Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velká zpráva o Zemanově zdraví: Prezident zhubl 20 kilo, přichází o svaly a špatně chodí

Aktualizováno -
24. října 2019
20:20
Autor: kal, vei, for, jko - 
24. října 2019
18:10

Ústřední vojenská nemocnice v Praze (ÚVN) zveřejnila dokumentaci z vyšetření prezidenta Miloš Zemana. Podle ní prezident za dva roky zhubl 20 kilogramů a váží teď 85 kilo, stěžuje se na nechutenství i na nestabilní chůzi. Hlava státu v ÚVN nastoupila před týdnem na rekondiční pobyt. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka kvůli načerpání energie do příštích dnů. Lékaři prezidentovi dle zprávy doporučili jíst Nutri puding a pravidelně cvičit chůzí.

Zemanova zdravotní dokumentace je na světě. V šest večer ji Ústřední vojenská nemocnice zveřejnila na svých stránkách. Prezident podle lékařské zprávy za poslední dva roky zhubl 20 kilogramů, nyní váží 85 kilo. Nejspíš také trpí rozsáhlým postižením periferních nervů dolních končetin – tedy polyneuropatií. Hlavě státu ubývá svalová hmota, a to především u dolních končetin.

Takto vypadá celá lékařská zpráva, jednotlivé strany najdete v galerii:

Lékařská zpráva o prezidentovi Miloši Zemanovi Lékařská zpráva o prezidentovi Miloši Zemanovi | Ústřední vojenská nemocnice

Lékaři jej během jeho rekondiční návštěvy podle zprávy „dopovali“ nutričním pudinkem a doporučili mu každodenní rehabilitaci chůzí, dostatečnou hydrataci a dietu s vyšším podílem proteinů. Ze zprávy rovněž vyplývá, že by mohl Zeman trpět nespavostí, a lékaři pro něj chystají další odběry. Zpráva uvádí, že prezidenta čekají pravidelné kontroly klinického stavu.

Ve zprávě není šokující fakt, že Zeman je kuřák a pravidelně pozvedne sklenku. Hlava státu podle všeho netrpí zvracením, kašlem, horečkou, zimnicí ani bolestí břicha nebo otoky. Ve zprávě se ale objevuje zmínka o problémech s nízkým krevním tlakem, dehydratací a nechutenstvím. Pod zprávou je podepsaný Zemanův lékař Miroslav Zavoral, ředitel ÚVN.

Zeman: Lidé mají znát zprávu o prezidentově zdraví

„V případě prezidenta republiky je jeho povinností, aby lidé znali zprávu o jeho zdraví,“ okomentoval zveřejnění své dokumentace Zeman na TV Barrandov.

„Dozvěděl jsem se z dobře informovaných zdrojů, že se mezi novináři šířila fáma, že z té nemocnice už neodejdu,“ vrátil se prezident ke svému pobytu v nemocnici. Odmítl také to, že by měl 28. října oznámit svoji rezignaci. „Kvůli bolavým nohám se rezignace neoznamuje,“ dodal.

Lékař: Prezident je zdráv, ale něco tu nesedí

Blesk se ptal odborníka na názor. „Podle toho, co je napsáno, tak je pan prezident zdráv, až na atrofii svalů na nohách, zejména na stehnech. Příčinou je neuropatie, jejíž příčinou je s největší pravděpodobností cukrovka,“ řekl prezident lékařské komory Milan Kubek a doplňuje, že laboratorní hodnoty jsou vesměs v pořádku.

Ve zprávě našel expert i nesrovnalosti. „Zajímavé je, že pan prezident nebere žádné léky na cukrovku, a přesto má glykémii normální. Je otázka, proč se u něj vyvinula diabetická neuropatie. Tu vídáme u pacientů, kteří jsou dlouhodobě nekompenzovaní diabetici a většinou těžší diabetici,“ doplňuje Kubek.

Ztrátu váhy nevidí Kubek jako problém, prezident totiž dříve trpěl spíše nadváhou. Nízký tlak také nevidí jako potíž. „Z prognostického hlediska je lepší mít nižší než vyšší tlak. Jde o to, aby neměl problémy ve smyslu, že když vstane, tak se mu udělají mžitky před očima, je mu na omdlení, padá, ale pokud to nemá, tak je ten tlak v pořádku,“ dodal závěrem.

Zeman byl v nemocnici do neděle

Nemocnici Zeman opustil v neděli a rovnou odjel do Lán. Poté, co se nechal ostříhat, zamířil ve středu do Poslanecké sněmovny podpořit vládu kvůli státnímu rozpočtu. Právě při odchodu z dolní komory parlamentu pak avizoval zveřejnění jeho „lékařského tajemství“.

Ve středu Zeman odmítl při odchodu z Poslanecké sněmovny, kde byl podpořit vládu při projednávání státního rozpočtu na příští rok, možnost, že by se kvůli svému zdraví chystal abdikovat na post prezidenta. Novináře ale překvapil slovy, že vojenská nemocnice právě dnes zveřejní údaje o jeho zdraví.

„Pan doktor Zavoral zítra zveřejní mou kompletní zdravotní dokumentaci, ze které vyplývá, že můj jediný problém jsou bolavé nohy,“ reagoval Zeman s tím, že hodlá ve svém úřadu dál pokračovat. „Jistě k vašemu potěšení,“ dodal prezident. Nemocnice ale avizovala, že rozhodně o kompletní zdravotní dokumentaci nepůjde.

Video  Zeman avizoval zveřejnění kompletní zprávy o zdraví.  - abl
Video se připravuje ...

Přesně před týdnem přitom Zeman nastoupil do nemocnice. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček mluvil o „rekondičním pobytu“, po kterém má být hlava státu připravená na náročný program před 28. říjnem – tedy 101. výročím od vzniku Československa, které vyvrcholí předáváním státních vyznamenání na Pražském hradě.

„V žádném případě nejde o nic akutního, o žádný zdravotní problém nebo potřebu nějakého lékařského zákroku,“ řekl Ovčáček Blesku ještě před nástupem Zemana do ÚVN s tím, že prezidenta čekají rehabilitace a infuze.

To se zveřejněním zprávy potvrdilo. Rehabilitace čekají prezidenta podle dokumentace v dalších dnech. 

Video  Jiří Ovčáček o zdravotním stavu prezidenta Zemana  - Vera Renovica, Mária Rušinová
Video se připravuje ...

„Ten důvod je jednoduchý. Pana prezidenta čeká významný státní svátek, 28. října, a pan prezident chce být absolutně fit,“ zdůvodňoval pobyt na nemocničním lůžku prezidenta jeho mluvčí. „Panu prezidentovi pomůže načerpat nové síly,“ doplnil v rozhovoru pro Blesk Ovčáček.

Podle oficiálního programu se prezident v pondělí zúčastní od půl jedenácté pietního aktu na pražském Vítkově. V poledne jmenuje na Hradě nové generály a večer předá zmíněná ocenění.

Dcera Kate i manželka Ivana jako opory

Z nemocnice Zemana propustili lékaři v neděli odpoledne, kde ho krátce předtím navštívila jak manželka Ivana, tak i dcera Kateřina. Ta přitom podle mluvčího Ovčáčka v minulých týdnech přerušila svá studia ve Velké Británii a vrátila se na čas zpět do České republiky.

„Velmi významnou úlohu v tom sehrála dcera Kateřina, která panu prezidentovi sdělila a vnukla, že má právo na to čas od času vysadit, odpočinout si a načerpat nové síly,“ přiblížil aktivitu prezidentovy dcery Ovčáček. 

Před nástupem Zemana do nemocnice přitom Ovčáček říkal, že nemá žádnou informaci o tom, že by vojenská nemocnice chystala zveřejnění zdravotní dokumentace prezidenta.

„Ve své podstatě ani není důvodu. Pokud by to byla zdravotní prohlídka, kterou už pan prezident absolvoval, včetně CT a rentgenu, tak samozřejmě je to namístě. V tomto případě možná nemocnice, a to jen usuzuji, třeba konstatuje, jak ten rekondiční pobyt proběhl,“ dodal Ovčáček.

Nemocnice ve svém prohlášení v neděli poté, co Zeman odjel odpočívat do Lán a novináři ho nesměli natáčet, bránila jim v tom najatá ochranka soukromé agentury, vydala jen prohlášení, že „péče byla zaměřena na rekonvalescenci dlouhodobě přetěžovaného organismu“ a prezident odjel v dobré pohodě.

Video  Příjezd Miloše Zemana do nemocnice: Nechyběla ani dcera Kateřina, prezident nastoupil na 4 dny do Střešovic.  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Během Zemanova pobytu měl k jeho dokumentaci přístup jen omezený a prověřený počet lékařů. Dokumentace navíc nebyla vedena elektronicky a podle všeho také na jiné než Zemanovo jméno. Prezident si mohl dopřát také například cigaretu. Využívat mohl polovinu vyhrazeného patra.

V posledních týdnech už to byla přitom druhá návštěva nemocnice, kterou Zeman absolvoval. V rukou lékařů Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích byl už také 24. září. Strávil tu několik hodin. I tehdy ho doprovodila dcera Kateřina.

Ošetřující lékař prezidenta a zároveň ředitel nemocnice Miroslav Zavoral tehdy řekl, že je prezident fit. „Byl velmi důkladně vyšetřen a až na mírné známky dehydratace, určité únavy jsme nenašli žádný zdravotní problém,“ přiblížil.

Video  Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral prozradil, jak je na tom prezident se zdravím.  - Blesk: Martin Sekanina
Video se připravuje ...

Prezidenta Zemana dlouhodobě trápí v důsledku cukrovky neuropatie. Má tedy sníženou citlivost dolních končetin. Kvůli nízkému tlaku se mu také občas špatně vstává. Při chůzi se opírá o hůl a často také o člena své ochranky. 28. září Zeman oslavil své 75. narozeniny. Druhý prezidentský mandát mu skončí v březnu 2023.  

Video  Klepající se ruka Miloše Zemana. Prezidenta čeká vyšetření.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

oltec ( 25. října 2019 04:57 )

máš pravdu jsi dobrým příkladem zdenekk

fotrpjotr ( 25. října 2019 02:51 )

Tobě paměť vypadla už dávno,nebýt opatrovníka,tak ani nevíš,čím se čurá.

starymlok ( 24. října 2019 23:46 )

Nemussím Zemana,ale tady se dnes projevují totální idioti anejvětší z nich:Zsenek

hrnan ( 24. října 2019 23:26 )

http­://www­.msn­.com/cs-cz/z­abava/­cele­brity/­moni­ka-babišová-v-japonsku-se-postarala-o-pořádné-faux-pas/ar-AAJgQP­0?ocid­=spar­tandhp
nafrněná

Jarcih ( 24. října 2019 23:00 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa