Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman je v nemocnici jako v bavlnce. Kuřárnu obsadili „tajní“

Autor: David Polák, Jakub Tomek - 
19. října 2019
05:02

Má se tam jako v bavlnce? Rekondiční pobyt prezidenta Miloše Zemana (75) v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), který má naplánovaný do neděle, je plný otázek. Prý nejde o nic závažného, chce být jen fit na oslavy 28. října. Co ale hlava státu ve špitálu vůbec dělá? Jak se o ni starají? Blesk se pokusil zodpovědět nejpalčivější otázky!

Kolik má prezident k dispozici místa?

Hlava státu momentálně leží na interním oddělení, k dispozici má podle zdroje Blesku z nemocnice polovinu patra. Zřejmě ale bylo tak jako tak volné, protože prý nikoho nemuseli přemisťovat. Potvrzuje to i náměstek ředitele ÚVN Ivan Jeřábek. „Vyhrazení zvláštního prostoru, vyžadujícího omezení chodu nemocnice, a tedy dopad na ostatní pacienty, nebylo třeba realizovat,“ napsal Blesku.


Má nadstandard?

Nepochybně, už kvůli soukromí. Střešovická nemocnice v Praze má k dispozici celkem 73 takových pokojů. Jedná se o jednolůžkové, dvoulůžkové pokoje nebo apartmány. Ceny nadstandardních služeb jsou určeny platným ceníkem nemocnice, pobyt za den se pohybuje od 320 až do 1800 Kč. „Pan prezident tam bude mít knížky, bude si číst, nebude rušen žádnými pracovními záležitostmi,“ řekl Blesku mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Takto v ÚVN vypadá pokoj s nadstandardem Takto v ÚVN vypadá pokoj s nadstandardem | ÚVN


Jaké absolvuje procedury?

Náměstek ředitele nemocnice Ivan Jeřábek také sdělil, co Zemana čeká. „Rekondiční pobyt v sobě bude zahrnovat posílení pohybových stereotypů, rehabilitaci chůzí, aplikaci příslušných fyziatrických metod a vyvážené výživy,“ uvedl v prohlášení.


Co má Zeman v kapačkách?

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka půjde o látky, které dělají Zemanovi dobře. „Čekají ho rehabilitace a infuze, které mu minule velmi pomohly, to znamená vitaminy, minerály,“ prozradil v rozhovoru pro středeční Blesk.


Kdo ho navštěvuje?

Kromě rodiny nikdo. Podle Ovčáčka by s nadsázkou musela vybuchnout atomová puma, aby byla hlava státu rušena politikou. Kvůli zdraví otce se do Česka z Londýna vrátila i »první dcera« Kateřina (25). Ta si dala pauzu od studia, aby byla svému tátovi nablízku.


Může kouřit?

Ačkoliv ÚVN píše v návodu pro pacienty, ať si s sebou do nemocnice neberou cigarety ani alkohol, v tomto případě jistě přimhouřila obě oči. Prezident totiž kouří denně 40 cigaret, což omezil z původních 60. A není vyloučeno, že má k dispozici kuřárnu. Podle zdroje Blesku totiž tu na interně zabrali Zemanovi »tajní« a ostatní pacienti musí chodit kouřit až na patologii.


Jakou má stravu?

Zeman v létě prozradil, že poslední dobou trpí nechutenstvím. „Už jím jen sladká jídla,“ řekl. Je tak pravděpodobné, že má v nemocnici upravený jídelníček, aby mu chutnalo.


Má s sebou bodyguardy?

Podle zdroje přímo z nemocnice má ochranka prezidenta svoji místnost a Zemana hlídá nonstop. Po celou dobu pobytu může k prezidentovi pouze předem určený personál, který je složený z lékaře, zdravotní sestry, ošetřovatele či asistenta. Všechny předem prověřila ochranná služba prezidenta.


Jak je střežena karta pacienta?
Podle zdroje Blesku z nemocnice je dokumentace přísně střežena tak, že kvůli možnému úniku informací není vedena elektronicky, ale pěkně postaru, papírově. Dokonce si vedení ústavu údajně má i hlídat lékaře, kteří se ke složce dostanou. 

Video  Příjezd Miloše Zemana do nemocnice: Nechyběla an idcera Kateřina, prezident nastoupil na 4 dny do Střešovic  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktormediciny ( 20. října 2019 10:23 )

Nechte sye vysetrit psychologem a psychiatrem. Lezel sem tam v UVN je to asi 15 roku, to jidlo nebylo spatne...

ozraly_disident ( 20. října 2019 09:24 )

Vy dva by jste se měli vzít. Intelektuálně jste na stejné úrovni a určitě by vám to klapalo.

ozraly_disident ( 20. října 2019 09:22 )

kvalitní slivku

ozraly_disident ( 20. října 2019 09:17 )

Milouši, to chce kvalitní slibku, krabičku cigaret doplněnou kvalitní mařkou a budeš fit. U nás v disidentu jsme se jinak neléčili.

murQ ( 20. října 2019 00:44 )

bohužel, ono už je pohlceno, rozhovory nejsou je tak, Libuna je pilná. Koukám na Koleje osudu. Politika, válka, svinstvo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa