Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš vyvezl Moniku i dceru Vivien do USA: „Letenky a hotel jsem platil sám.“

Aktualizováno -
23. září 2019
16:55
Autor: ČTK - 
23. září 2019
11:00

Naposledy prý s partnerkou Monikou a dcerou Vivien byl Andrej Babiš (ANO) v USA, když bylo Vivien 7 let. Teď vzal dceru na klimatický summit s sebou, aby si prý užila Ameriku. Babišovi dnes začala oficiální část programu. Na pondělním klimatickém summitu se vedle českého premiéra objeví i mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová.

„Socha svobody, jasně. Každej si musí udělat selfíčko. Samozřejmě i my tři s Monikou a Vivien. Naposledy jsme tu takhle byli, když bylo Vivien 7 let. Vzali jsme ji, aby si užila Ameriku. A hlavně můžem být spolu. Příští týden se totiž už vrací po prázdninách do školy. Letenky a hotel jsem zaplatil ze svého mimochodem,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) na svém facebooku.

Vládním speciálem pak za ním přiletěla výprava v čele s vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO).

Premiérova žena Monika Babišová na instagramu zveřejnila několik fotek z New Yorku. Babiš s rodinou vyrazil i na Empire State Building, což paní Monika komentovala slovem: „Turisti.“ Díky jasnému až polojasnému počasí se jim naskytl skvostný výhled na okolí. Vedle toho si Monika a Vivien prošly třeba i Brooklynský most.

Sociální síť plnila manželka premiéra dalšími příspěvky a nezahálela se pochlubit i návštěvou největšího městského parku v USA, Central parku. Ona sama vykračovala v oranžové róbě, její manžel ale zůstal v obleku a podle fotografie, kde sedí na lavičce s telefonem možná ani nepřestal pracovat. 

Monika Babišová má v USA separátní program. Navštíví mj. školu T. G. Masaryka v Arlingotnu či charitativní organizaci Roca. Babiš se vedle New Yorku vydá i do Bostonu. Vracet do Česka se bude až v sobotu 28. září. Před pátečním odletem se stihne vydat ještě do Muzea Groud Zero na místě teroristických útoků z 11. září 2001.

Naposledy byli Andrej a Monika Babišovi na státní návštěvě v USA v březnu, kdy je v Bílém domě přijal prezident Donald Trump s manželkou Melanií.

Video  Babišovi a Trumpovi v Bílém domě: Blesk Zprávy byly u napjatě očekávané přijetí českého premiéra přímo v Oválné pracovně  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jednodenní klimatický summit. I s Gretou

Klimatický summit startuje dnes v newyorském sídle OSN. Svolal jej generální tajemník OSN António Guterres. Doufá, že světoví vůdci na vrcholné schůzce představí nové závazky a opatření zaměřené na snížení emisí, jež znečišťují životní prostředí, vedou ke globálnímu oteplování a představují hrozbu pro ekosystémy.

Na konferenci promluví i mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová.  Guterres již dříve vyzval představitele států, aby předložili ambiciózní plány transformace energetiky, dopravy, průmyslu i zemědělství. Mezinárodní společenství by mělo do roku 2030 snížit emise o 45 procent a do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality. Motto pondělní konference OSN zní „Závod, který můžeme vyhrát; závod, který musíme vyhrát“.

Babišovi na Empire State Building. Premiérova žena Monika Babišová se na instagramu pochlubila fotkami z USA Babišovi na Empire State Building. Premiérova žena Monika Babišová se na instagramu pochlubila fotkami z USA | Instagram Moniky Babišové

Podle Guterrese bude jednodenní konference „o činech, nikoli o slovech“. „Řekl jsem světovým vůdcům, aby nepřijížděli s líbivými projevy, ale s konkrétními závazky,“ uvedl šéf OSN.

K mnohem radikálnějšímu boji s klimatickými změnami vyzvali světové vůdce i mladí aktivisté, kteří se v sobotu zúčastnili prvního mládežnického summitu OSN o klimatu.

„Ukázali jsme, že jsme jednotní a že my, mladí lidé, jsme nezastavitelní,“ uvedla na této akci 16letá Thunbergová, která začala již před více než rokem pravidelně v pátek protestovat u švédského parlamentu. Svou činností inspirovala vznik studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), v jehož rámci studenti místo pátečního vyučování stávkují a požadují důraznější postup proti zhoršování životního prostředí.

Do poslední celosvětové série stávek a demonstrací za lepší ochranu klimatu se minulý pátek zapojily více než čtyři miliony lidí. Protestní akce se uskutečnily ve 163 zemích.

Babiš promluví na Valném shromáždění OSN

Babiš se v New Yorku vedle klimatického summitu zúčastní mj. i všeobecné rozpravy 74. zasedání Valného shromáždění OSN. Promluví na něm ve středu.

Ještě v pondělí čeká Babiše i vystoupení na fóru Concordia Summit a také návštěva CzechAcceleratoru v New Yorku, který se zabývá podporou začínajících českých technologických firem. České start-upy, které uspějí před hodnotící komisí projektu, absolvují tříměsíční akcelerační program v zahraničí, jehož součástí jsou poradenské služby.

Na fóru Concordia Summit, jehož cílem je propojit vlády, podnikatele a neziskové organizace při hledání řešení globálních otázek, přednese Babiš projev o české inovační strategii. Mezi dalšími pozvanými řečníky jsou mimo jiné někdejší portugalský premiér a expředseda Evropské komise José Manuel Barroso, libanonský premiér Michel Aún nebo šéfredaktorka amerického deníku USA Today Nicole Carrollová.

K české delegaci se v  New Yorku připojí i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Pohybovenadany ( 24. září 2019 02:17 )

Ty vole , tys něco platil sám , jo ?

murQ ( 23. září 2019 23:41 )

Jasně, přece nepohrnou do Moskvy nebo k vám. Nebo jsi z přízně Andreje?

kristinn ( 23. září 2019 23:15 )

vyrojili ste sa, antibabišovci, ako sršne!Nádejali ste sa,že ho udusíte, vyštvete a klapli vám zuby naprázdno. Do aligátorskej tlamy Babiš nespadol.A to je fajn. Nech si užijú Ameriky a vy záviďte do prasknutia...

Inicio ( 23. září 2019 21:04 )

Bureš, sedět pudeš

charis ( 23. září 2019 19:36 )

Chudáček dcéra, oči po Babišovi až nosí nalepené smetáky. To*** na hlavě ji k štěrbinám nepřidá. Pán Babiš, překvapím vás. Já platím letenky a hotely rodině taky sám. A nelezu s tím do Blesku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa