Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Přestaneme topit, svítit?“ Expert na klima řekl, kde je u Grety Thunbergové potíž

Autor: mav - 
22. srpna 2019
05:25

Několik desítek let vědci poukazují na změnu klimatu. Přesto se velkým tématem stává až nyní. Podle Radana Hutha z přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy má na tom svůj podíl i švédská aktivistka Greta Thunbergová. Způsob, kterým na problém upozorňuje, ale považuje za dvojsečný a společnost spíše rozděluje, než aby ji mobilizovala. 

„První informace o tom, že se s rostoucími koncentracemi skleníkových plynů bude měnit klima, tu byly v sedmdesátých osmdesátých letech. Problém nezpopularizovala švédská školačka, ale celé její PR,“ vysvětlil Huth. Dodal, že způsob její prezentace na jednu stranu vzbuzuje zájem mnoha lidí, na druhou ale odrazuje velkou část těch, kterým podobně kontroverzní komunikace nesedí.

Video  „Není možné po lidech chtít, aby přestali jezdit auty. Gretina cesta to potvrzuje,“ říká odborník na klima  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Její cesta ukazuje na to, že za ty běžné činnosti, které produkují oxid uhličitý, nemáme žádnou náhradu,“ pokračoval expert, aby dodal: „Problém těchto radikálních řešení je v tom, že nejsou domyšlené důsledky toho, co se stane, když by si lidstvo řeklo, tak teď se staneme uhlíkově neutrální. Přestaneme topit, svítit, na to společnost není připravená.“ 

Jako příklad Huth přidává stavebnictví, které se výrazně podílí na produkci oxidu uhličitého: „To by se pak dal říct, že přestaneme vyrábět cement. Státy místo toho, aby si samy sobě podřezávaly ekonomicky větev radikálním omezováním produkce uhlíku, by měly investovat do výzkumu cíleného na to, jak ho z atmosféry odnímat a ukládat, aby to bylo efektivní a trvalé."  

Podle Hutha se samozřejmě musí vzít ohled na klima, ekosféru i biosféru. Stejně tak se ale musí brát ohled na návyky lidí: „Jsme v 21. století. Není možné chtít po lidech, aby najednou přestali jezdit auty."

jajanene ( 22. srpna 2019 09:30 )

Něco neuvěřitelného, jak se mnozí přidávají k těm, co jsou de facto psychicky vyšinutí. Jinými slovy, čím větší pitomost, větší publicita a tím větší akce. Děs a hrůza.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa