Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petříček jde kvůli penězům za Schillerovou. Dusno je u Maláčové, ČSSD chce z rozpočtu víc

Autor: ČTK, vei - 
8. srpna 2019
07:42

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) bude dnes jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o zvýšení rozpočtu pro svůj resort. Vládní návrh, pro který hlasovali ministři za ANO, ale ne ti z koaliční ČSSD, počítá pro diplomacii se 7,9 miliardami korun. Petříček požaduje dalších 1,5 miliardy. Přidání peněz požadují všichni ministři za ČSSD, Schillerová jejich nároky dříve označila za nerealistické.

Petříček minulý týden varoval, že by nižší rozpočet mohl ohrozit poskytování služeb českým občanům. Bez dodatečných prostředků také podle něj není možné zřídit novou ambasádu v Singapuru, o jejíž vytvoření usiloval premiér Andrej Babiš (ANO) po své letošní návštěvě této asijské země.

Schillerová by se postupně měla sejít se všemi ministry a jednat s nimi o případných úpravách jejich rozpočtových kapitol. Tento týden se ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) dohodl s ministryní financí, že jeho resort bude hospodařit příští rok s rozpočtem 24 miliard místo původně plánovaných 23 miliard. Toman před jednáním usiloval o přidání 1,5 miliardy korun.

Vláda schválila návrh rozpočtu s deficitem 40 miliard korun. Podle ČSSD návrh neodpovídá vládnímu programu. Ministři za sociální demokracii považují celkem dodatečných 18 miliard korun, především pro ministerstvo práce.

Předseda sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček kvůli rozpočtu poslal minulý týden premiéru Andreji Babišovi dopis, který má redakce Blesk Zpráv k dispozici. Požaduje v něm především více peněz na bezpečnost a sociální oblast. Navržený rozpočet podle Hamáčka neodpovídá vládnímu programu, na kterém se dohodla ČSSD s hnutím ANO, a je proto podle vicepremiéra nerealistický. I tak věří ministr vnitra v dohodu.

V duchu Špidly

Babiš vzkázal už dřív ministrům menšího koaličního partnera, že by měli šetřit a že ČSSD má ve své genetické výbavě heslo někdejšího sociálnědemokratického premiéra Vladimíry Špidly o tom, že „zdroje jsou“. Dopis prý premiér nečetl a reagovat na něj bude právě ministryně financí, která v době Babišovy dovolené premiéra v úřadu zastupuje.

„Jsem ale přesvědčen, že je ve svém odhadu příjmů státního rozpočtu příliš konzervativní a opatrné, optimističtější a realističtější predikce hospodářského růstu v příštím roce by znamenala další miliardy, které v návrhu rozpočtu zbytečně škrtá,“ napsal Hamáček ve více než dvoustránkovém dopisu. Šéf ČSSD navíc soudí, že ministerstvo financí vyčlenilo zbytečně moc peněz na správu státního dluhu.

Hamáček znovu v dopisu zmiňuje zavedení bankovní daně, kterou premiér Babiš odmítá, o rušení daňových výjimek a o určení hraniční částky pro odpisy automobilů.

Hamáček se obává toho, že pokud by byl rozpočet schválen v navrhované podobě, mohla by být ohrožena bezpečnost obyvatel, zavádění digitalizace veřejné správy i boj se suchem.

Ministerstvo práce a sociálních věcí by podle něho nemělo dost peněz na různé sociální služby a ministerstvu zahraničí by chyběly peníze třeba na pomoc v oblastech, které jsou zdrojem migrace do Evropy. „Může to zásadně oslabit naši pozici při odmítání kvót na přerozdělování uprchlíků, které chtějí některé státy opět zavádět,“ varuje ve svém psaní předseda ČSSD.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové chybí rezortu v návrhu rozpočtu na příští rok jen na sociální služby 3,3 miliardy korun.

„Současný návrh rozpočtu na rok 2020 považuji za naprosto nerealistický, ale věřím, že budeme schopni najít cestu, jak dostát našim slibům a závazkům,“ napsal v závěru Hamáček.

Schillerová v nedávném rozhovoru pro Blesk řekla, že ČSSD má nereálné požadavky a bude chtít do koruny doložit hospodaření jednotlivých rezortů.

V příštích dnech se má Schillerová sejít také kvůli vyjednávání o penězích právě s Janem Hamáčkem i Janou Maláčovou. Pokud se nenajde shoda nad rozpočtem, hrozí sociální demokraté, že ho nepodpoří. V tom případě by podle premiéra mohl hrozit i pád současné vlády.

Premiér Babiš minulý týden uvedl, že čas na dohodu je do 30. září, kdy musí vláda doručit návrh rozpočtu do Sněmovny. Kvůli schvalování „zákona roku“ se na zasedání vlády v nejbližších týdnech chystá také prezident Miloš Zeman.

hejhej ( 10. srpna 2019 14:13 )

houslista:
Drahoš je prolhaný, navíc vítač,člen muslimského bratrstva, výhra pro nás, že nebyl zvolen prezidentem.

marmat ( 8. srpna 2019 20:18 )

Pokud je TOHLE taktika ..... poukázat na neschopnost, lakotu a amatérské postupy ANO, tak zase minela...vedle tohoto koaličního PARTNERA premiér exceluje víc, než dřív...Kdo asi tuto strategii Maláčová a spol poradil?😂

marmat ( 8. srpna 2019 20:12 )

Ona je Maláčová typickou ukázkou.....z ho.na Přemyslovna!!! 🤣

marmat ( 8. srpna 2019 20:09 )

Maláčová zfrackovatela a škodí víc,než Sobotka skoro jako Chovanec....ten to dělá mazaně.... TOHLE Je okresní přebor 🤪

panda82 ( 8. srpna 2019 12:37 )

Jak asi hospodaří Maláčová v domácnosti,vypadá to na exekuce, utrácí víc než dostane, dluhy má asi v popisu práce od Hamáčka, ber kde ber ale urvi co můžeš, hrozná bába, už od pohledu ČSSD má rádo dluhy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa