thunbergová, jak bylo vidět i na krátkém videu zveřejněném deníkem El País. Švédskou studentku, která se za poslední rok stala světovou celebritou, provázel i v Madridu velký zájem médií i příznivců. 

Účastníci vyzývají k veganismu

Lidé v pochodu volali mimo jiné "Není žádná planeta B" či "Klimatickou spravedlnost, teď" a nesli transparenty vyzývající k omezení emisí skleníkových plynů i ke snížení konzumace masa.

"Podle mě je jen jediné řešení pro zastavení klimatické změny: abychom se stali vegany," řekl jedenapadesátiletý Vietnamec, který přijel do Madridu z Německa. Nižší spotřeba masa, k níž vyzval v létě i panel OSN pro změny klimatu, může podle některých přispět k omezení množství metanu, který při trávení produkují hospodářská zvířata a který se též podílí na skleníkovém efektu.

Pochodu se účastnila skupina indiánů, mimo jiné z Chile, kde se konference COP25 měla původně konat, ale kvůli dlouhotrvajícím protivládním protestům za důchodovou reformu či změnu ústavy byla přesunuta do Madridu. Indiáni se na konferenci OSN účastní akcí pořádaných občanskými sdruženími.

 

Skrhola ( 7. prosince 2019 14:31 )

Co mají elektroauto a průjem společného? Strach nestihnout to včas domů

Zdenek Mencler ( 7. prosince 2019 14:28 )

Už by ty ekoblaz­ny,ru­doze­lene silence měl někdo nakopat do zadku. Někdo,no politici. Chraň je panebože,ať to nejsou běžní občané. To nebudou jen kopance do zadních,ale lana a pouliční lampy. Ať jedou všichni šílenci do zemí třetího světa a tam dávají osvětu. Odpadky nepatří do řek a do more a nemůžete mít 20 malejch blbejch černoušků. Co s nema? Neuživí tě ani sebe sami,natož tak dečka,to jim mají ti rudozelene idioti mlátit do hlavy. A ne protestovat,že Evropan má osobní auto a dělá uhlíkovou stopu.

krkoun ( 7. prosince 2019 09:00 )

Je to pošahaná kráva.

diskutujici ( 7. prosince 2019 07:20 )

"..po jeho začátku odjela na doporučení policie autem.."
Jenom doufam, ze to bylo elektrovozitko.

Wells ( 7. prosince 2019 03:15 )

Ta primitivní nemocná Greta patří do školy nebo na psychiatrii. Co ta může v 16ti letech vědět když sotva ukončila ZDŠ. Rozmazlený spratek to je.

Zobrazit celou diskusi