Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pohřeb Karla Gotta (†80): Zeman s rodinou, Klausová bez manžela. Babišová nasadila klobouček

Autor: Jakub Veinlich - 
12. října 2019
12:35

Před dvěma dny oslavil prezident Miloš Zeman na Pražském hradě dodatečně své 75. narozeniny. V sobotu se oblékl do černého a spolu s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou se zúčastnil v katedrále sv. Víta zádušní mše za zesnulého zpěváka Karla Gotta. V přední lavici seděla také bývalá první dáma Dagmar Havlová, kterou doprovázel herec Jiří Bartoška a její nástupkyně Lívia Klausová. Bývalý prezident Václav Klaus nepřišel. Nikdo z politiků na mši na přání rodiny nepromluvil. Smuteční projev na přání samotného Gotta pronesla herečka Jiřina Bohdalová. 

Prezidenta Miloše Zemana přivezli autem co nejblíže ke vchodu do katedrály. Zemana stále více trápí chůze. 

Zádušní mše v katedrále sv. Víta začala přesně v 11 hodin dopoledne. Odsloužil ji Dominik kardinál Duka. „Scházíme se, abychom slavili zádušní bohoslužbu za zesnulého Karla Gotta,“ začal svou řeč.

Při jeho úvodní řeči všichni přítomní v katedrále stáli. Prezident Zeman se opíral o lavici.  

Z politiků dostali na mši pozvánku všichni členové vlády. Premiér Andreje Babiš dorazil s velmi pohnutou manželkou Monikou. Na hlavě měla podobný smuteční klobouček jako vdova po zpěvákovi Ivana. 

Babiš ještě před tím poděkoval za páteční organizaci posledního rozloučení se zesnulým zpěvákem. Do pražského paláce Žofín přišlo vzdát zpěvákovi poslední hold podle odhadů téměř 50 tisíc lidí. 

Vláda původně schválila pro Karla Gotta státní pohřeb. Vdova Ivana nakonec ale zvolila pohřeb se státními poctami. Na zádušní mši vybírala hosty výhradně sama. Z části jí pomáhal úřad vlády. 

V lavicích katedrály tak na zesnulého Mistra v tichosti při mši vzpomínali šéfové obou komor parlamentu. Předseda senátu Jaroslav Kubera (ODS) a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Oba doprovodily také jejich manželky. Místo měli také v prvních lavicích. 

Z ministrů spolu na zádušní mši přijeli s kyticemi a odění do černého také vicepremiér a ministr vnitra Jana Hamáček a ministr zahraničí Tomáš Petřiček (oba ČSSD).

Vzdát hold a položit kytici přijela také ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) či ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Za Slovensko přijel vzdát hold Mistrovi, který tu byl také jako doma, slovenský premiér Peter Pellegrini. Místo měl v první lavici hned vedle Moniky Babišové. Prezidentka Zuzana Čaputová má v plánu poklonit se Gottovi v pondělí. 

Slovenský premiér Peter Pellegrini na zádušní mši za Karla Gotta. Slovenský premiér Peter Pellegrini na zádušní mši za Karla Gotta. | ČTK

„Paní prezidentka pošle v sobotu přes slovenskou ambasádu v České republice smuteční věnec. V pondělí pak paní Čaputová  pojede do Prahy na Forum 2000 a při této příležitosti se ukloní také u hrobu Karla Gotta a zapálí jako vzpomínku svíčku,“ řekl Blesk Zprávám před pár dny mluvčí Čaputové Martin Strižinec. 

Pohnuté hlasy Havlové a Bartošky

Během mše zazněly také přímluvy k Bohu. Pronesly je střídavě herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová - Veškrnová a Jiří Bartoška. V některých přímluvách byl také politický podtext - především připomínka třiceti let pádu komunismu. „Modleme se za zachování svobody,“ pronesla symbolicky bývalá první dáma Havlová. 

„Modleme se za rodinu zesnulého,“ pronesl emotivně Bartoška. 

„Modleme se za nevyléčitelné nemocné,“... „Modleme se za zemřelého Karla i jeho zemřelé spolupracovníky,“ pokračovala Havlová. Právě bývalá první dáma se před necelými 8 lety v katedrále sv, Víta, Václava a Vojtěcha loučila při státním pohřbu se svým manželem, bývalým prezidentem Václavem Havlem

Video  Moderátor Alexander Hemala: Zpíval o mých narozeninách! 
Video se připravuje ...

Osamocená seděla v první lavici při zádušní mši Livia Klausová. Bývalý prezident Václav Klaus si podle informací Blesk Zpráv přivezl z nedávné cesty do Číny zřejmě chřipku. 

Zlomená Bohdalová

Po společném vystoupení Lucie Bílé a Vojtěcha Dyka promluvila jménem všech truchlících herečka Jiřina Bohdalová. Podle svých slov s pokorou a úctou. 

„Byl to on, kdo rozhodl, že se s ním budu loučit právě já,“ začala svou řeč tím, že Karel Gott si přál, aby to byla právě ona, kdo na jeho pohřbu promluví. Herečka je přitom o osm let starší, a tak si prý přála,aby to bylo naopak. 

„Častokrát jsem rázně přikazovala Karlovi, že to bude on, kdo se se mnou bude loučit. Slíbil...a vlastně jedenkrát svůj slib nesplnil,“ dodala pohnutým hlasem herečka. 

Video  Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem  - Česká televize
Video se připravuje ...

V závěru smutečního projevu jako by smutné herečce, která několikrát vzpomněla také vdovu Ivanu a jeho mladší dcery, měly každou chvíli vyhrknout slzy. „Počítej tam se mnou a drž mi místo,“ pokračovala s tím, že má pro Gotta připravenou židovskou anekdotu. Právě ty měl zpěvák rád a rád je vyprávěl. 

„Miluju tě, a nejsem v tom sama, tvoje Bohdalka“ dodala na závěr podlomená herečka, kterou pojilo s Gottem velké přátelství. 

Rakev s ostatky zpěváka vynesla z katedrály hradní stráž do přistaveného pohřebního vozu. Po té se Karel Gott vydal na svou poslední cestu do krematoria v Motole. 

Katedrálou se rozezněl hlas Gotta. Rodina ho vyprovodila za zvuku písně Úž z hor z ní zvon. 

 

Dianthos ( 13. října 2019 13:40 )

I na vnuky! Ze šesti potomků zmiňovala pouze dva. Skutečně hnus!

montevideo ( 13. října 2019 12:37 )

Bože, splést si mlátičku Ondráčka s předsedou parlamentu Vondráčkem může opravdu jen osel. Nebo spíš blb .

ivalen ( 13. října 2019 11:34 )

S tou služkou mě napadlo to samé ... a taky další nešvar dam v ČR - na pohřeb by měla délka sukně dosahovat min. ke kolenům a níž. Dodržela to snad jen Babišová

anna1234 ( 13. října 2019 10:10 )

.. kdyby to byly "jenom" nohy, určitě by ho nehnala Kateřina na vyšetření, to znamená, že ani rodině se jeho celkový zdravotní stav nelíbí. Hele jjuso, já přeji zdraví každému! a jestli v něm vidíš zdravého člověka. kterého "jenom" bolí nohy, je to tvůj názor. Já si jenom myslím, že zdravě natož dobře nevypadá a to je zase můj názor.

anna1234 ( 13. října 2019 08:50 )

.. dobře? Strhaný obličej, nepřítomný výraz .. měl toho plné kecky. A to se mu nevysmívám, abych tu nebyla napadaná, normální člověk ví, že onemocnět může každý. Ale prezident prostě dobře nevypadá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa