Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Peroutkova vnučka prohrála, Zemanovy výpady skončí bez omluvy? Topolánek: Fuj

Aktualizováno -
14. října 2019
10:55
Autor: ČTK, kal - 
14. října 2019
10:15

Stát se prostřednictvím ministerstva financí nemusí omlouvat vnučce novináře Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za výroky, které o žurnalistovi pronesl prezident Miloš Zeman. V pondělí o tom rozhodl soud, verdikt však není pravomocný. Vnučka Terezie Kaslová trvá na tom, aby omluvu zveřejnilo na webu jak ministerstvo, tak i Hrad. Zeman je ve sporu na vlastní žádost vedlejším účastníkem.

Obvodní soud pro Prahu 1 dospěl k závěru, že veřejný projev prezidenta neupravují žádné hmotněprávní ani procesní předpisy. „Prezident republiky při svých projevech žádné právní normy stanovené pro výkon této veřejné funkce neporušil, a není tedy splněna jedna z podmínek stanovení odpovědnosti státu za škodu,“ konstatovala soudkyně Iveta Nedozrálová.

Zeman řekl v lednu 2015 při projevu k výročí konce holokaustu, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ukázalo, že autorem citátu je Jan Stránský. Článek v Přítomnosti se Hradu nalézt nepodařilo, podle historiků neexistuje.

Expremiér Mirek Topolánek verdikt soudu komentoval na twitteru se slovy: „Fuj. My se zpátky k nesvobodě dohrabeme opačnou cestou. Volby k tomu nepotřebujeme, stačí soustavný sled podobných kroků.“

Právník Kaslové: Zeman může teď kohokoli urážet

Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a justice jí právo na omluvu částečně přiznala. Po zásahu Nejvyššího soudu však žurnalistova vnučka musela svou žalobu přesměrovat na ministerstvo. Nově se tak nevede spor o ochranu osobnosti, ale o odškodnění za nezákonný úřední postup.

Právník Kaslové už dříve uvedl, že pokud soudy žalobu zamítnou, bude to znamenat, že prezident může urážet, koho chce, a nenese za to odpovědnost. Argumentoval tím, že i hlava státu musí ctít ochranu osobnosti, která je zakotvena v Listině základních práv a svobod a dále rozvinuta v občanském zákoníku. Peroutkova vnučka při minulém jednání dodala, že Zemanovo vyjádření je pro ni dvojnásob bolestivé kvůli tomu, že při holokaustu zemřela polovina její rodiny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karambol ( 24. ledna 2020 18:33 )

topolánek ikona kmotru­,zlo­děju,­křivá­ku říká fuj ty dobytku mi říkáme zloději!! Topolánku

tekyla ( 16. října 2019 11:04 )

77fugas kritizuješ mého klona pitomce nasazeného pirá­ty,u­dava­či,kmo­try špinit pomlouvat Babiše Zemana!! i ktomu se sníži opozice!

tekyla ( 16. října 2019 08:27 )

Zeman je jednička nejlepší prezident od špinavého převratu Havla!! a nějaký Peroutka Hitlera obdivovatel muže Zemanovi i nám věšet prádlo!

tekyIa ( 14. října 2019 23:25 )

Protoze mě neskutečnê se..u ty vaše kidy. Už jsem z toho tak vitočenej že se o mee pokosšiů pepeka. Musyte porad do Zemana tak jit? Sem s vas úplně zblazeněn. Srue ti na pravopys blbe. Duležitej je opsah mych myšlenek.

salto ( 14. října 2019 18:35 )

"Chlap" s gulema řekl fuj. Pokud fujuje tento člověk, tak jsem v klidu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa