Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Milujte se, ale nemnožte se: Mít dítě je ta nejhorší rána pro klima! Tvrdí ženy i vědci

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: yks - 
13. března 2019
06:20

Německá autorka Verena Brunschweigerová nedávno vydala knihu, ve které vysvětluje, proč se rozhodla nemít děti. Napsala ji kvůli tlaku okolí, které předpokládalo, že by se žena v jejím věku měla stát matkou. „Jsem svobodná, ne bezdětná,“ říká s tím, že zároveň bojuje proti změně klimatu. Jiné ženy se zase rozhodly nerodit proto, že se cítí klimatickou změnou ohrožené.

Výzkumníci z univerzity v Lundu ve Švédsku ve studii uveřejněné v časopisu Environmental Research Letters spočítali, jaký vliv mají běžné lidské činnosti na množství oxidu uhličitého uvolněného do ovzduší.

V žebříčku se ocitly činnosti, jako je pojídání masa, řízení automobilu nebo létání v letadle. Jejich závěr byl šokující. Nic z toho nezatěžuje planetu tolik jako rozhodnutí mít děti. Péče o každé mrně totiž v průměru znamená vypuštění 58,6 tuny oxidu uhličitého do ovzduší.

Klidně netřídit, ale nerodit!

„Když se americká rodina rozhodne nemít dítě, je efekt tohoto rozhodnutí stejný, jako kdyby se 684 teenagerů odhodlalo k tomu, že bude po zbytek svého života třídit odpad,“ praví studie.

Jenže argument vědců je jen jedním z důvodů, proč se objevuje stále více žen odhodlaných prožít život „osvobozený od dětí“. Mnohé ženy prostě klimatická změna děsí podobně, jako děsila Američany v 50. letech vize jaderného útoku ze strany Sovětského svazu.

Hrozí mateřská stávka?

Hudebnice Blythe Pepinová se rozhodla nemít děti právě kvůli obavám z dopadů globálního oteplování. Založila facebookovou skupinu, která sdružuje podobně smýšlející ženy. „Už bezmála 40 % Američanů si myslí, že by člověk měl při rozhodování o tom, zda bude mít děti, přihlédnout k rizikům vyplývajícím ze změny klimatu,“ vysvětluje Pepinová s tím, že přivést děti do stávajícího světa jí připadá nezodpovědné.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině