Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš našel s nastupující vládou společnou řeč: Testování očkovaných. A co povinná vakcína?

Autor: Jakub Tomek, Jan Kálal - 
20. listopadu 2021
19:05

Jak se už jednou provždy zbavit pandemie a náporu v nemocnicích? Rakousku už došla trpělivost a kromě lockdownu, který v zemi platí od pondělí, připravuje od února povinné očkování proti covidu. V Česku tato možnost na stole zatím zřejmě není. Nicméně dílčí změna by mohla přijít ve vztahu k očkovaným. Také jich by se nově mohly týkat testy na covid, jak Blesku řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který to podporuje. A souhlasné hlasy se ozývají i z řad nastupující vlády koalic Spolu a PirSTAN.

Alpská země se tak od 1. února stane prvním státem EU, který kvůli extrémně rostoucímu počtu nakažených covidem zavádí povinnou vakcinaci všech obyvatel. „Dlouhou dobu panovala v této zemi shoda, že povinné očkování nechceme,“ řekl k tomu tamní kancléř Alexander Schallenberg (52) a posteskl si, že všichni dlouho předpokládali, že bude možné dosáhnout proočkovanosti populace i bez povinnosti. „Teď se musíme realitě podívat do očí,“ dodal.

Dosluhující premiér Andrej Babiš (67, ANO) ale už v pátek odmítl, že by šlo Česko rakouskou cestou, a tedy že povinné očkování není namístě. V sobotu pro Blesk dodal další reakci na rakouskou cestu: „Lockdown by nepomohl, společnost by ho nepřijala. Do lockdownu už nejsme schopni jít, lidé si musí uvědomit, že je potřeba omezit kontakty.“

Video  Neočkovaní mají utrum: Babiš, Vojtěch a Havlíček o nových restrikcích  - ČTK
Video se připravuje ...

Babiš: Trasování a testování očkovaných? Byl bych pro

Zastánci povinného očkování nejsou ani zástupci rodící se koalice. Všichni se ale částečně vyslovili pro to, aby se v Česku začali testovat a trasovat i očkovaní lidé. „Jsou hlasy, aby se trasovalo i testovalo i u očkovaných. Byl bych pro,“ řekl Blesku premiér v demisi, který testování již očkovaných doporučil firmám a institucím, aby to dělaly.

V minulých dnech také povinnou »včeličku« odmítl budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09). Podle něj musí zůstat vakcinace dobrovolná. Souzní s ním i znovuzvolená šéfka jeho partaje Markéta Pekarová Adamová: „Povinné očkování momentálně ani není realizovatelné vzhledem k očkovacím kapacitám. Raději napněme všechny síly k očkování rizikových skupin a to i třetí dávkou.“

Nápad testovat i očkované Pekarová Adamová v principu neodmítá. „O testování očkovaných můžeme uvažovat v případech, kdy byli očkovaní prokazatelně v blízkém a delším kontaktu s nakaženým,“ uvedla.

Video  Vojtěch o bavorském modelu po česku: Rekord byl poslední kapka. A hrozí vánoční lockdown?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

„Situace je opravdu vážná, ale ani naši experti z anticovid týmu se v současné době nekloní k povinnému očkování, protože to je opravdu velmi razantní krok. Osobně stále věřím, že v České republice k němu nebudeme muset dojít,“ řekl Blesku šéf STAN Vít Rakušan. „Pro nás je v tuto chvíli důležité vysvětlovat dopady očkování a pravdivě informovat o tom, co očkování znamená,“ dodal.

Rakušan zmínil bezpečné Vánoce

I u Rakušana nápad na testování očkovaných rezonuje. „V tuto chvíli se ale zdá nutné, v zájmu bezpečnosti, aby se testům podrobili nejen neočkovaní, ale i ti, kteří se už naočkovali. Blíží se Vánoce, které chceme všichni strávit v rodinném kruhu a nejbezpečnější cesta k tomu je prostřednictvím testů a očkování,“ prohlásil a vyzval vládu, aby navýšila testovací kapacity a zajistila dostatek testů.

„Nejsme v této chvíli pro povinné očkování, znamenalo by to další prohloubení příkopů ve společnosti, rozdělená společnost čelí epidemii vždy hůř, než společnost, která je schopná vládní opatření chápat a respektovat,“ uvedl pak místopředseda ODS a člen AntiCovid týmu Martin Kupka: „Jsme pro testování i očkovaných, pokud byli delší dobu v kontaktu s infikovaným člověkem.“

Video  Tisková konference po jednání vlády. (19.11.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Podle průzkumu agentury MindBridge Consulting podporuje povinné očkování 27 % Čechů.

Desterz ( 22. listopadu 2021 17:24 )

Teď nerozumím. Neřekl??

Anifa ( 21. listopadu 2021 15:23 )

Vždyť na testování všech vůbec nemáte kapacity. A trasování? Vždyť spousta lidí s hygienou nekomunikuje, lže o kontaktech a nic se jim nestane. Hlavně se snažte ať fungují opatření co už jsou

naidka ( 21. listopadu 2021 15:05 )

Ubrat opakovaných očkování a ubrat na mediální masáži, některým lidem už z toho úplně hrabe.

Desterz ( 21. listopadu 2021 14:46 )

Jistý pán Babiš, 18.9.2021, Parlamentní listy: "My stále říkáme: očkujte se a očkovaní se nemají testovat!" a také: "V každém případě testování očkovaných je blbost, je to úplně mimo."
Není nad to mít archiv událostí a občas se do něj podívat ;-)

frantacizek ( 21. listopadu 2021 14:34 )

hlavně, aby se nám za chvíli neočkovaní nezačali smát, že tím očkováním máme stejně nulové výhody jako oni.
Ještě máte možnost lockdownu neočkovaných rizikovek s tím, že max. cesta k lékaři. Pokud jdete touhle cestou tlaku NYNÍ UŽ TEDA NA VŠECHNY, i ty očkované. Přitom hrajete o 3. dávku, kterou si vám za této situace, nepůjde spousta lidí dát, pač v tom nevidí žádný benefit už. Vůbec vás nechápeme. Přitom za této situace ta neočkovaná rizikovka není vůbec nijak tlačena ke zdi, pokud vám jde o tuto taktiku. STále se mohou setkávat s příbuznými, stále chodí do obchodů a oni toho více nepotřebují..
vůbec je nechráníte, ani je do toho očkování netlačíte, jak máte pocit. tlačíte jen na tu ultra neočkovanou a nyní už i na ty očkované, kteří si rozmýšlí třetí dávku. Já vůbec nevím, jak tu 3. dávku členům petičního výboru v hospě nyní odargumentovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa