Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pustil Zemanovi Modlitbu pro Martu. Zvukař u soudu přiznal: Měl jsem strach

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
18. října 2019
11:40

Zvukař Jaroslav Hensl, kterého zadržela policie kvůli narušení mítinku prezidenta Miloše Zemana, řekl dnes u soudu, že o formě protestu předem informoval policisty z útvaru na ochranu ústavních činitelů. Věřil tedy tomu, že nedělá nic nepovoleného. Hensl strávil přes dvě hodiny na policejní služebně poté, co hlasitě přehrál skladbu Modlitba pro Martu. Žalobou se domáhá toho, aby soud označil zásah jako nezákonný.

Incident se stal 8. listopadu 2017 na náměstí v Lipníku nad Bečvou, kde se Zeman setkal s občany při své návštěvě Olomouckého kraje. Několik desítek lidí tam vyjadřovalo nevoli vůči prezidentovi zdviženými červenými kartami a Hensl pouštěl hudbu z patra místního penzionu. Policie za ním došla a přikázala mu, aby produkci vypnul. Provedla mu osobní prohlídku a odvezla ho antonem.

Hensl dnes vypověděl, že protestující chtěli podpořit disidenta, polistopadového ministra vnitra a rodáka z Lipníku Tomáše Hradílka, který držel hladovku proti Zemanově opakované kandidatuře na prezidenta. Zvukař dále uvedl, že když si chystal v patře penzionu aparaturu, přišli za ním dva policisté v civilu.

„Představili se jako zástupci policie, prokázali se plackou a řekli, že jsou tam vysláni z důvodu zabezpečení ochrany pana prezidenta,“ popsal Hensl. „Řekli jsme jim, že chceme pustit skladbu, která bude trvat tři minuty, a potom odtamtud odejdeme a mítink nenarušíme,“ pokračoval.

Tito policisté podle něj protestujícím rozmluvili původní záměr vyvěsit z okna vlajku a také chtěli, aby místnost s aparaturou byla osvětlená a zůstal v ní jen jeden člověk. Hensl s tím souhlasil, policisté si okopírovali jeho občanský průkaz a odešli. „Předtím jsem měl strach, ale když přišli ti dva policisté a komunikovali se mnou, uklidnil jsem se a neměl jsem pocit, že dělám něco špatně,“ podotkl.

Při pouštění skladby stál u okna. Připustil, že ho nechal navzdory přání policistů pootevřené, protože jinak by skladba nebyla slyšet. „Najednou jsem za sebou zaslechl šramot. Otočil jsem se a stála tam spousta temně oděných mužů v kanadách a křičeli na mě, ať to okamžitě vypnu,“ vzpomínal s tím, že mu v první chvíli ani nedošlo, že jde o policisty - jiné, než s kterými se setkal předtím.

Skladbu ztlumil, vypnout už ji ale nestihl, protože ho policie odtáhla od přístroje, prohledala ho a oznámila mu, že ho zajistila kvůli možnému přestupku proti shromažďovacímu zákonu. Musel se také znovu legitimovat. „Byl jsem vyděšený, rozhodně jsem se nebránil žádným pokynům,“ řekl k tomu. Dodal, že drsné fyzické násilí proti němu nikdo nepoužil.

Postup mužů zákona vyvolal velké emoce i kritiku části politiků, zvukaře se zastala ombudsmanka. Zásah prověřovalo policejní prezidium, podle nějž byl však v souladu se zákonem.

Za přestupek Henslovi hrozila pokuta až 15.000 korun. Podle závěru úřadů se ale ničeho nedopustil. „Oficiálně jsem se nic nedověděl. Ptal jsem se pana starosty a ten řekl, že to bylo odloženo,“ uvedl k tomu zvukař. Soudní jednání bude pokračovat 20. listopadu výslechem svědků.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 20. října 2019 18:40 )

Čau lidi., Čumpelík,
Byl jsem na návštěvě u bratrance v Atlantě, stát Georgia. Ale byl jsem zklamán. Žádné české názvy firem, obchodů, restaurací apod, jako je to u nás anglicky, mluví se tam angličtinou a ne anglickočesky, jako se mluví u nás českoanglicky. Dokonce nikdo nevěděl, kde ČR leží a přitom je v americké ***i nalezlá celá. Dokonce ani nevěděli, kdo to byl Václav Havel. Strašná nevědomost od těch amerických občanů v Atlantě. Ale Matušku a Gotta znali.

e.lesanova ( 18. října 2019 17:53 )

No, tak "zvukař" Hensl si snaživě "zapro­voko­val"­...sn­ad za to dostal slíbenou odměnu..

kraken110 ( 18. října 2019 16:59 )

Ještě ta tvoje stará myje havloidům ***e?

Uživatel_5316522 ( 18. října 2019 15:31 )

Havlořitní ***. Ožralou havlovo *** si strčte do ***e. Už tady po něm zůstal jen smrad.

petr366 ( 18. října 2019 12:44 )

Co za mamlase vymyslel ten krycí název zvukař? Vždyť se jedná jen o provokatéra a výtržníka. Měl být na místě zpracován pendreky zasahujících policistů až by se z toho pos_al.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa