Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Bradáčová, Drahoš nebo Středula: Podívejte se, kdo může Zemana vystřídat na Hradě

  • Autor: jko,map,tva - 
    28. 10. 2019
    05:02

    Až na bolavé nohy, sarkopenii, cukrovku nebo horší sluch je zdravý. A rozhodně nehodlá oznámit svoji rezignaci. Řeč je o prezidentovi Miloši Zemanovi (75), který bude 28. října rozdávat státní vyznamenání a který předtím absolvoval rekondiční pobyt. Sám už na druhou stranu řekl některá jména, která by ho mohla v budoucnu na Hradě vystřídat. Zmínil šéfa odborů Josefa Středulu, prezidenta Hospodářské komory ČR Vladimíra Dlouhého a jeho hlas by měl premiér Andrej Babiš (65, ANO). Kdo další se hlásí do boje? A kom se ještě mluví?

    O zdravotních potížích prezidenta Miloše Zemana se hovoří dlouhodobě, prezident ale tvrdí, že kromě cukrovky a neuropatie dolních končetin (odumírají mu nervová zakončení v nohách - pozn. red.) mu nic není. Ve čtvrtek nechal dokonce zveřejnil podrobnou lékařskou zprávu o svém zdraví.

    O to víc překvapila jeho slova, když začal vyjmenovávat, kdo by ho mohl v křesle „hradního pána“ nahradit. „Kdybych měl uvažovat v tom klasickém pravolevém schématu, tak dobrým kandidátem levice je Josef Středula... a Vladimír Dlouhý je dobrým kandidátem pravice,“ sdělil v rozhovoru pro televizi Barrandov. Jeho hlas by prý měl premiér Babiš. „Ano, zcela určitě, ale on zatím odmítá kandidovat,“ dodal.

    Prezident otevřel šachovou partii, tvrdí Ovčáček

    Hradní mluvčí Ovčáček ale ujistil, že navzdory těmto prognózám se jeho šéf rozhodně do předčasného politického důchodu nechystá. „Plán pana prezidenta je jednoduchý, dokončit funkční období a mezitím si vybudovat bungalov v Lánech a tam trávit odpočinek na ono stáří... Mohu vyloučit to, že by pan prezident abdikoval nebo se vzdal některých pravomocí, funkcí, stáhl by se do Lán a nevykonával svoji práci,“ řekl pro Blesk.

    Podle Ovčáčka je prostě na čase se začít bavit o možných nástupcích ve funkci hlavy státu. A to i přesto, že té současné do vypršení mandátu zbývají necelé čtyři roky. Navíc se prý jedná i o reakci na jednání opozice, která podobnou debatu měla v létě. „Pan prezident v návaznosti na to otevřel, řekněme, hru, šachovou partii, ve které vyjádřil svůj názor na to, jak by asi mohl vypadat ten prezidentský souboj,“ uvedl Ovčáček.

    A o kom se v souvislosti s možnou prezidentskou kandidaturou mluví?

  • 1.Věra Jourová (55)

    Eurokomisařka

    Její jméno jako kandidátky vládního hnutí ANO na Pražský hrad se často skloňuje, mnozí doufají, že by ženu mohlo mít po Slovensku v čele i Česko. „Přesvědčuje mě hodně lidí a samozřejmě nad tím přemýšlím,“ řekla. O kandidatuře ale zatím eurokomisařka vážně neuvažuje.

    Eurokomisařka Věra Jourová Eurokomisařka Věra Jourová | Reuters

  • 2.Marek Hilšer (43)

    Senátor v klubu Starostů

    Další z kandidátů, který ve volbách v roce 2018 nevyzrál na vítěze klání Zemana. „Do voleb zbývá tři a půl roku, což je dlouhá doba na to, abych nyní cokoliv oznamoval. Ve vhodném okamžiku se rozhodnu a své ano či ne oznámím,“ sdělil.

    Senátor v klubu Starostů Marek Hilšer Senátor v klubu Starostů Marek Hilšer | Foto CNC - Michal Protivanský

  • 3.Petr Pavel (57)

    Bývalý šéf vojenského výboru NATO

    Mnozí by generála a bývalého druhého muže NATO rádi viděli na Hradě a u voličů by měl asi velkou šanci. Sám zatím tvrdí, že tuto ambici nemá, navzdory informacím, že už se na jeho kampaň skládají sponzoři. „Jako voják jsem spíš přímočařejší, v politickém prostředí bych se asi dlouho pohybovat nedokázal,“ říká.

    Bývalý šéf vojenského výboru NATO Petr Pavel Bývalý šéf vojenského výboru NATO Petr Pavel | Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

  • 4.Vladimír Dlouhý (66)

    Prezident Hospodářské komory

    Neúspěšně už o Hrad usiloval, z volby v roce 2013 vypadl kvůli nedostatku platných podpisů. Prezident Miloš Zeman o něm nedávno řekl, že by byl vhodným pravicovým kandidátem proti levicovému předákovi odborů Josefu Středulovi. „Vše pečlivě zvažuji a ve vhodný okamžik se vyjádřím,“ reagoval na to.

    Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý | Blesk:Alexandr Malachovský

  • 5.Jiří Drahoš (70)

    Senátor v klubu Starostů

    Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, říká se. Ale finalista prezidentského klání z roku 2018 Drahoš si to zjevně nemyslí. „Moje kandidatura je rozhodně ve hře. Jedním z důvodů je narůstající množství lidí, kteří mě s touto otázkou oslovují,“ uvedl pro Deník.

    Senátor v klubu Starostů Jiří Drahoš Senátor v klubu Starostů Jiří Drahoš | Blesk:JAKUB POLÁČEK

  • 6.Pavel Fischer (54)

    Nezařazený senátor

    V roce 2018 se chtěl stát hlavou státu, ale skončil v prvním kole, i když de facto třetí. To ho ale neodrazuje. „Občanům jsem dal příslib, chci být připraven nabídnout jim svou službu v čele státu. Do voleb ale zbývá několik let a dnes jsem plně vytížen prací v zájmu bezpečnosti České republiky Senátu,“ uvedl.

    Nezařazený senátor Pavel Fischer Nezařazený senátor Pavel Fischer | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 7.Josef Středula (51)

    Předseda konfederace odborových svazů

    Možný levicový kandidát, kterého by rád viděl ve volbách Zeman, svůj boj o Hrad nevyvrací. „Nikdo nevíme, co bude příští den nebo týden, natož, co bude za tři roky. Nebudu v žádném případě říkat, že ne, protože si myslím, že se věci nějak posouvají a určitě nad tím uvažovat budu... Musím říct, že pokud se mé jméno v těchto souvislostech objevuje, tak to potěší,“ uvedl.

    Předseda konfederace odborových svazů Josef Středula Předseda konfederace odborových svazů Josef Středula | Foto Blesk - Daniel Černovský

  • 8.Andrej Babiš (65)

    Předseda vlády

    Na kandidáta ho „pasoval“ sám Zeman, když prohlásil, že by Babiš měl jeho hlas. Premiér to neodmítl, i když tyto ambice prý nikdy neměl. Blesku řekl, že sice „nevypadá jako Brad Pitt“, ale se ženou podle něj nedělají při reprezentaci státu ostudu.

    Předseda vlády Andrej Babiš Předseda vlády Andrej Babiš | Blesk:Jakub Poláček

  • 9.Lenka Bradáčová (46)

    Vrchní státní zástupkyně

    Podle Forbesu nejmocnější žena Česka svoji kandidaturu ani nepotvrdila, ani neodmítla. „Jako představitelka justice si takové otázky dovolím ponechat bez komentáře,“ řekla. Je ale pravda, že se v poslední době neustále objevuje v médiích, jako by si chtěla popularitu otestovat...

    Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová | Blesk:Jiri Hadač

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

zkzkz ( 14. ledna 2020 14:05 )

zkzkz ( 14. ledna 2020 13:57 )

sejbog ( 13. ledna 2020 17:46 )

Nakonec se ukáže že ten Kájinek bude přeci jen nejlepší kandidát

karambol ( 13. ledna 2020 12:57 )

hruza a děs šmejdu na prezidenta jediný já!!

montevideo ( 29. listopadu 2019 14:41 )

Hlavně ne Želé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa