Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

ČSSD trvá na Šmardovi Zemanovi navzdory. K demisím ministrů zazněl termín

Aktualizováno -
15. července 2019
19:30
Autor: ČTK, tva, Jakub Veinlich - 
15. července 2019
05:20

Sociální demokracie dál trvá na tom, že se ministrem kultury má stát její místopředseda Michal Šmarda. Platí to i po jednání pondělního předsednictva strany v Lidovém domě, na které předtím dorazil i premiér Andrej Babiš (ANO). Ministři ČSSD mají dát stranickému šéfovi a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi demise ve chvíli, kdy o ně požádá. Plyne to z usnesení, které mají Blesk Zprávy k dispozici. A které Hamáček řekl po jednání. Prezident Miloš Zeman přitom Šmardu v čele resortu kultury zatím odmítal. Babiš výsledek jednání ocenil a chce si dát s Hamáčkem schůzku.

„Předsednictvo sociální demokracie drtivou většinou konstatovalo, že ministr kultury má být odvolán a ministerstvo má převzít nominant sociální demokracie, kterým je Michal Šmarda,“ řekl po mimořádném jednání předsednictva ČSSD šéf strany a vicepremiér Jan Hamáček.

Širší vedení strany se sešlo poté, co prezident více než šest týdnů odmítá odvolat ministra kultury Antonína Staňka a jmenovat na jeho místo místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. „Pan prezident vyjádřil zájem o stanovisko sociální demokracie v této personální věci. Jsem přesvědčený, že předsednictvo v tomto směru vyslalo jasný signál,“ dodal Hamáček.

Hamáček si nemyslí, že by ČSSD zůstala ve vládě, pokud by se Šmarda nestal ministrem kultury. Pro stranu je podle něj také nepřípustné, aby prezident Miloš Zeman pověřil řízením ministerstva kultury nějakého jiného ministra sociální demokracie. „Takový krok by byl v přímém rozporu s tím, co jsme se dohodli,“ řekl. Zopakoval, že ČSSD musí mít možnost sama si rozhodovat o svých ministrech.

Sociální demokraté jsou podle Hamáčka ve vládě úspěšní, hrozba, že by ale její ministři odešli, je stále ve vzduchu. „Předsednictvo ČSSD vyzývá ministry za ČSSD, aby podali demise na funkce člena vlády ČR ve chvíli, kdy je o to předseda ČSSD požádá,“ stojí v usnesení předsednictva.

Zda tato situace může nastat už 31. 7. nebo nejpozději 1. 8. v případě, že nebude Šmarda ministrem kultury, Hamáček ani na opakovaný dotaz Blesk Zpráv nedokázal odpovědět. Svou představu pak ale připojil alespoň místopředseda strany a kandidát na ministra Šmarda.

„Předpokládám, že ve chvíli, kdy 1. 8. nebude situace vyřešená, Jan Hamáček využije toho práva, které jsme mu dnes dali, aby vyzval ministry k podání demise a situaci řešil prostřednictvím demisí,“ uvedl Michal Šmarda pro Blesk Zprávy.

Video  Buď Šmarda, nebo konec. Hamáčka podpořilo i předsednictvo ČSSD.  - abl
Video se připravuje ...

Jednání s prezidentem o obsazení ministerstva kultury je podle Hamáčka na premiéru Babišovi. „Očekávám, že premiér bude konat podle toho, co mu dává k dispozici ústava,“ řekl. Předpokládá, že Babiš dodrží koaliční smlouvu, podle které ministerstvo kultury náleží sociální demokracii a koaliční strany si samy rozhodují o svých kandidátech na posty ve vládě.

Předsednictvo dalo Hamáčkovi plnou podporu

Vedení ČSSD zároveň Hamáčkovi vyjádřilo plnou podporu k jednáním o vyřešení situace ve vládě. Šéf ČSSD má, po projednání v grémiu, plnou kompetenci rozhodnout o dalším vývoji angažmá sociální demokracie ve vládě, může jej i ukončit. Zároveň předsednictvo vyzvalo ministry za ČSSD, aby podali demise ve chvíli, kdy je o to Hamáček požádá. Vyplývá to z usnesení předsednictva, pro které hlasovalo 37 z 45 přítomných členů, tři byli proti a pět členů se zdrželo.

Například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na dotaz Blesk Zpráv zareagovala, že je připravena případnou výzvu k podání demisí okamžitě na žádost Jana Hamáčka uposlechnout. „Beze sporu. Kdybych nebyla připravena, tak bych porušila usnesení předsednictva sociální demokracie. Pokud ČSSD si nebude moci říkat, kdo bude a nebude ministrem, tak by koaliční smlouva byla pouhým cárem papíru,“ reagovala Maláčová, který se stala ministryní 30. července loňského roku a v křesle by tak mohla nedobrovolně skončit přesně po roce. 

Babiš mezi růžemi 

Na jednání do Lidového domu, tedy hlavního sídla ČSSD v centru Prahy, dorazil odpoledne nečekaně také premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Do sídla sociálních demokratů přišel hlavním vchodem a zdržel se asi 15 minut. Při odchodu chtěl možná novináře zmást a odešel vnitřním schodištěm. Reportérovi Blesk Zpráv se ale podařilo Babiše zastavit. O jeho přítomnost na jednání předsednictva ČSSD ho prý požádal předseda strany Jan Hamáček. 

„Vyhověl jsem mu, myslím, že to není příliš obvyklé, že se to takto děje, ale záleží mi na tom, aby vláda fungovala dál, protože funguje dobře,“ řekl Babiš k překvapivé návštěvě jednání v jiné než vlastní politické straně.

Vláda podle Babiše za rok své existence zrealizovala velkou část programu a má smysl v ní pokračovat i dál. „Úkoly plníme, samozřejmě občas máme odlišné názory na různé věci, co se týká utrácení peněz nebo šetření, ale byla by asi velká škoda, aby ten projekt skončil,“ řekl Babiš novinářům při odchodu z jednání ČSSD. „Doufejme, že rozhodnutí předsednictva ČSSD bude konstruktivní a že ten problém se vyřeší,“ dodal premiér.

Debata k Babišově vystoupení prý nebyla. Premiér jen řekl své stanovisko, po kterém se rozloučil a odešel. „Nikoho jsem o nic nežádal. Pan Hamáček mě poprosil, abych přišel, tak jsem přišel a jen jsem zkonstatoval, že tento projekt je úspěšný a lidé si nepřejí žádnou destabilizaci politické scény a pád vlády nebo předčasné volby by pro naši zemi byly špatně,“ pokračoval v odpovědích na novinářské dotazy Babiš.

S vicepremiérem Hamáčkem je podle svých slov v neustálém kontaktu, a pokud prý bude potřeba, ještě dnes se potkají.

Jestli bude od prvního srpna – tedy den poté, kdy se prezident Miloš Zeman chystá odvolat Antonína Staňka – stabilní ministr kultury, zatím Babiš netuší. Je to prý otázka na sociální demokracii. Jasné není ani to, zda by nechal Babiš od srpna řízením ministerstva kultury dočasně pověřit některého z dosavadních ministrů. „Nespekulujme, uvidíme, jak to dopadne,“ řekl Babiš na dotaz Blesk Zpráv.

Demise s podmínkou? 

Ministři sociální demokracie by mohli na výzvu vedení strany dát k dispozici své funkce, uvedl už před jednáním předsednictva ČSSD místopředseda strany Michal Šmarda. Předseda sociální demokracie Hamáček by demise využil, pokud by ztroskotala další jednání o budoucnosti vlády. Další místopředseda ČSSD Ondřej Veselý uvedl, že dnes neočekává „tvrdý odchod“ z vlády, o kterém sociální demokraté uvažují kvůli odkladům ve výměně ministra kultury Staňka za Šmardu.

Video  Hamáček: Zeman vyhoví návrhu Babiše, Staněk skončí k 31. červenci.  - abl

Video se připravuje ...

Veselý: Hamáček je lepší vyjednavač než Babiš

Místopředseda ČSSD Tomáš Petříček poukázal na to, že stále platí, že nominantem sociální demokracie za Staňka je Šmarda. „Pokud nebude ČSSD moci sama svobodně nominovat své ministry, kteří ji budou reprezentovat ve vládě a prosazovat sociálnědemokratické priority, nemá smysl v takové vládě zůstat,“ řekl Petříček.

Podle místopředsedy ČSSD Ondřeje Veselého páteční jednání ukázalo, že je Hamáček lepší vyjednavač než premiér Andrej Babiš (ANO). Veselý řekl, že Hamáček dokázal s prezidentem domluvit termín odvolání ministra Staňka i přesto, že měl předseda sociálních demokratů těžší pozici než Babiš.

Kraje jsou spíše pro odchod, Hašek nechce opakovat rok 1948

Předseda ČSSD ve Zlínském kraji Lubomír Vaculín řekl, že jelikož Hamáček nominoval Šmardu, novým ministrem kultury by měl být on. „Pokud se tak nestane, tak odejdeme z vlády. Nevidím v tom tak velký problém. Nemyslím si, že to je prohra naše, ale spíše pana premiéra, který dával návrh panu prezidentovi,“ uvedl.

Na Vysočině se podle krajského stranického předsedy Petra Krčála stále více sociálních demokratů kloní k odchodu z vlády. „Pokud ta otázka bude nastolena, budu s největší pravděpodobností hlasovat pro to, abychom z vlády odešli,“ řekl Petr Krčál.

I od členů předsednictva ČSSD z jižní Moravy zaznívají hlasy pro odchod z vlády. Podle krajské předsedkyně Naděždy Křemečkové i dalších straníků by to mělo být tématem pondělního jednání předsednictva. Naopak bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek by odchod ČSSD z vlády pokládal za opakování chyby demokratických ministrů před pučem v únoru 1948.

Birke: Kvůli ministru kultury bychom neměli odcházet

To člen předsednictva a šéf hradecké krajské ČSSD Jan Birke míní, že by ČSSD neměla vládu opouštět. „Dlouhodobě jsem příznivcem vládního angažmá a nechci, aby ČSSD z vlády odcházela. Situace je nyní do 31. července odšpuntovaná a post ministra kultury by neměl být důvodem pro odchod ČSSD z vlády,“ řekl Birke. Dodal, že v případě hlasování o odchodu z vlády by se následně podřídil většinovému rozhodnutí.

Člen předsednictva ČSSD a její krajský předseda v Libereckém kraji Jan Mečl zatím není rozhodnutý, jak bude v pondělí hlasovat. „Protože ještě probíhají jednání,“ uvedl. Je ale připraven podpořit Hamáčka, pokud navrhne odchod ČSSD z vlády. Nelíbí se mu, jak vládní krize vznikla. „Pro zemi je určitě dobré, aby měla stabilní vládu. Pro sociální demokracii by bylo dobré, kdyby mohla rozhodovat sama o svých ministrech a ostatní ústavní činitelé plnili své povinnosti, to znamená premiér i prezident,“ řekl Mečl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa