Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ekologický kolaps i jaderná válka. Vědci řekli, kdy přijde konec civilizace

Autor: Darina Jíchová - 
5. června 2019
20:38

Vědci z australského environmentálního think tanku zveřejnili katastrofální předpověď, podle které čeká lidstvo naprostá záhuba. Ta by měla přijít kolem roku 2050, klimatické změny podle nich povedou k ekologickému kolapsu, který bude následovat pandemie různých nemocí. Podíl na zániku civilizace bude mít podle expertů také jaderná válka a ničivé vlny veder, informoval deník Daily Mail.

Zprávu zveřejnilo australské Národní centrum pro klimatickou obnovu, think tank známý jako Breakthrough, podle něj klimatické změny představují hrozbu pro blízkou budoucnost lidstva. Současná míra emisí by podle expertů mohla vést až k neobyvatelnosti Země, zlomovým bodem bude prý rok 2050, katastrofický scénář pracuje s teorií, že emise skleníkových plynů dál nekontrolovatelně porostou, a nebudou dodrženy podmínky Pařížské dohody z roku 2015.

Řetězec záhuby

Vědci popsali řetězec ekologického kolapsu, který by doprovázela pandemie různých nemocí a nucená migrace. Boj o přírodní zdroje by podle nich zapříčinil jadernou válku, která by vedla nejen ke smrti milionů lidí, ale také k teplotnímu výkyvu. Následné vlny veder by zabily další sta tisíce lidí.

S hrozivou předpovědí přišel ředitel think tanku David Spratt a jeho zástupce Ian Dunlop, chtěli důrazně upozornit na to, že světové národy musí dodržovat podmínky, ke kterým se v Pařížské dohodě zavázaly, a to hlavně udržet růst oteplování na úrovni 1,5 stupně Celsia v porovnání s teplotou v předindustriálním období.

Cesta ke katastrofě

Nicméně vědci upozornili na to, že v budoucnosti, pokud se situace nezmění, lze počítat s růstem oteplování o 5 stupňů, a to ještě před koncem 21. století. Což je ještě vyšší než oteplení o 4 stupně, které odborníci označili za neslučitelné se životem, jak ho známe. Takový růst teploty by byl katastrofální pro všechny ekosystémy, vědci dodávají, že by lidský organismus nebyl schopen se na toto prostředí adaptovat.

Spratt a Dunlop uvedli, že pokud by se růst teploty pohyboval na „snesitelné“ hranici 3 stupňů, pořád by určité regiony s milionovými populacemi byly v ohrožení. Už před dvěma lety američtí oborníci z texaské, kalifornské a sandiegské univerzity varovali, že současná trajektorie oteplování, která ukazuje, že do roku 2050 stoupne teplota o 3 stupně, povede ke katastrofě.

Poukázali, že ekosystém amazonských deštných pralesů, arktický ekosystém i ekosystém korálových ostrovů zcela zaniknou. Národy žijící v tropických oblastech budou čelit vlnám veder, které budou přetrvávat více než 100 dní v roce. Tato skutečnost vyvolá masovou migraci z oblastí jako západní Afrika, Jižní Amerika, jihovýchodní Asie a Blízký východ do pásů s mírnějšími teplotami.

Extrémnímu počasí bude čelit celý svět, kromě vedra to budou také bouřky a záplavy. Tropická a subtropická pásma přijdou o vodní zdroje, což bude mít dopad na 2 miliardy lidí. Kvůli nepříznivému počasí se nebude dařit úrodě, a ceny jídla se tak několikanásobně zvýší. Pod stoupající hladinou oceánů zmizí nespočet ostrovů a pobřežních měst.

Ještě není pozdě jednat

Odborníci z Breakthrough rovněž poukázali na to, že někteří klimatologové mají tendenci snižovat závažnost klimatických změn. Vědci ale zdůraznili, že hrůzná předpověď, kterou ve své studii představili, není nevyhnutelná. „Máme ještě čas na to se zmobilizovat a zakročit. Bez okamžité a drastické akce jsou ale naše šance mizivé,“ uvedli experti. „Jednat musíme kolektivně, nikoli jednotlivě, abychom zajistili udržitelnou budoucnost pro lidstvo,“ napsali vědci na závěr.

PPP150W ( 6. června 2019 08:10 )

Vy si docela protiřečíte. Ona si ta příroda už rozhodla. A o tom všechny ty studie jsou.

Lubomír Babáček ( 6. června 2019 01:22 )

Jsem v naprostém klidu. Vědci se ještě nikdy nestrefili v jejich předpovědích a výsledcích bádání do černého a platí to i v těch nejčernějších prognózách. Za pár dní se v tisku dočteme, že vše je zase trochu jinak a tak dále.....Řekl bych, že finanční fondy poskytované těmto různým podivínům by našlo smysluplnější využití ve prospěch všech tvorů na této planetě, jelikož příroda si sama rozhodne o našem osudu i bez našeho snažení o záchraně či záhubě života. Jako téměř nic nevědoucí bytosti s krátkozrakým pohledem si příliš fandíme v moci, kterou si namlouváme, že máme.

silen ( 6. června 2019 00:50 )

...ano, za sto let se na Zemi sedmkrát zvýšila lidská populace... a to zde byly dvě světové války a různé pandemie (španělská chřipka, malárie, cholera, hladomor...). Přesto jsme se sedmkrát přemnožili a každý se chce mít dobře, tedy alespoň tak, jak se mají ti o třídu výš... Každý chce mít mobil, internet, auto, byt, peníze... a pokud možno bezpracně, na úkor jiných... My závidíme životní úroveň Němcům, ti závidí Američanům..., nám závidí chudé kmeny z Afriky, Oceánie a jižní Asie... Tohle nemůže dobře skončit! Když to neutne vražedné globální oteplení, tak to vyřeší celosvětová válka, kdy se vybijeme vzájemně mezi sebou...! To bude finální katastrofický scénář zániku civilizace na téhle planetě!!!

bre-burda ( 5. června 2019 23:03 )

Souhlasím, základem všech problémů je, že se jeden živočišný druh přemnožil. A příroda ho, nechce-li se chovat podle jí stanovených pravidel, zlikviduje jako škůdce. Nepíše se to lehce, ale obávám se že je to tak!

smradlavamakrela ( 5. června 2019 22:02 )

Což takhle nějak zabránit přemnožování lidstva¿ A hlavně za padesát let bude většina mít IQ 40.

Zobrazit celou diskusi