Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman umírá na rakovinu, tvrdil politik. Smír u soudu odmítl, prezident chce 5 milionů

Autor: ČTK - 
4. září 2019
12:21

Neúspěšným pokusem o smír dnes Městský soud v Brně zahájil projednávání žaloby prezidentské kanceláře na bývalého radního městské části Brno-střed Svatopluka Bartíka (za Žít Brno). Bartík před dvěma lety před volbami na internet napsal, že prezident Miloš Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců života. Hrad tvrzení odmítl a Bartíka zažaloval kvůli ochraně osobnosti. Žádá omluvu a pět milionů korun. Podal i trestní oznámení, jež policie už dřív odložila.

Soudce Radek Malenovský projednal se stranami možnost smíru ještě před přednesením žaloby. Z rozpravy vyplynulo, že kdyby žalobce upustil od peněžní satisfakce a přijal omluvu, strana žalovaného by to zvážila. Zemanův advokát Marek Nespala v přestávce vyjednal s Hradem snížení požadavku z pěti milionů na čtyři miliony pouze pro případ smíru. Pro Bartíka to bylo nepřijatelné. Na druhé straně se omluvil za formu, jakou své tvrzení zveřejnil, dodal ale, že za samotnou informací si stojí.

„Uvědomuju si, že forma nebyla z hlediska důstojnosti a lidskosti zcela v pořádku, mrzí mě to a omlouvám se. Nikoliv však za informaci samotnou,“ uvedl Bartík. Podle Nespaly je to sice vstřícný krok, ve věci ale nejde o formu, nýbrž o obsah. Informaci označil za lživou a dehonestující.

Nespala novinářům ještě před začátkem soudu řekl, že „věštba“ mluvila o tom, že měl prezident zemřít do tří až sedmi měsíců, což se nestalo. Proto předpokládá, že Bartík za tvrzení, u kterého neuvedl zdroj, dostane trest. Případná vysouzená částka by podle Nespaly posloužila na dobročinné účely.

Soud obdržel žalobu v listopadu 2017. Věc ale na žádost Hradu přerušil, dokud se nevyřeší trestní oznámení pro podezření z pomluvy. Policie věc loni v prosinci odložila. Prezidentská kancelář si na to neúspěšně stěžovala u dozorujícího státního zástupce. Na prezidentův podnět podal proti rozhodnutí státního zástupce stížnost k Nejvyššímu soudu bývalý ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Nejvyšší soud ale stížnost zamítl jako nepřípustnou.

Bartík koncem roku 2017 před lednovými volbami prezidenta napsal, že má Zeman rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu pár měsíců života. Tehdy to zdůvodnil tím, že mají lidé právo vědět, jak na tom Zeman je. Později informace z internetu stáhl s komentářem, že nečekal takovou negativní vlnu na Zemana i na svoji osobu. Zeman byl v té době prezidentem a ve volbách obhájil mandát.

Video  Onkolog o údajné rakovině Miloše Zemana: „Nic jsem v dokumentaci nenašel“  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 6. září 2019 19:01 )

Takový šmejd jako jsi ty tu plivá jedy. Bičem přes ***.

11karel11 ( 6. září 2019 18:57 )

Nejhorší sviňstvo , co může vůbec člověk učinit má na svědomí Bartík hovado , který musí být potrestán, v plné výši. Normální člověk se boji to vyslovit. Karma si to u něho vybere.

salto ( 5. září 2019 19:03 )

zdenekksevratil: Tepláko ty kopyto z pakoně, tys ještě nedostal rozum? Ale je príma, že se stydíš

salto ( 5. září 2019 18:58 )

Pan Bartík se chová jako howado nevšedního formátu. Snad jej nedožene karma.

zdenekksevratiI ( 4. září 2019 20:28 )

Tak tohle nás má reprezentovat?

STYDÍME SE ZA ZEMANA!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa