Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Candát i ovocný sorbet. Babiš po obědě se Zemanem řekl termín vládních změn

Aktualizováno -
3. ledna 2019
16:00
Autor: Matěj Pálka - 
2. ledna 2019
19:50

Pokud se premiér Andrej Babiš (ANO) odhodlá k výměnám ministrů ve své vládě, bude to ve druhém kvartálu letoštního roku. Předseda vlády to uvedl po obědě v Lánech, kde ho i s manželkou Monikou pohostil prezident Miloš Zeman a jeho choť Ivana. Podávala se paštika, candát, domácí žloutkový krém s karamelovou krustou a ovocný sorbet. Babiš Zemanovi řekl, jak se loni vládě podařilo hospodařit s přebytkovým rozpočtem, což prezident kvitoval s povděkem.

„Ježíš, ten Andrej nese ale velkou kytku,“ povšiml si prezident Zeman, že květina, kterou nese premiér pro první dámu, je poněkud větší než ta, kterou od prezidenta dostala Monika Babišová.

Přivítání se neslo v přátelské atmosféře. „Doufám, že se takto setkáme ještě čtyřikrát, a že jste pochopili skrytý význam této věty,“ řekl Zeman. Naznačil tím, že by si přál, aby Andrej Babiš obhájil premiérské křeslo i v příštích parlamentních volbách.

Video  Babiš promluvil o obědech zdarma, rozpočtu i možné výměně ministrů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Oba páry čekal předkrm, kterým byla paštika z kachních jater na portském víně. Jako hlavní chod se podával candát pečený na másle se zámeckými bramborami a máslovou zeleninou. A dezertem byla domácí žloutkový krém s karamelovou krustou a ovocný sorbet.

„Nevylučuji rekonstrukci vlády, ale vidím to spíš na druhý kvartál letošního roku,“ zmínil po obědě Babiš. Téma u stolu, kdy byli premiér i prezident s manželkami, nezaznělo, měli by ho probrat na separátní schůzce. „Pokud by k něčemu došlo, tak to nejdřív proberu s jednotlivými ministry a s panem prezidentem a potom to s dovolením zveřejním,“ dodal.

Babiš také zmínil, že ministr školství Robert Plaga (za ANO) odeslal do vnějšího připomínkového řízení návrh na obědy zdarma pro děti v mateřských a na 1. stupni základních škol. Měl by se týkat jen dětí z rodin, které berou přídavky, takže zhruba o 170 tisíc školáků a předškoláků.

Hlavním tématem byl ale prý rozpočet. „Máme se čím chlubit a pan prezident by potěšen, že máme skvělé výsledky,“ ujistil Babiš. Za zásadní pro následující období považuje prosazení změny ve stavebním zákoně, které by umožnily získávat rychleji stavební povolení. To by podle něj mělo urychlit i často kritizovanou výstavbu silnic a dálnic.

 

Zeman loni ladil s Babišovou, Babiš se Zemanovou

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou přivítali Babiše s chotí v Lánech v půl druhé. I přesto, že se politickým tématům Babiš se Zemanem určitě nevyhnou, o novoročním obědě premiéra s prezidentem se obvykle hovoří jako o společenské události.

Minule se povedlo premiérskému a prezidentskému páru působit vzájemně sladěným dojmem: Zeman měl kravatu vínové barvy, zatímco Monika Babišová přišla ve vínových šatech, Babiš měl modrou kravatu a první dáma zvolila modré šaty. Letos se nic takového nekonalo. „Já si vzal normálně oblek a kravatu, s nikým jsem nic neladil,“ řekl Babiš.

luder ( 7. ledna 2019 16:21 )

Oni tam jiní prezidenti a jejich návštěvy nejedli? Jedli ale nemluvilo se co jedli.Havel ten nedovolil aby ho novináři fotili při přípitku natož při těch jeho mejdanech. To by se novináři se zlou potázali..!

luder ( 7. ledna 2019 16:13 )

Jak to, že OLAF nezatkl Kalouska? http://www.skrytapravda.cz/domaci/1361-jak-to-ze-olaf-a-statni-zastupci-nezatkli-kalous ka-za-?fbclid=IwAR1ejftDMQCwwOuLGAH8ttDSYP0N7DOPQV_37r-Kz5VF77R67DjXF4JXbzo

jardaqouse87 ( 4. ledna 2019 16:39 )

Vrána k vráně vždycky sedá hradní hřad je samej děda Babky mladé strádající skrytá těla za kyticí.

jardabouse87 ( 4. ledna 2019 16:22 )

Pro Miloše. Vypadáš vážně komicky a s tebou žít mám navždycky, kde je tvůj mužný půvab, styl, ač tak se snažíš ze všech sil, kdeže ty loňské sněhy jsou, já žasnu nad tvou proměnou vysoké čelo, hm-hm-hm, češ jak češ, tu progresivní pleš, pod křivkou panovačných úst teď vidím druhou bradu růst. Divím se, když se dozvídám, že prý máš jiskru, vtip a šarm ? Za dveřmi necháš všechen švih, na gauči usneš v pantoflích a já pak z dlouhé chvíle snad mohu ti plomby počítat, tys` byl, ach, člověk by se smál, můj ideál, můj ideál. Kéž by se vrátil onen čas kdy rozechvěl mne pouhý hlas, hoch jako jedle, samý sval mi lásku věčnou sliboval, já vím, máš rád své pohodlí však kdybychom se dohodli, nebyl by každý z nás tak sám a netěšil se bůh ví kam, tak se mi zdá, že nakonec to není jenom moje věc. Kdyby snad jiný měl mě rád, říkám ti kdyby, možná, snad... Byť se mi líbil sebevíc, je proti tobě pouhé nic, vždyť přes ty velké slabiny jsi ty, můj drahý, jediný. Jsi jaký jsi a budeš dál: můj ideál, můj ideál.

jardabouse87 ( 4. ledna 2019 16:12 )

samuo zklamu tě,my spíme na jednolůžáku Musím se podělit.Děkuji FLORO Jedna věc v lásce se mi nikdy nelíbí, že když můj milý mne políbí, že se nezastaví hodiny. A snad mi mnohá jiná dívka zazlívá, že jsem na něj tolik žárlivá, on je pro mne v světě jediný. Tak jako slunečnice každým dnem otáčí se za sluncem, tak já stále hlavou svou obracím za tebou. A jako karavany pouští jdou, jdou za tichou oázou, v které klid svůj naleznou, jdu já stále za tebou. Bez ledovců Jižní pól, Florencie bez nebe, bez Vesuvu Neapol, to bych byla bez tebe. A jako slunečnice každým dnem otáčí se za sluncem, tak já stále hlavou svou obracím za tebou. Jen ten můj milý, ten ze všech nejlepší, něžný, veselý a nejhezčí, my se jen své lásky najíme. A šla bych za ním třeba rovnou do pekla v žáru lásky bych se upekla, snad se oba láskou zblázníme. samuo zklamu tě,my spíme na jednolůžáku Musím se podělit.Děkuji FLORO Jedna věc v lásce se mi nikdy nelíbí, že když můj milý mne políbí, že se nezastaví hodiny. A snad mi mnohá jiná dívka zazlívá, že jsem na něj tolik žárlivá, on je pro mne v světě jediný. Tak jako slunečnice každým dnem otáčí se za sluncem, tak já stále hlavou svou obracím za tebou. A jako karavany pouští jdou, jdou za tichou oázou, v které klid svůj naleznou, jdu já stále za tebou. Bez ledovců Jižní pól, Florencie bez nebe, bez Vesuvu Neapol, to bych byla bez tebe. A jako slunečnice každým dnem otáčí se za sluncem, tak já stále hlavou svou obracím za tebou. Jen ten můj milý, ten ze všech nejlepší, něžný, veselý a nejhezčí, my se jen své lásky najíme. A šla bych za ním třeba rovnou do pekla v žáru lásky bych se upekla, snad se oba láskou zblázníme. samuo zklamu tě,my spíme na jednolůžáku Musím se podělit.Děkuji FLORO Jedna věc v lásce se mi nikdy nelíbí, že když můj milý mne políbí, že se nezastaví hodiny. A snad mi mnohá jiná dívka zazlívá, že jsem na něj

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa