Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman měl na Babiše dvě krabičky cigaret. A Ovčáček promluvil o dalekohledu u okna

Aktualizováno -
12. července 2019
20:10
Autor: Jan Kálal, vr - 
11. července 2019
20:10

Prezident Miloš Zeman je těžký politický soupeř, premiéra Andreje Babiše (ANO) se ale tentokrát rozhodl ani trochu nešetřit. Proti nekuřákovi v čele vlády nasadil na Hradě vedle popelníku hned dvě krabičky cigaret, jak dokládá fotografie jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka, a k tomu zřejmě rovnou i dva zapalovače. Babiš přišel oproti tomu „vyzbrojen“ jen brýlemi a mobilem. Proč byl na místě schůzky u okna připravený dalekohled? Bavili se snad státníci pozorováním novinářů, kteří dole čekali na výsledek schůzky? Hradní mluvčí řekl víc.

Jsou to dva týdny, co se prezident Miloš Zeman dušoval, jak chce redukovat počet vykouřených cigaret. „Trpím nechutenstvím,“ řekl Zeman pro TV Barrandov s tím, že už mu nic neříká například maso. Proto se hlava státu rozhodla omezit počet vykouřených cigaret na polovinu. „Aspoň mi bude každá cigareta více chutnat, protože bude vzácnější,“ zasnil se prezident.

Je pravdou, že Zeman patřil mezi silné kuřáky. Nicméně dvě krabičky cigaret jako výbava na zhruba hodinovou schůzku na umírňování prezidentovy neřesti moc nevypadají. Z prezidentova čtvrtečního programu navíc víme, že si cigarety dopřával i během recepce na francouzské ambasádě.

Právě na problematickou životosprávu poukázal pro Blesk Zprávy Zemanův rival z první přímé prezidentské volby Karel Schwarzenberg, čestný šéf TOP 09. „Bohužel, jeho životospráva, abych se takto taktně vyjádřil, mu odbourala všechny zábrany. A tudíž říká věci, které dříve takto nikdy neříkal, a dělá věci, které by normální člověk nedělal,“ zkritizoval Schwarzenberg Zemanův přístup k nedodržování ústavy.

Miloš Zeman ještě ve čtvrtek odmítal odvolat z postu ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), který mu předtím dobře posloužil vyhozením jeho kritika Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha. V pátek pak řekl, že je připravený odvolat ho k 31. červenci.

Zeman se navíc ale dál netváří na to, aby se šéfem resortu stal místopředseda ČSSD Michal Šmarda, kterému vytýká absenci vysokoškolského vzdělání a nulovou praxi v kulturní oblasti. Že není Šmarda dobrá volba, připouští také Babiš, který ale druhým dechem dodává, že respektuje koaliční smlouvu a že kulturu si má obsadit vládní ČSSD.

Babiš po schůzce uvedl, že by chtěl mít situaci vyřešenou do týdne. Krizi, ve které už jsou sociální demokraté jednou nohou z vlády venku, měla utlumit ještě páteční schůzka mezi Zemanem, Staňkem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. Šéf sociálních demokratů tu v posun moc nevěřil, nicméně Zeman během ní uvedl, že je připraven vyhovět návrhu na Staňkovo odvolání k 31. červenci. Kolik krabiček cigaret si Zeman na setkání o budoucnosti vlády vyhradil, jasné není. Staněk nicméně uvedl, že mu oblek nestihl načichnout.

No a dalekohled? „Dalekohled pan prezident používá velmi málo, je úžasný pro pozorování krás Prahy, osobně jsem to vyzkoušel,“ uvedl v pátek hradní mluvčí Ovčáček pro TN.cz. Krásný pohled na Prahu pochválil pak i pro Blesk.

jajas ( 12. července 2019 11:30 )

No ještě že Blesk zmínil dalekohled, jinak byste neměli co psát.....chudáčci. Chápete, že to Blesk napsal kvůli takovým, jací jste Vy? Věděl, že přispějete "kvalitními" příspěvky! A taky že jo.....

jajas ( 12. července 2019 11:20 )

Ty máš ale starosti.....blbé!

strejda777 ( 12. července 2019 11:19 )

Souhlasím. Člověk, který má pracovat jako ministr nějakého resortu by k němu měl mít blízko! Takhle to vypadá, že ministrem čehokoliv může být kdokoliv. Dalo by se říct, že "až budu velký, budu minis­trem!ˇ­Jaké­hoko­liv! Je mi to fuk!"

strejda777 ( 12. července 2019 09:41 )

Co to je: Kdo šel žadonit ČSSD?????? Holka, holka.....! Jinak ČSSD šla do vlády, aby se úplně neztratila s povědomí lidí. No a teď machruje, že je důležitá. Takže ať už "nežadoní" a jde do pryč!

Tele_vize ( 12. července 2019 09:10 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa