Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babiš se Zemanem nehnul, Staňka drží ve vládě. „Slaboch,“ tepe premiéra opozice

Aktualizováno -
11. července 2019
19:30
Autor: ČTK, for, kal - 
11. července 2019
17:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) na Pražském hradě ve čtvrtek neuspěl ve snaze zažehnat vládní krizi. Prezident Miloš Zeman dál stojí o Antonína Staňka (ČSSD) jako o ministra kultury, naopak místopředsedu ČSSD Michala Šmardu na tento post odmítat nechce. Babiš to řekl po jednání na Hradě, kde předtím s dcerou Vivien ještě stihl navštívit chrám sv. Víta. Zeman nepřijal Staňkovu demisi a dosud nevyhověl ani Babišově žádosti o odvolání ministra, což hlava státu podle ústavy učinit musí. Předseda vlády chce spor dál řešit diplomaticky.

Premiér Babiš doufá v to, že výměna v čele ministerstva kultury bude vyřešena nejpozději příští týden. Podle něj hlava státu nepostupuje proti ústavě.„Pan prezident ještě neřekl závazné stanovisko a také mluví o tom, že ústava lhůtu nemá,“ řekl premiér.

Podle předsedy vlády není Šmarda rovněž vhodným kandidátem na resort kultury, ale respektuje smlouvu se sociálními demokraty. „Vysvětlil jsem prezidentovi, že postupuji podle koaliční smlouvy. Pan prezident Zeman má pozitivní názor na Antonína Staňka i má názor i na Šmardu, kterého nepovažuje za ideálního kandidáta. Informoval jsem ho, že chci dodržovat koaliční smlouvu a chci to vyřešit,“ uvedl premiér po schůzce s hlavou státu. 

Babiš: Žaloba nebude, další postup je na ČSSD

Kompetenční žalobu premiér nadále odmítá, podle něj to není ideální řešení. „Jsou tu různé spekulace na twitterové bublině. Nebudu  ale podávat žalobu, chci to řešit kompromisem,“ odrazil dotazy novinářů, zdali o tomto kroku uvažuje.

„Je ústava a jsou zvyklosti. Pan Sobotka taky šel a zeptal se prezidenta, jestli bude nominovat Prouzu a žalobu také nepodal,“ připomněl také současný předseda vlády podobnou situaci z minulosti.

Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě (11. 7. 2019) | Blesk - Jakub Poláček

Další postup je nyní podle premiéra na sociálních demokratech. „Budu informovat Hamáčka (předseda ČSSD) o detailech schůzky, více sdělovat nebudu,“ řekl premiér a dodal, že pád vlády je nyní v rukách sociálních demokratů, kteří se sejdou 15. července. Na dotazy, jestli by podle něj pomohla výměna kandidáta na resort kultury odvětil, že to není v jeho kompetenci a opět zopakoval, že je to starost Jana Hamáčka.

Na závěr tiskové konference ještě dodal, že pokud by prezident odmítl kandidáta, kterého předloží ANO, nejspíše by postupoval jinak nežli Hamáček. 

Bartoš na Babiše vytáhl Sobotku

Opozice se na Babišův účet obratem přisadila, výjimkou byli komunisté.

„Pan prezident by měl samozřejmě jednat v souladu s ústavou a premiérovi vyhovět. Na druhou stranu je zarážející, jakým způsobem pan premiér Babiš nefunguje ve vyjednávání. Na to, že neustále všem vykládá, jak je silný předseda vlády a schopný stratég a diplomat i na zahraniční úrovni, tak na rozdíl od svého předchůdce premiéra (Bohuslava) Sobotky, kterého často kritizuje, se nedokáže ani zbavit ministra vlastní vlády,“ napsal Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany.

K tiskové konferenci se připojil i aktivista s transparentem, který odkazuje na slova předsedy KDU-ČSL Marka Výborného, že ústava není trhací kalendář K tiskové konferenci se připojil i aktivista s transparentem, který odkazuje na slova předsedy KDU-ČSL Marka Výborného, že ústava není trhací kalendář | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

„Schůzka nepřinesla vůbec nic. Dozvěděli jsme se, že pan prezident má názor,“ řekl ČTK lidovecký předseda Marek Výborný. „Je to hra kočky se dvěma myšmi. Jedna myš v oranžovém tričku už krvácí a možná je v kómatu, a ta druhá, co má na tričku AB, je někde v koutě zahnaná. A ta kočka si to vychutnává,“ uvedl.

Podle šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila se Zeman úspěšně pokouší o vládu hnutí ANO a svých přátel. „Má k tomu všechny předpoklady: mimořádně slabého premiéra a servilního „šéfa“ ČSSD. Všichni tři nesou plnou odpovědnost za vládní krizi,“ uvedl na twitteru. „Andrej Babiš nevypadal po schůzce s prezidentem Zemanem jako svéprávný premiér, ale jako prezidentův asistent. Smutné pro parlamentní demokracii v ČR,“ napsal na twitter předseda ODS Petr Fiala.

Premiér se ale dočkal i zastání. „Myslím, že jde o logický krok premiéra, který preferuje stabilní vládu s důvěrou a plněním hlavních cílů, tedy snižování zadlužení státu, boj proti korupci a zvyšování životní úrovně.“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Zeman přijal kvůli situaci na ministerstvu kultury Babiše a vicepremiéra a předsedu ČSSD Jana Hamáčka před týdnem na zámku v Lánech, schůzka ale další posun nepřinesla. Hamáček poté uvedl, že pokud by sociální demokracie nemohla rozhodovat o svých zástupcích v kabinetu, neměla by její účast ve vládě smysl. Babiš se tak pokusil znovu Zemana přesvědčit, aby žádosti ČSSD na odvolání Staňka vyhověl.

Předsednictvo hnutí ANO ve středu večer dospělo k závěru, že prezident by měl akceptovat požadavek na odvolání ministra Staňka a následně jmenovat kandidáta, kterého sociální demokracie navrhne.

Video  Vláda nad propastí: Hamáček a Babiš od Zemana odešli s nepořízenou.  - abl
Video se připravuje ...

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že hnutí podporuje smírné řešení krize. Babiš členům vedení podle něho naznačil možné cesty k řešení, možnost výměny ministerstev mezi koaličními stranami mezi nimi není.

V pátek se Zeman sejde v Lánech s Hamáčkem a Staňkem. ČSSD chce v návaznosti na to řešit situaci v pondělí na jednání předsednictva strany.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 12. července 2019 16:58 )

Rozumnej člověk ví, kdo je Fiala, ale že až takhle­???.­...jed­noduc­hej politik , to se vědělo, překvápko je, že je ještě daleko "jednodušší, než jsme doufali"!!!

strejda777 ( 12. července 2019 13:14 )

Tady by ani ten p.i.č­.i.f­.o.u­.s.e­.k. Fiala neuspěl. Si myslí, že když podá na Zemana žalobu že uspěje? Pcháááááááá, ani náhodou, d.e.b.í.l.e.k. jeden napudrovanej!

jana999 ( 11. července 2019 22:13 )

chápu to tak, že se čssdáci bojí, že staněk najde něco i na ně, jinak by přece neodvolávali někoho, koho si tam sami dosadili, prostě někdo tam kradl i z čssd.

strejda777 ( 11. července 2019 21:23 )

Jen do něj! Si nebude vyskakovat, nemá na to!

jajas ( 11. července 2019 21:21 )

Se té ženské báli.....věděla na ně všechno!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa