Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš po Zemanově rýpnutí z pivní piety: Bolí mě ztráta každého života. Ale zvládáme to

Autor: simao, ČTK - 
13. května 2021
05:50

Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval pro Blesk Zprávy na slova prezidenta Miloše Zemana z piety za mrtvé s covidem-19. 30 tisíc obětí připomnělo na Hradě 30 tisíc svíček - v plastových kelímcích, do kterých se běžně točí pivo. Zeman si během projevu nepřímo rýpl do vlády, že podlehla pokušení rychleji rozvolňovat. Babiš se i během středy hájil, že vláda boj s koronavirem zvládá. Ačkoliv opozice tvrdí opak a chce vládě vyslovit nedůvěru.

Prezident Miloš Zeman na pietě, při které netradičním způsobem na Hradě uctil 30 tisíc obětí „ nejstrašnější epidemie v našich novodobých dějinách“, jak pandemii covidu-19 označil, pronesl: „Za smrt některých z nich odpovídáme my sami svojí lhostejností, lehkomyslností a zejména tím, že jsme podlehli pokušení rozvolňovat předčasně.“

Sám Andrej Babiš přitom připouští, že vláda některé chyby udělala. A neměla rozvolňovat např. před Vánoci. V bezprostřední reakci na Zemanova slova pro Blesk Zprávy nejprve uvedl: „Naše vláda od prvních dnů s virem tvrdě bojovala. Pracujeme skoro bez přestávky dnem i nocí, abychom ochránili zdraví našich občanů, a zároveň jim umožnili normálně žít. Bylo a je to neuvěřitelně obtížné. Nikdo na světě na takovou katastrofu nebyl připraven, nikdo ten vir přesně neznal, udělalo se spousty chyb, kterým se nevyhnul celý svět, ani my. Bolí mě ztráta každého jednoho života a jsem nesmírně vděčný za to, že aktuálně nám čísla nakažených klesají, nemocnice se vyprazdňují, a nám se daří zrychlovat očkování, o které mají naši občané zájem.“

Babiš věří v tečku za koronavirem

Zeman na Hradě zopakoval i to, že věří, že konec pandemie přijde v září. Během proslovu na invalidním vozíku, ze kterého mu při minutě ticha pomáhali vstát bodyguardi, vyjádřil „naději, že nejpozději v září tohoto roku, a to především díky masivní očkovací kampani, tato pandemie u nás skončí, budeme na ni vzpomínat jako na strašný sen“.

„I já věřím, že díky očkování uděláme za koronavirem tečku. Alespoň tedy v té podobě, jak nás omezuje a omezoval těch posledních pár měsíců. Ten vir tu s námi podle expertů asi bude pořád, ale na to už se připravujeme stejně jako celá Evropa. Chystáme strategii na přeočkování, doděláváme covid pasy, poctivě trasujeme, testujeme ve firmách i ve školách a jsme velmi obezřetní při jakémkoliv rozvolňování. Nikdo už nechce zažít tak přísná omezení, jaké nám přinesly předchozí měsíce,“ sdělil následně Babiš Blesk Zprávám.

Video  Projev Miloše Zemana při pietě za oběti covidu na Hradě 
Video se připravuje ...

Vláda to zvládá, bránil se Babiš opozičním výtkám

Ve středu si však Babiš vyslechl i od opozičních představitelů, že boj s koronavirem vláda podle nich nezvládla. Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) společně s koalicí Piráti - STAN sebrala dostatek hlasů, aby se ve Sněmovně mohla uskutečnit mimořádná schůze k hlasování o nedůvěře vládě. A je předem jasné, ať už výsledek bude jakýkoliv, že to na této schůzi vláda pořádně schytá. Za pandemii, ale třeba i za Rusy.

Premiér Babiš se však ohledně vládních kroků ve středu při návštěvě IKEMu bránil, postup opozice nechápal.

„O vyvolání hlasování o nedůvěře se mluví stále. Nechápu, proč by mělo být vyvoláno, když máme pět měsíců do voleb, vláda zvládá očkování a pandemii, postupně rozvolňujeme a vrací se to do normálu,” reagoval Babiš.

Slova o zvládnutí pandemie vzdáleně připomněla jeho dřívější vyjádření o tom, že je Česko „best in covid“, načež země vystoupala na samý vrchol nejrůznějších dramatických žebříčků ohledně nezvládání epidemie, nárůstu případů či mrtvých. V březnu 2021 bylo Česko druhé v počtu úmrtí na 100 tisíc obyvatel.

Fiala: Vláda to nezvládla. Výsledky jsou smutné

Nyní je stav podstatně lepší. V Česku je již pouze 1796 hospitalizovaných s covidem. A ke dnešku hlásí ministerstvo zdravotnictví 29 787 úmrtí. Rozvolňuje se, v pondělí 17. května čekají Česko další změny včetně konce rotací na 1. stupních základek, návratu návštěv do nemocnic či otevření zahrádek restaurací. Opozici to nestačí. Chce konec Babišovy vlády.

Video  Fiala: Vláda nezvládá a škodí, Babiš má obrovský střet zájmů. Chceme vyslovění nedůvěry  - PSP ČR/Facebook Spolu
Video se připravuje ...

„Vláda naší zemi škodí, nezvládá svoje úlohy a pokud má někdo prospěch z jejího vládnutí, tak je to její premiér se svým obrovským střetem zájmů, ale určitě to nejsou lidé, kterým se má zodpovídat. Vláda nezvládla boj s pandemií, nezvládala ho od počátku. Ty výsledky jsou smutné. Patříme k zemím, kde počet obětí covid-19 je nejvyšší na světě, měli jsme nejdéle zavřené školy, naše děti doplatily na neschopnost vlády velmi podstatným způsobem,“ uvedl dnes ve Sněmovně šéf ODS Petr Fiala.

„Spousta služeb, obchodů, podnikatelů nemohla udržet svoje podnikání, přitom se rozvrátil rozpočet, ale ty peníze nešly těm, kteří je potřebují, ale skončily bůh ví kde. Jsme přesvědčeni, že tato vláda už dávno vládnout neměla,“ dodal Fiala.

„Nevím, co tím opozice sleduje, protože zkrátka pokud bude vyslovena nedůvěra, tak to zkomplikuje naši práci a destabilizuje situaci. Nevidím v tom zkrátka žádný smysl,“ reagoval dnes Babiš.

Video  Džihád proti Babišovi? Premiéra rozlítil dotaz na dotace: Účelový audit, udání a manipulace  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sarina ( 13. května 2021 13:55 )

Jestli chce opozice vyslovit vládě nedůvěru 5 měsíců před volbami a volby plánují na červenec to jsou dokonce 3 měsíce před řádnými volbami a když tak dlouho jen špinili a uráželi vládu, ty 3 měsíce se nedají vydržet? Asi ne, protože feťácký premiér se nemůže dočkat a má strach že se toho premiérování nikdy nedočká.

sarina ( 13. května 2021 13:42 )

Je fakt že pandemii není jednoduché zvládnout v celém světě nejen v Česku, opravdu se to teď u nás hodně zlepšilo a snad proto chce opozice vyslovit vládě nedůvěru, že by chtěla slíznout smetanu? Proč by jinak 5 měsíců před volbami se tak moc snažila vyslovit nedůvěru. Mají jen strach, že když pandemii vláda už zvládá se lidé pomalu uklidňují a Babiš by ve volbách strčil celou opozici do kapsy a ty dvoj a trojkoalice by byly zbytečné... Tobě Tim Pimp se to nezdá podezřelé?

Tim Pimp ( 13. května 2021 12:21 )

.... když máme pět měsíců do voleb, vláda zvládá očkování a pandemii... Pane BAbisi,vy jste nezvladli temer nic,a uz vubec ne pandemii. Na 2 mesice vsechno zavrit neni umeni,umeni je nezavirat pokud mozno nic! Snad to otevrelo oci tomu milionu lidi,co vas slepe voli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa