Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schwarzenberg je se srdcem v nemocnici. „Poležím si tu,“ přiznal Blesku

Autor: Jakub Veinlich - 
11. února 2019
14:50

Nejstarší český poslanec Karel Schwarzenberg (81, TOP 09) je opět v nemocnici. Poté co byl v minulém týdnu na plánovaném odvodnění organismu, ho tentokrát lékaři hospitalizovali kvůli srdci. Operace nejspíš ale nebude nutná. Blesk Zprávám to potvrdil bývalý ministr zahraničí přímo z nemocničního lůžka.

Schwarzenberg je v rukou lékařů stále častěji. Jednaosmdesátiletý aktivní politik leží tentokrát v pražské Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí. „Bohužel je to pravda. Ano, jsem v nemocnici. Se srdcem,“ řekl Blesk Zprávám přímo z nemocničního pokoje.

Co konkrétně finalistu z boje o prezidentský úřad v roce 2013 trápí přesně, ale prozradit nechtěl. „Já se o to nestarám, to je na nich,“ odpověděl vyhýbavě.

Péči lékařů si ale pochvaluje. „Starají se tady o mě vzorně. Jsem jako auto. Když ho dám do dílny, tak mám důvěru v to, že ho opraví, a nekecám jim do toho,“ nabídl kníže paralelu.

Operace nejspíš nebude nutná

A jak to vypadá, Schwarzenberg se bílých plášťů v příštích dnech jen tak nezbaví. „Poležím si tu asi ještě čtrnáct dní,“ odhaduje délku své hospitalizace.  

V posledních měsících je na Schwarzenbergovi znát silné zadýchávání a pomalejší chůze. Žádný velký zákrok ho ale podle jeho slov nejspíš nečeká. „Zdá se, že operace přeci jen nebude nutná, i když to tak nějaký čas chvíli vypadalo,“ zněl do telefonu optimisticky.

V nemocnici byl Schwarzenberg také na konci ledna. Kvůli tomu chyběl také na jednání Poslanecké sněmovny, kterému se kvůli hospitalizaci vyhne i v tomto týdnu.

„Není to skutečně nic vážného, pan Schwarzenberg je jen zavodněný, a tak mu lékaři chtějí ulevit,“ potvrdil před více než týdnem Blesk Zprávám zdroj blízký TOP 09 Schwarzenbergovu předchozí hospitalizaci.

Schwarzenberg prodělal dvakrát zápal plic

V roce 2018 prodělal čestný předseda a spoluzakladatel TOP 09 hned dvakrát zápal plic. Ten se mu vrátil po měsíci a knížeti nezabrala ani antibiotika.

První zápal se u něj objevil začátkem října – tedy těsně před komunálními volbami. Schwarzenberg se proto omluvil i v horké fázi kampaně, při které se měl potkat s příznivci a voliči v jedné z pražských hospod. Za pacientem se tehdy vypravili předseda strany Jiří Pospíšil s místopředsedkyní Markétou Adamovou Pekarovou a po jeho návštěvě oznámili, že už je knížeti lépe. Jenže ne na dlouho.

Za pár dní byla ale nemoc zpět. Bývalého šéfa české diplomacie zastihla v Rakousku. „Děkuju opravdu srdečně všem, kteří mi v posledních dnech vzkazovali přání brzkého uzdravení, a někteří se dokonce pomodlili. Toho času jsem ve Vídni, protože se ta nemoc naplno projevila, až když jsem sem přijel,“ uvedl tehdy Schwarzenberg.

Jak se ale ukázalo, onemocnění se vrátilo v mnohem zákeřnější podobě, než ze kterého se politik teprve nedávno vykřesal.

„Blbé na tom je, že mám očividně virový zápal plic, tudíž antibiotika příliš mnoho nedokáží a prostě se budu léčit o něco pomaleji. Ale už taky pomalu z té díry lezu, valně se sice ještě necítím, ale přece jenom lépe, než před několika dny,“ přiznal v té době na svém facebookovém profilu Schwarzenberg.

„Zgrejznout nehodlám“

I přes onemocnění ale ani tehdy neztratil smysl pro humor sobě vlastní. „Mohu si představit, že bylo dost těch, které zpráva o mé nemoci naplnila jistou nadějí. Musím jim vzkázat, že musí ještě počkat, prozatím ještě zgrejznout nehodlám,“ žertoval kníže na sociální síti, kde mu přála zdraví řada lidí, včetně umělců.

„Dobrý den, pane Schwarzenbergu, opatrujte se. Přeji brzké uzdravení,“ ozval se například herec a šéf divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Sanitka jela přímo do Sněmovny

Strach o Schwarzenberga zavládl mezi poslanci v září loňského roku přímo ve Sněmovně. „Ano, prosím, zavolejte záchrannou službu,“ zahlásil do mikrofonu při jednání řídící schůze místopředseda Sněmovny Petr Fiala z ODS. Reagoval tak na volání ostatních poslanců, kteří tou dobou sbírali Schwarzenberga ze země.

I když nešlo o nic závažného a nejstarší poslanec jen zavrávoral, do Sněmovny přijela rychlá záchranná služba. Lékaři vyšetřili poslance přímo ve Sněmovně, naměřili mu EKG a „zavedli žilní vstup“, potvrdila tehdy mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Sanitka pak poslance odvezla na pozorování do nemocnice. „Děkuju za optání, už je vše v pořádku. Už zase blbnu,“ žertoval Schwarzenberg po pár hodinách do telefonu.

V prosinci 2017 si Schwarzenberg redaktorce Blesku posteskl, že už ho zdraví příliš neposlouchá. „Je to blbé, popravdě řečeno. Bude mi osmdesát a v poslední době ty důsledky stáří cítím. Pajdám jako prezident, ohluchl jsem jako pan prezident, teď mi budou operovat šedý zákal,“ prozradil před dvěma lety poslanec.

Okresní nemocnice? „Ostuda,“ zlobí se kníže

Právě kvůli časté hospitalizaci si nejstarší poslanec mohl udělat takový soukromý průzkum stavu českých, ale i zahraničních nemocnic. A příliš chvály na ně pět podle svých slov nemůže.

„Podívejte se, jak vypadají například některé okresní nemocnice. I tady na „Karláku“ by neškodila jistá modernizace,“ kritizuje stav budov poslanec a pacient v jedné osobě. A srovnával je s kvalitními špitály například ve Vídni. „Přitom například lékaře máme výborné. Sestřičky jsou báječné, ale když se podívám na stav budov, tak to je trochu tristní,“ volá po modernizaci budov pro moderní medicínu Schwarzenberg.

Sám se prý zhrozil už před pěti lety, když byl navštívit známého v okresní nemocnici. „To je ostuda, v čem ti lidé musejí ležet,“ pustil se do současného stavu lékařských zařízení.

Andrejgrad v Letňanech

Sám proto vyzývá premiéra Andreje Babiše (ANO), ať dal raději peníze na nemocnice, než aby investoval státní peníze do výstavby nové vládní čtvrti v pražských Letňanech. „Už od doby kamenné si mocipáni vždy rádi stavěli pomníky,“ naráží na Babišovu touhu, vystavět na okraji Prahy čtvrť pro úředníky.

„Pan premiér má snahu vybudovat na věčné časy jakýsi Andrejgrad. Když ale srovnám veřejný zájem na nových kancelářských budovách pro státní úředníky a urgentní potřebu investic do modernizace zdravotnických zařízení, tak bych přece jen navrhl se ještě zamyslet, jestli ony miliardy, pokud je vláda má, neinvestovat v nejbližších letech do zdravotnictví,“ vyzývá Schwarzenberg vládu k investicím do oprav nemocnic.  

hejhej ( 16. února 2019 14:04 )

Dědek si poleží v nemocnici a zároveň mu půjde plný plat poslance - český bordel !!!!!

va45 ( 14. února 2019 13:28 )

Koho chceš přesvědčit.Miliardáře Káju.Kdo má hodně chce víc.Přece se nevzdá platu poslance a k tomu prebendy.Raději bude marodit .

va45 ( 14. února 2019 13:25 )

Bůh ví koho má trestat.Kájo hlavně,že ti půjde na konto celý plat.

santusof ( 13. února 2019 10:23 )

a stále míjí oddělení patologie, sledujete?

Omur ( 12. února 2019 14:06 )

Tu větu mám smazanou, že možná budeme stejní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa