Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman v kauze Peroutky a Hitlera slaví dílčí výhru. Kaslová: Nebojím se toho

Autor: ČTK, kal - 
4. února 2019
14:30

Prezident Miloš Zeman bude vedlejším účastníkem sporu, který se týká jeho výroků o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Uvedl to v pondělí web Seznam Zprávy s tím, že Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl prezidentovu návrhu, který tam může slavit dílčí výhru. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, která se dožaduje omluvy, původně zažalovala prezidentskou kancelář. Po zásahu Nejvyššího soudu musela svou žalobu přesměrovat na ministerstvo financí.

„Bylo zcela vyhověno návrhu prezidenta na jeho vstup do řízení na straně České republiky jakožto vedlejšího účastníka a námitky paní Kaslové proti tomuto návrhu byly shledány jako nedůvodné,“ řekl advokát Marek Nespala, který zastupuje Kancelář prezidenta republiky.

Kaslová serveru sdělila, že se proti tomuto rozhodnutí odvolávat nebude. „Myslím si, že by to tu kauzu dál protáhlo. Toho, že tam bude pan Zeman jako vedlejší účastník, se nijak neobávám,“ uvedla.

Z justiční databáze vyplývá, že termín projednání žaloby zatím obvodní soud nestanovil. Podle občanského soudního řádu se jako vedlejší účastník může řízení účastnit ten, kdo má právní zájem na jeho výsledku. V řízení bude Zeman mít stejná práva a povinnosti jako žalované ministerstvo financí.

Peroutkovi Zeman přisoudil výrok Stránského

Zeman řekl v lednu 2015 při projevu k výročí konce holokaustu o Peroutkovi, že napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Zároveň mu přisoudil výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ukázalo, že autorem citátu je Jan Stránský. Článek v Přítomnosti se Pražskému hradu nalézt nepodařilo, podle historiků neexistuje.

Justice Kaslové původně přiznala nárok na omluvu za to, že prezident označil jejího děda za autora zmíněného článku. Za chybu u Stránského výroku a úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením se Česká republika podle verdiktu omlouvat nemusela. Nejvyšší soud pak ale rozsudek zrušil a spor vrátil na začátek.

pavel11 ( 6. února 2019 11:39 )

chytrý nejlepší prezident od špinavého nepřvratu má pravdu a nějaký kolaborant Peroutka mu je u ***e.

kradlous ( 5. února 2019 14:11 )

Trapná Kaslová,o co se to pokouší.Ty její kyndy nemají žádnou váhu.Ta by mohla být mluvčí křiváka Kradlouska.

xiioma ( 5. února 2019 10:09 )

Místo vtipů nadávky. Proč se změnil Miloš Zeman https://reportermagazin.cz/a/pJxyj/misto-vtipu-nadavky-proc-se-zmenil-milos-zeman?utm_source=www.sez nam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#IAbEuxBvJTRDS7cp.99

5nastolevceskych ( 5. února 2019 08:29 )

Jaký je rozdíl mezi Zemanem a Bohem? Bůh si o sobě nemyslí, že je Zeman.

PPP150W ( 5. února 2019 00:01 )

Vám to celé opravdu příjde normální? Prezident se zmýlí, urazí potomky pana Peroutky a místo obyčejné lidské omluvy, která by mu mimochodem neskutečně polepšila reputaci, trapně dohrává divadlo a zpupně nechává svůj omyl přehrát na jiné, kterým jen přidělá starosti? Já si svůj názor vytvářím zásadně sám, bez ohledu na názory ostatních a v úsudku jsem obvykle zdrženlivý, ale to, co pan prezident předvádí, je podle mne naprosto nedůstojné a dehonestuje to jeho úřad.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa