Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš se narychlo sešel s Hamáčkem, čekají na termín z Hradu. Ministři ČSSD už demise napsali

Aktualizováno -
16. července 2019
12:02
Autor: Jakub Veinlich - 
16. července 2019
09:37

Po usnesení předsednictva ČSSD, na jehož jednání byl i premiér Andrej Babiš, pokračují jednání o osudu vlády i v úterý. S předsedou vlády dopoledne jednal šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, následně oba požádali o společnou schůzku s prezidentem Milošem zemanem, podle Babiše by se mohla uskutečnit příští týden. Ministři ČSSD podle informací Blesk Zpráv své demise už napsali.

„Předseda sociální demokracie Jan Hamáček má plnou důvěru předsednictva a jelikož se nacházíme v krizové části politiky v České republice, stojíme někde na hraně ústavní krize na jedné straně  a na druhé straně zde máme nenaplňování koaliční smlouvy a z tohoto důvodu se předsednictvo rozhodlo, že posílí jednoznačně pravomoci jakožto nejvyšší orgán mezi sjezdy předsedovi Hamáčkovi tak, aby tato situace mohla být řešena tím krizovým managementem, to znamená v dané chvíli a čase co nejrychleji,“ řekl v pondělí po mimořádném zasedání předsednictva ČSSD první místopředseda strany Roman Onderka.

Od usnesení uplynulo jen pár hodin a Hamáček podle informací Blesk Zpráv míří za vládním šéfem Andrejem Babišem. Schůzka trvala několik desítek minut a oba politici teď čekají, s čím přijde Miloš Zeman. „Informoval jsem pana premiéra o stanovisku předsednictva a požádali jsme o společný termín u pana prezidenta,“ řekl Blesk Zprávám Hamáček.

„To jednání nebylo dlouhé, spojili jsme se s panem kancléřem Mynářem a požádali jsme o schůzku na příští týden,“ řekl Babiš po schůzce s Janem Hamáčkem novinářům na Úřadu vlády. Schůzka bude až po té, kdy prezidentovi skončí dovolená. Termín v tuto chvíli zatím ještě Hrad podle Babiše nestanovil. Prezident má dovolenou, premiér se chystá na cesty do regionů a Jan Hamáček na zahraniční cestu do Helsinek.

„Pokud bude termín, budeme informovat,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz, zda Zeman vyhoví žádosti o schůzku a kdy se bude konat.

Sociální demokracie má podle Babiše po pondělním zasedání předsednictva pocit, že by Miloš Zeman mohl s nominací Michala Šmardy na post ministra kultury souhlasit. „Tak mi to bylo tlumočeno,“ řekl premiér.

Sám Babiš opět zopakoval, že postupuje podle koaliční smlouvy a připomněl spory okolo jeho odvolávání z vlády za premiéra Bohuslava Sobotky, když za sebe navrhoval do vlády ministryni financí Alenu Schillerovou a Sobotka ji odmítl.

Hnutí ANO má podle svých slov jiná kritéria na nominace do vlády, než sociální demokraté. „ČSSD má kritérium, že většinou ten kdo je v grémiu, by měl být ministr. Respektuji to, je to jejich tradice,“ reagoval Babiš na rozhodnutí předsednictva ČSSD, že mají být ministři připraveni na žádost předsedy Hamáčka podat demise.

Babiš proti Zemanovi nepůjde

Vše podle Babiše rozhodne příští týden, po schůzce se Zemanem. Zda Babiš řekne prezidentovi, že nemá problém s nominací Michala Šmardy na ministra kultury, říct premiér nechtěl. „Nechci to komentovat, je to nominace ČSSD,“ reagoval Babiš s tím, že Zemanovi už jednou nominaci Šmardy napsal. „Má to na papíře,“ doplnil.

„Jestli pan prezident po předsednictvu ČSSD změní názor, nebo nezmění, je na něm,“ uzavřel premiér s tím, že pokud Zeman sociálním demokratům nevyhoví, kompetenční žalobu rozhodně podávat nebude. „Bavil jsem se o tom s právníky a je to nesmysl. Nemáme žádnou krizi. Máme tu nominaci na post ministra kultury a dnes se dějí důležitější věci, než nějaký ministr kultury,“ odmítl žalobu na prezidenta Babiš s tím, že pokud by byla krize vlády, tak je to pro Českou republiku nejhorší čas i s ohledem na vyjednávání při obsazování postů pro českého zástupce v Evropské komisi.

Celý spor o odvolání a následné jmenování ministra kultury označil Babiš za spor mezi bývalým předsedou ČSSD, tedy Milošem Zemanem a ČSSD „ Já jsem jen zprostředkovatel prostřednictvím koaliční smlouvy, kterou respektuji,“ dodal premiér.

„Už jsme všichni unavení z tohoto kvazi sporu a potřebujeme ho mít za sebou a doufám, že se to příští týden nějak vyřeší,“ uzavřel.

ČSSD se Šmardy nevzdá

Oba politici tedy Babiš a Hamáček mluvili právě o usnesení, které předsednictvo ČSSD v pondělí po 2,5 hodinovém jednání přijalo. Sociální demokraté trvají na odvolání ministra kultury Antonína Staňka a také následném jmenování Michala Šmardy.

Video  Buď Šmarda, nebo konec. Hamáčka podpořilo i předsednictvo ČSSD  - abl
Video se připravuje ...

„Předpokládám, že ve chvíli, kdy 1. 8. nebude situace vyřešená, Jan Hamáček využije toho práva, které jsme mu dnes dali, aby vyzval ministry k podání demise a situaci řešil prostřednictvím demisí,“ uvedl Michal Šmarda pro Blesk Zprávy.

Právě demise už mají mít ministři navíc podle dnešních informací Blesk Zpráv dávno napsané. „Ano,“ odpověděl na dotaz Blesk Zpráv Hamáček, zda je pravda, že už ministři ČSSD demise napsali a má je k dispozici.

„ANO,“ odpověděl také šéf české diplomacie Tomáš Petříček. A dodal, že „otázky směřujte na pana předsedu. Já mohu jen potvrdit, že kdykoliv mu vyhovím, když o moji demisi požádá.“

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová nechtěla dotaz nijak komentovat a poslala do redakce odkaz na svou aktuálně oblíbenou písničku.

„Znám stanovisko všech ministrů za sociální demokracii,“ doplnil Jan Hamáček s tím, že s demisí neváhá žádný ministr za ČSSD.

Prezident Miloš Zeman slíbil, že ministra kultury Antonína Staňka odvolá k 31. 7. Zda jmenuje na jeho místo Michala Šmardu, ale zatím jasně neřekl. ČSSD odmítá nominovat někoho jiného. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

THANKS LOVER ( 28. listopadu 2019 09:53 )

Proč jsi chudý? Proč nemůžeš být bohatý a mocný na světě, víš proč? Protože neznáte tajemství bohatství, kdysi jsem byl jako ty, byl jsem chudý a můj sen byl mrtvý kvůli nedostatku peněz, to je to, čemu chudí lidé čelí v dnešním světě, co si myslíte, že nový řád Iluminátů je „Vím, že řekneš, že je zlá věc, a to je velmi špatné, co řekneš, ale to byl můj první způsob myšlení, dokud se nepřipojím k Iluminátům a mé kmotře, paní Elizabeth mi vysvětlí, jak fungují Illuminati, pak tomu rozumím Ilumináti chtějí pomáhat lidem na světě, aby zbohatli, takže potřebují laskavé lidi, kterým lze důvěřovat, že jim mohou pomáhat kolem, takže se připojím k Illuminati a nyní jsem velmi bohatý a nyní v mém prostředí tady ve Švédsku lidé vědět, že mám dobrého muže, a nyní vyjadřuji laskavá požehnání od Iluminátů, pokud si také přečtete tuto zprávu a máte zájem, kontaktujte mou kmotru na WhatsAppNumber: 2347033155855, můžete jí poslat e-mail Aldri­cheli­zabet­h49@gm­ail.co­m, pokud vážně změníte svůj život

Pane Christophere

hejhej ( 17. července 2019 16:08 )

Ministři ČSSD už demisi napsali, stačí podepsat a podat a konečně vypadnout z vlády, PS a vůbec z politiky.
Už bylo těch podrazů a vydírání pidi strany dost.

murQ ( 16. července 2019 20:18 )

cikrte vždycky si naběhneš. Po škole 2 roky v ODS a hop ke komoušům, vylili ho za donášení. Pardál Adam Vojětch je mladší jako "kluci" z Pirátů, kašpara z MAFRY nabral Babiš na post..cikore

prasatkopepicek ( 16. července 2019 20:13 )

Blby a blbejsi se jdou znovu nazrat na hrad. Smotnou brcko, zkouknou pecko, poklabosi o babach a za tydn dalsi sraz.
K tomu me napada uz jen - nechcete jit vsichni tri uz takhle nahodou do pr....?

murQ ( 16. července 2019 20:10 )

Co by ne, komediant a zpěvák Vojtěch co vypadl ze Superstar ministruje zdravotnictví.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa