Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman „v dobré kondici“ přijde jednat o rozpočtu. Kalousek zmínil „zločiny“

Autor: ČTK, sab - 
21. října 2019
05:02

Po čtyřech dnech opustil v neděli prezident Miloš Zeman nemocnici v pražských Střešovicích. Podle lékařů byla hlava státu v dobré kondici, během hospitalizace nepodstoupila žádný zákrok. Když prezident odcházel, ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka ujišťoval, že ve středu přijde na jednání Sněmovny o státním rozpočtu. Ten mezi politiky dlouhodobě vyvolává emoce.

„Péče byla zaměřena na rekonvalescenci dlouhodobě přetěžovaného organismu. Absolvoval rehabilitační cvičení zaměřená na posílení pohybových stereotypů, byla mu aplikována intenzifikovaná výživa,“ uvedla na webu mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Prezident do nemocnice nastoupil ve čtvrtek. Podle jeho mluvčího ho k tomu přesvědčila dcera Kateřina. „Není to nic vážného, je to záminka pro odpočinek,“ řekl Zeman. Ovčáček v týdnu uvedl, že prezidenta čekají rehabilitace a infuze, které mu při zářijové návštěvě nemocnice pomohly.

Zeman byl ve střešovické nemocnici už 24. září, u lékařů strávil několik hodin. Ovčáček tehdy návštěvu označil za pravidelnou lékařskou prohlídku. Zavoral, který vede právě interní kliniku, serveru Seznam Zprávy po vyšetření řekl, že lékaři nenašli žádný zdravotní problém s výjimkou mírné známky dehydratace a „určité únavy“


Hradní mluvčí v neděli zdůraznil, že pobyt prezidenta v nemocnici nenarušuje jeho plány vystoupit ve středu ve Sněmovně, kde se bude jednat o státním rozpočtu na příští rok. Zeman podle svých dřívějších vyjádření rozpočet podpoří

V případě státního rozpočtu schvaluje dolní komora v prvním čtení jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a výši schodku. Deficit vláda navrhla 40miliardový, tedy stejný jako je letošní.

Video  Příjezd Miloše Zemana do nemocnice: Nechyběla an idcera Kateřina, prezident nastoupil na 4 dny do Střešovic  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Kalousek mluví o zločinu

Rozpočtový výbor doporučil hlasy členů za ANO, ČSSD a KSČM plénu, aby základní rozpočtové údaje schválilo. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek neprosadil ve výboru doporučení, podle kterého by Sněmovna měla návrh rozpočtu vrátit vládě, aby snížila výdaje a schodek o 20 miliard korun. „Deficit sám o sobě ještě nemusí být nutně zločin. Zločinem jsou rozpočtové priority vlády, které ignorují rizika budoucnosti a zanedbávají modernizaci země,“ napsal Kalousek na twitter.

Na twitteru někdejší ministr financí rozpočet kritizoval už dříve. „Paní ministryně Alena Schillerová dnes ve sněmovně říkala, že „již dva roky si vyměňujeme bonmoty“. Nejde o bonmoty. V případě nás dvou je to střet rozpočtové odpovědnosti s nekoncepčním rozhazováním. Lituji každého, kdo to jednou bude muset konsolidovat,“ napsal. Pokud dolní komora základní údaje rozpočtu schválí, poslanci už budou moci navrhovat pouze přesuny peněz uvnitř rozpočtu.

Poslanci budou řešit i zvýšení daní

Na mimořádné schůzi budou poslanci v pátek pokračovat ve schvalování sporného zvýšení některých daní, zejména z tabákových výrobků, lihu a hazardu. Ve čtvrtek by se měli vrátit ke sledovanému projednávání výročních zpráv České televize. Řádná schůze pokračuje od úterního odpoledne.

Páteční mimořádnou schůzi k vládnímu daňovému balíčku nechali svolat vládní poslanci ANO a ČSSD, a také KSČM kvůli zdržovací taktice opozice. Kabinet se zvýšenými příjmy z některých daní v rozpočtu na příští rok počítá. Zvýšení daní obhajuje tvrzením, že vyšší ceny alkoholu a cigaret povedou k omezení jejich spotřeby. Podle opozice ale jde jen o vyšší přísun peněz do rozpočtu. Zřejmě nejspornějším bodem předlohy je navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Zejména opoziční poslanci podali desítky pozměňovacích návrhů, norma bude čelit i zamítnutí.

Návrh programu mimořádné schůze zahrnuje také zvýšení rodičovského příspěvku z 220 000 korun na 300 000 korun. Novelu podporuje i opozice, byť prosazuje například rozšíření okruhu rodin, které by měly od ledna na vyšší příspěvek nárok.

Odklady a průtahy v projednávání výročních zpráv České televize budí pozornost zejména kvůli tomu, že jejich dvojí neschválení by mohlo vést k odvolání televizní rady. Rada mimo jiné volí a odvolává ředitele. Některým poslanců se nelíbí zejména hospodaření veřejnoprávní televize, která se proti výtkám ohradila. Zastánci schválení zpráv mluví v souvislosti s průtahy o politickém tlaku na televizi a o snaze o její „normalizaci“.

„Obchod“ Babiše s komunisty: Vojtěch podrží rozpočet

V úterý by měli poslanci projednat z iniciativy opoziční KDU-ČSL stanovisko na podporu Izraele, proti aktivitám k bojkotu tohoto blízkovýchodního státu a proti antisemitismu. Pokračovat budou také v diskusi o situaci ve zdravotnictví, kterou si vyžádali komunisté. Premiér Andrej Babiš (ANO) se nedávno domluvil s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem na tom, že do zdravotnictví půjde příští rok prostřednictvím úhradové vyhlášky dalších 4,9 miliard korun navíc. Komunisté, kteří ve Sněmovně tolerují menšinovou vládu ANO a ČSSD, díky tomu ve středu zřejmě zvednou ruku pro schválení základních parametrů státního rozpočtu.

Na programu jsou i předlohy v prvním čtení. Jde například o vládní návrh ústavních změn na zakotvení pevných volebních obvodů pro senátní volby a také pevného termínu voleb do horní komory a do obecních a krajských zastupitelstev. V prvním čtení je také třeba novela, jež by zakázala tzv. množírny zvířat a zpřísnila by chov šelem, a dále poslanecká předloha k uzákonění 21. srpna jako významného dne k připomínce obětí invaze a okupace Československa vojsky bývalé Varšavské smlouvy v roce 1968.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dama-s-kosou ( 21. října 2019 19:22 )

Už je pryč, asi šel něco poslaD

aeovera ( 21. října 2019 19:04 )

Tady nejde o relevanci, ale o porovnání. To jste nepochopil?

horaIysa ( 21. října 2019 18:57 )

Mám ti poslad odkaz na chorobopis Gottwalda, nebo Lenina, blbe? Mají totiž stejnou relevanci, jako chorobopis dávno mrtvého Havla, pitomče.

aeovera ( 21. října 2019 18:22 )

Ta je na šrot permanentně.

deep_ass_flsting ( 21. října 2019 18:18 )

Ta ožralá páchnoucí *** ganzanie už je zase na mol.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa