Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemanovu „hysterku“ napadl i Klaus ml. „Nevhodné,“ hájí 16letou Gretu Brabec

Autor: Jaroslav Šimáček - 
22. července 2019
05:20

„Je to hysterka.“ Těmito slovy počastoval prezident Miloš Zeman 16letou švédskou aktivistku Gretu Thurnbergovou. A není sám, kdo se negativně vyjádřil k mladé studentce, jejíž protesty upoutaly pozornost k tématu klimatické změny a zaktivizovaly řady studentů napříč Evropou. Zaútočil ostře třeba i Václav Klaus mladší. Naopak ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) Thunbergovou v reakci pro Blesk Zprávy hájí. A pozastavuje se nad tím, jaké kroky v otázce klimatu dělá momentálně Česko.

„Ulicemi našich měst místo, aby se učili, ať to sakra dělají alespoň v sobotu, a ne v pátek, procházejí středoškoláci, kteří, obávám se, o klimatické změně zase tak moc nevědí,“ uvedl v květnu na adresu demonstrantů prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. Přirovnal situaci k dětským křížovým výpravám a sepsul iniciátorku protestů Gretu Thunbergovou, která varuje před tím, že změny klimatu jsou největší krizí, s níž se lidstvo dosud setkalo, slovy o „hysterce“.

Kriticky na něj navázal v červnu poslanec Václav Klaus mladší při představení Trikolóry.  „Nemyslíme si, že evropskou potažmo světovou průmyslovou politiku má určovat šestnáctiletá puberťačka ze Švédska s nějakými diagnostikovanými psychickými poruchami,“ uvedl Klaus ml.

Greta se sešla i s papežem. Dostane Nobelovku?

A přidal se k němu i další klausovec, i nadále však poslanec ODS Jan Skopeček. „Greta Thunbergová nechodila pátky do školy, aby mohla demonstrovat na podporu klimatického alarmismu a ideologie enviromentalismu. Příští rok vynechá ve škole dokonce celý. Přitom proti fanatismu, dogmatismu, tmářství a iracionalním postojům bylo vzdělání vždy nejlepším lékem,“ podotkl na twitteru na adresu dívky, která chodila každý pátek demonstrovat před švédský parlament. Zimě, sněhu, mrazu navzdory.

Mladá Švédka razí názor, že je třeba proti změnám klimatu protestovat. „Protože se naši vůdcové chovají jako děti, budeme to muset být my, kdo převezme zodpovědnost,“ vyzvala před časem mladé. Vedle toho se třeba setkala ve Vatikánu s papežem, který ji podpořil, aby ve své práci pokračovala. „Díky, že jste se postavil za životní prostředí,“ řekla přitom Františkovi 16letá aktivistka, navržená na Nobelovu cenu za mír.

Brabec aktivistku hájí. Pro protesty má pochopení

„Nejenom že vzrůstá teplota, ale metaforicky vzrůstá teplota i v tomto tématu, protože řada lidí to zažívá na vlastní kůži. Já to krásně vidím na příkladu ČR, která je historicky klimaskeptická. Řadu let tady do nás bylo vtloukáno, že žádné globální oteplování neexistuje. A pokud existuje, tak na něj určitě nemá žádný vliv člověk, že to jsou jenom přírodní vlivy a že se nás to netýká. Teď ale vidíme, že se nás to týká, reálné dopady klimatické změny vyvolávají poptávku po nějakých dalších opatřeních a řešeních,“ upozorňuje v reakci pro Blesk Zprávy ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Greta Thunbergová podle něj na tuto poptávku svým způsobem odpovídá. A to proto, že „zažehla plamen“ zájmu o téma klimatických změn. „V tuhle chvíli tahle studentka k tomu využila trochu kontroverzní způsob, který i v ČR vyvolává ohlasy. Kontroverznost přístupu v kombinaci s houževnatostí té mladé slečny a také společenskou poptávkou po řešení vyvolala tuhle odezvu,“ říká k četným reakcím na do té doby neznámou Gretu.

Česká označení 16leté aktivisty za hysterku či „manipulovanou dívku“ však Brabec odmítá. „Já bych samozřejmě takováhle pojmenování nepoužil, už vůbec bych nepoužil to, co použil Václav Klaus mladší, který zmínil nějaký údajný zdravotní hendikep. To si myslím, že je zcela nevhodné,“ uvádí ministr a k mládí aktivistky podotýká: „Je jasné, že v 16 se na to člověk dívá jinak, než ve třiceti.“

Připomíná, že se v Česku vytvořily dva tábory. „Jedni nekriticky obdivují a říkají ano, to je ta cesta. Ale je dobře na to upozornit. Druhý tábor oponuje: Ať se koukají učit a nechodí po demonstracích,“ poznamenává Brabec.

U protestů Grety se Brabec pozastavuje nad kritikou, že se studentka rozhodla protestovat v pátek místo výuky ve škole, což jí je skutečně často předhazováno.

„Stávkovala v pátek místo toho, aby chodila do školy, čímž proti sobě popudila část establishmentu, jak používal pan bývalý prezident Havel. Bylo to kontroverzní v tom, že k tomu používá víceméně způsob, který je možná z hlediska konzervativního přístupu ke školní výuce za hranou. Přispělo to ale i k té známosti. Možná, že kdyby ty demonstrace začaly někdy v sobotu dopoledne, nevyvolalo by to takovou reakci,“ spekuluje ministr.

„Nevadí mi forma, kterou na to ti mladí upozorňují. Jenom říkám: Když říkáte A, říkejte i B a zajímejte se o to dál. Sledoval jsem ty demonstrace českých studentů, které byly velmi vtipné, nebyly vůbec urážlivé a měli tam vtipná hesla. Když jsem se s nimi potkal, ocenil jsem jednoznačně tu věc, že u mladé generace, která je z podstaty revoluční a která brzy bude mít tuto zemi v rukách, vzrůstá zájem o téma klimatické změny. Kdyby mi bylo 20, tak je možné, že v té demonstraci také budu,“ míní ministr.

Rád by, aby zájem mladých nekončil u účasti na protestu. „My bychom hrozně rádi, aby tohle se udrželo, aby to nebyl vzmach – půjdu na demonstraci, pak na kafe nebo na pivo a tím to končí. Pro nás je nejdůležitější, že lidé začínají mít zájem o toto téma. Bez těch mladých se to nedá. S edukací začínáme už od dětí. Byla tady hodně velká mezera z hlediska environmentální výchovy, což bylo v minulosti takřka sprosté slovo,“ podotýká Brabec.

Hanák: Děti měly dostat přes držku

Příval kritických komentářů tím ale nekončí. Do demonstrujících studentů se pustil i prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, který si stěžoval na to, „když čtrnáctileté děti v Německu a ve Švédsku, místo aby dostaly přes držku, každý pátek chodí do ulic a stávkují za něco, čemu ani nerozumí“.

Za svůj výrok se však nyní omluvil. Označil ho za nevhodný. „Omlouvám se za svůj výrok týkající se mladých lidí demonstrujících proti změně klimatu. Považuji ho za nešťastný, takto to jistě vyznít nemělo. Vítám, že mladá generace a studenti projevují vlastní názor. Nelíbilo se mi však, že by to měli dělat po celé Evropě na úkor výuky a vzdělávání, klíčových prvků jejich budoucího úspěchu v životě,“ vzkázal přes twitter.

PetBuk ( 26. září 2019 06:58 )

Náš svět skutečně půjde do záhuby pokud bude poslouchat kázání "pubošů" kteří neví co je to práce,nemusí se starat co zítra jíst ,pít, to vše jim někdo star­ší(ne­ekolo­gický) zajistí.Zajímalo by mě zdali Gréta na záhonku pozná petrželí od lebedy a kde jsou plody brambor,v půdě či na nati.Jak by jí asi voněl hnůj který by vyvážela na pole místo průmyslových hnojiv a jak by se tváříla ona a ostatní mladí ekologové kdyby v pátek šli demonstrativně sbírat mandelinky,chytat hraboše,prostě ekologicky likvidovat parazity kteří ničí úrodu.Ale to je sci-fi scénář že by mladí zapálení něco dělali obzvláště pro druhé.

Uplnyhovado ( 24. září 2019 18:29 )

Lidé by měli být vůči projevům retardace shovívavější. Je to těžce choré děvče, ze kterého si ekoteror udělal cvičenou opičku a tím zneužil její postižení. Nechutné.

Silvia27 ( 24. září 2019 01:55 )

nesympatický ksicht

vikiki ( 14. srpna 2019 09:36 )

mě by zajímalo kde jsou ti studenti kteří cinkali klíči, co dokázali co vybudovali, je to jen stádo tupců a myslí si že zachrání svět kecy. A teď další mají mobily tablety, televize, auta, počítače, internet.....otočí kohoutkem teče teplá voda. To se jim to kecá a ta holka ani neví o čem mluví je jak robot mele a mele

vikiki ( 14. srpna 2019 09:29 )

panečku nějaká zbohatlická šeredka nám bude radit, nasekat na holou a ať se učí a něco dokáže ne jen kecat to umí každý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa