Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanovy výroky o Peroutkovi míří znovu před soud. Vnučka žaluje ministerstvo financí

Autor: ČTK - 
20. června 2019
18:05

Nové kolo soudního sporu, který se týká výroků prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi, začne letos v říjnu. Uvádí to justiční databáze Infosoud. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, která se dožaduje omluvy, původně zažalovala prezidentskou kancelář. Po zásahu Nejvyššího soudu musela svou žalobu přesměrovat na ministerstvo financí. Zeman bude na vlastní žádost vedlejším účastníkem sporu.

Prezident řekl v lednu 2015 při projevu k výročí konce holokaustu o Peroutkovi, že napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ukázalo, že autorem citátu je Jan Stránský. Článek v Přítomnosti se Pražskému hradu nalézt nepodařilo, podle historiků neexistuje.

Justice původně Kaslové přiznala nárok na omluvu od prezidentské kanceláře za to, že prezident označil jejího děda za autora zmíněného článku. Za chybu u Stránského výroku a úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením se Česká republika podle verdiktu omlouvat nemusela.

Hrad se navzdory pravomocnému rozsudku neomluvil, ačkoliv Zeman již v dubnu 2015 slíbil svou omluvu, pokud se zmíněný článek nenajde. Později prohlásil, že se omluví jen za nenalezení textu, nikoli za výrok samotný.

Nejvyšší soud pak verdikt zrušil a spor vrátil na začátek. Obvodní soud pro Prahu 1 se chce věcí začít veřejně zabývat 7. října.

Jako vedlejší účastník se může řízení účastnit ten, kdo má právní zájem na jeho výsledku. Zeman tak bude mít u soudu stejná práva a povinnosti jako žalované ministerstvo financí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tulipan ( 21. června 2019 09:31 )

jděte do prde.e s celým Peroutkou konfident němcu je konfident,Herman je taky konfident sudetáku a nic se neděje.A prezident má pravdu!!

5nastolevceskych ( 20. června 2019 23:47 )

Takže tu lež o Periutkově článku do médií proneslo ministerstvo financí?
Naše zkorumpovaná justice zase perlí.

Samo ( 20. června 2019 21:27 )

Kaslová soud neprohrála, ona jej vyhrála, pouze Nejvyšší soud zahrál zdržovací taktiku a soud bude probíhat dal- zkrátka jsme tady dobře v Kocourkově.

Samo ( 20. června 2019 21:24 )

Satanáši a ty nevíš, co je to trestný čin šíření pomluvy, za který by byli občané jako ty anebo já odsouzeni bez pardonu. Ale zeman je na hlavu, tak ať se vnučka soudí se státem.

ljupetr ( 20. června 2019 20:26 )

---Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : linky.tk/nahe

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa