Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fiala o frašce s ČT i „neodpovědnému rozpočtu Babiše“. Zemanovi přeje pevné zdraví

Autor: Nikola Forejtová - 
19. října 2019
06:30

Šéf ODS Petr Fiala okomentoval pro Blesk Zprávy aktuální dění ve Sněmovně. Debatu nad výročními zprávami České televize označil za frašku a snahu ovlivňovat svobodu veřejnoprávních médií. Premiér Andrej Babiš má podle něj pevné sepjetí nejen s podporovateli z řad poslanců, ale také s prezidentem Milošem Zemanem, který tento vztah potvrzuje svou slíbenou účastí na projednávání o rozpočtu. Rozpočet samotný označil za vykrádající. 

Jak se stavíte k diskuzi, která ve čtvrtek proběhla ve Sněmovně na téma výročních zpráv České televize?

Je to absurdní debata, týkalo se to zpráv činnosti ČT a hospodaření za rok 2016. Zprávy byly projednány volebním výborem a ti doporučili schválení. Byli jsme svědky obstrukcí ze strany vládních poslanců, ze strany poslanců SPD a jen se to zdržuje. Jsme za ODS připraveni to podpořit a schválit. Je to trapné.

Berete to tedy jako určitou ostudu, že ve Sněmovně visí tři roky staré výroční zprávy?

Ať si každý ze čtenářů uvědomí jednu věc. Máme říjen roku 2019 a my tu projednáváme zprávu o činnosti a hospodaření z roku 2016. Ať si uvědomí, co tady předvádí vládní koalice a ti, co je podporují, že se nyní nedají zprávy projednat.

Překvapilo Vás něco, co zaznělo? Ať už v negativním či pozitivním slova smyslu?

Zazněly spousty nesmyslů. Musíme se bavit seriózně, jestli tam někdo vykládá o auditu, který si nechal sám udělat, ale nikomu to neukáže, tak nad tím můžeme jen pokrčit rameny. Máme tady radu ČT, máme volební výbor parlamentu, který se tím zabýval. A když doporučí akceptovat ty zprávy, tak kolem toho nemusíme dělat takové divadlo.

Zaznělo rovněž, že by se měly úplně zrušit koncesionářské poplatky. Názor byl i takový, že by se mohly zvýšit. Jak se k tomu staví ODS?

Nejsme pro žádné změny a nic podporovat nebudeme. To ale neznamená, že se nebráníme seriózní debatě. Kdokoliv může přijít se seriózním nápadem. 

Já ale vidím jako důležitou věc hlavně to, aby do veřejnoprávních médií nezasahovali představitelé politické moci. Nemyslím si, že by to něčemu pomohlo. Obávám se, že řada těch návrhů směřuje k tomu, aby někdo mohl ovládat veřejnoprávní média. Už nám stačí v ČR, že tu máme premiéra, který je vlastníkem, nebo spíš má svěřenecké fondy nad některými médii, což velmi výrazně stěžuje politickou soutěž. Musíme dbát na tom, aby zůstala veřejnoprávní média nezávislá. To není v zájmu politiky nebo médií. To je v zájmu občanů, aby se jim dostávaly objektivní informace.

Během diskuze se mluvilo i o samotném Petru Dvořákovi, který údajně „zbytečně pojídá“ Během diskuze se mluvilo i o samotném Petru Dvořákovi, který údajně „zbytečně pojídá“ | Archiv Blesku

Dočetl jste se o informaci, že se ČR podle žebříčků Reportérů bez hranic propadá na stupnici svobodného tisku? (Česko propadlo na 35. místo, pozn.red.)

Ano, slyšel jsem tu informaci. Jen doufám, že to jsou spíš signály, než skutečné zhoršení, a musíme dbát na to, aby tu byla jak svoboda slova pro občany, tak aby byla pro novináře zaručena nezávislost jejich práce. To je důležité pro občany. Musejí mít možnost vidět, slyšet a číst informace, které jsou objektivní a ověřené.

Šéf ODS Petr Fiala Šéf ODS Petr Fiala | Foto Blesk - Michal Protivanský

Zpět k projednávání výročních zpráv. Strany STAN a KDU-ČSL po čtvrtečním jednání přišly s návrhem mimořádné schůze, dojde k tomu?

O to se snaží společně všechny strany opozice. Snaží se svolat mimořádnou schůzi nejen o činnosti nebo o hospodaření. Měla by mít 4 body a je jasné, že když máme rok 2019, tak to musíme mít za sebou. Pokud se na pátečním jednání nepodaří zařadit tento bod na program schůze v příštím týdnu, požádáme o svolání.

Nazval bych to fraškou, absurditou. Zabýváme se zprávou činností jedné instituce, zatímco jiné zprávy tu procházejí bez problému. Takže se ptejme těch, co to zdržují, proč. My chceme, aby se to už projednalo a smetlo ze stolu. Musíme jít dál, aby tu nevznikaly pochybnosti o důvěryhodností veřejnoprávních médií.  

Proč se to podle Vás zdržuje?

Někteří poslanci, ať už z řad ANO, KSČM nebo Okamurovců, kteří jsou z toho širšího vládního uskupení, z té zemanovsko-babišovské koalice, buď chtějí vystrašit ČT, nebo změnit poměry, protože když se to neschválí dvakrát, tak je možnost nové volby do rady ČT. To by se jim náramně hodilo. Už jen to, že si takhle hrají se zprávami ČT, ukazuje, že chtějí vyvinout tlak, a to já pokládám za špatné.

Zeman ve sněmovně při debatě o rozpočtu. Ve středu 24. 10. se měl jednání účastnit znovu Zeman ve sněmovně při debatě o rozpočtu. Ve středu 24. 10. se měl jednání účastnit znovu | Blesk - Martin Přibyl

Z jiného soudku. Prezident Zeman slíbil účast na středečním jednání o rozpočtu ve Sněmovně. Jak se na jeho účast díváte?

Na úvod, prezident Zeman chodí na projednávání rozpočtu a nyní pro mě dost nepochopitelně podporuje špatně sestavený, neodpovědný a občany rozkrádající rozpočet, který připravuje Babišova vláda. Proč nepochopitelné? Protože sám Zeman říkal, že mají být rozpočty vyrovnané a mají obsahovat peníze na investice. Babišův rozpočet neobsahuje ani jednu z těchto věcí. V době ekonomického růstu a neuvěřitelných příjmů sestavují rozpočet se schodkem 40 miliard a podíl peněz na investice, když se na to podíváme, je z hlediska podílu HDP menší, než v době krize. To je směšné.  

Mohla by Zemanova přítomnost nějak ovlivnit výsledky jednání?

Ne, ale uvědomuje si, co se děje ve Sněmovně. Tady je prostě pevná většina satelitů KSČM, ČSSD, které lidi nevnímají a řadí si je jako ANO a ty ten rozpočet prosadí. Zeman ještě víc ukáže to pevné sepětí, co má s Andrejem Babišem, tím, že přijde tento rozpočet podpořit.

Přitom je to rozpočet, který vykrádá budoucnost, který nepodporuje to, co má vláda dělat – investovat. Tady se nejezdí po silnicích, nestaví se byty. Místo toho tady vláda rozhazuje na stále větší počet státních zaměstnanců. Za poslední roky se příjmy státního rozpočtu zvýšily o 25 %, teď ať si každý občan odpoví – zlepšily se služby státu v nějaké oblasti o 25 %? Nezlepšily! Rozpočet je špatný a vláda AB nedělá věci dobré pro lidi!  

Prezident Miloš Zeman opět přijel do nemocnice. V Pražských Střešovicích má strávit v rukou lékařů do neděle. Doprovodila ho opět dcera Kateřina. (17. 10. 2019) Prezident Miloš Zeman opět přijel do nemocnice. V Pražských Střešovicích má strávit v rukou lékařů do neděle. Doprovodila ho opět dcera Kateřina. (17. 10. 2019) | Blesk:David Malik

Babiš ale podle občanů zlepšil ekonomickou situaci…

Daří se ekonomice, ale daří se jí kvůli lidem, kteří pracují a podnikají. Máme exportní ekonomiku a lidé mají možnosti to prodávat a prosazovat se na exportních trzích. Mají tu možnost, a proto to roste. AB dusí malé podnikatele neuvěřitelným způsobem, nepodporuje investice. Dneska jsou ohroženy penze lidí pod 40 let. Místo toho se zvyšují minimální mzdy a zvyšují se nároky na státní finance. 

Dovolí podle Vás zdravotní stav prezidentovi, aby se jednání v příštím týdnu účastnil?

Nepatřím k politikům, kteří by komentovali zdravotní stav. Přes velkou kritiku, kterou mám k jeho krokům, tak to nebudu komentovat a přeji mu pevné zdraví, aby měl možnost vykonávat svou politickou funkci.

hejhej ( 21. října 2019 11:28 )

K rozpočtu by měli držet huby největší korupčníci což je především ODS, TOP09. Už předvedli, co dokážou: ožebračit rodiny s dětmi, důchodce a sobě přidávat ročně tisíce. Toho nabubřelého žvanila Fialu se nejen nedá poslouchat, ale ani číst jeho bláboly.

Nezadat ( 20. října 2019 21:08 )

Fialka je krásná rostlinka,ale v tomto případě se tak přejmenovala z hadího moru,aby zakryla svoji hnusnou jedovatou strukturu nebezpečnou celému okolí.

luder ( 20. října 2019 18:38 )

Čau lidi., Čumpelík,
Byl jsem na návštěvě u bratrance v Atlantě, stát Georgia. Ale byl jsem zklamán. Žádné české názvy firem, obchodů, restaurací apod, jako je to u nás anglicky, mluví se tam angličtinou a ne anglickočesky, jako se mluví u nás českoanglicky. Dokonce nikdo nevěděl, kde ČR leží a přitom je v americké ***i nalezlá celá. Dokonce ani nevěděli, kdo to byl Václav Havel. Strašná nevědomost od těch amerických občanů v Atlantě. Ale Matušku a Gotta znali.

Ifigenie ( 19. října 2019 16:47 )

Když poslouchám pana Fialu z ODS, tak je to jen žvanění, a žvanění a já fakt zírám. Když byla ODS u vesla, tak jen zvyšovala daně a na podnikaetle totálně kašlala. Na svoje kumpány však ne! A restituce? Také jeden velký tunel na nás! To je nějakého kříku kvůli tomu, že by mělo být zdanění! Že ale nikdo nekříčel, když se o tom nehorázném zákonu o Církevních restitucích tehdy hlasovalo? 80 % národa si to nepřálo, poslanci to ale přesto přehlasovali jedním, jediným hlasem odsouzeného poslance Romana Pekárka z ODS, kterého kvůli tom přivezli z vězení na hlasování a zase ho odovezli zpět. ????? To nikoho nevzrušovalo? Už to tehdy zavánělo nějakou levárnou! A co solární baroni? Na ty doplácíme dodnes! A co privatizace? Velká zlodějina! ODS kde byla, tak tam byl problém. Zloději, korupce, rozkrádačky, kmotři. Tato strana je nevolitelná! My nezapomínáme!

havran2 ( 19. října 2019 13:13 )

Táhni už do pr.ele Filajo ! ! ! (N )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa