Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Válečný hrdina Emil Boček (96) leží v nemocnici v Brně. Zeman mu chce dát metál

Autor: ČTK - 
18. října 2019
08:51

Válečný veterán a poslední žijící český stíhací pilot RAF Emil Boček je ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice. Šestadevadesátiletý Boček je na interní kardiologické klinice. Na dotaz ČTK to bez podrobností řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Vyjádření ministerstva obrany ČTK zjišťuje. Armádní generál Boček má 28. října dostat od prezidenta Miloše Zemana Řád Bílého lva nejvyšší třídy.

Emil Boček je posledním žijícím českým stíhacím pilotem z druhé světové války. Sloužil ve Velké Británii u československé 310. stíhací perutě.

Veterán druhé světové války se ve čtvrtek účastnil v Ivančicích na Brněnsku otevření muzea RAF, které nese jeho jméno. Na slavnostním otevření Muzea RAF Emila Bočka zůstal do konce, řekl ČTK starosta Ivančic Milan Buček.

"Pan generál se má aktuálně dobře," řekl Blesku rodinný přítel.

Řád Bílého lva mu třetí třídy propůjčil už bývalý prezident Václav Klaus v roce 2010, a to za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Letos v květnu Bočka prezident Miloš Zeman povýšil do nejvyšší armádní hodnosti. Generálské hodnosti mu udělil už v letech 2014 a 2017.

Vedoucí tiskového oddělení ministerstva obrany Jana Zechmeisterová potvrdila, že generál je v brněnské fakultní nemocnici. "Na žádost rodiny ale nebudeme poskytovat žádné další informace o jeho zdravotním stavu," uvedla.

Boček sloužil nejprve jako mechanik u 312. stíhací perutě a v závěru války od října 1944 se stal pilotem-stíhačem u 310. stíhací perutě. Z domova odešel tajně v 16 letech v roce 1939. Dostal se do Bejrútu a zúčastnil se bojů ve Francii v létě 1940.

V září téhož roku ve Velké Británii absolvoval pilotní výcvik a byl přijat k Royal Air Force. Další výcvik prodělal v Kanadě a do konce války měl na kontě 26 operačních letů. Z letectva odešel v roce 1946.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 18. října 2019 12:41 )

To mámě chybí do jeho věku 4 roky a je zmrzačená ruskou "doktorkou" na neurologii v Mostě. Za 4 roky už Zeman prezidentem nebude, takže máma zase dostane kulový.

doktormediciny ( 18. října 2019 10:58 )

Damir 55 Trochu jste se unahlil...Obrana vlasti ser da chapat jako soucast boje proti hitlerovskemu Nemecku, boje probihali i nad nasim uzemim...Mimochodem u obce Hostim sestrelili porucika Jonsona /Nemci/..

Zobrazit celou diskusi