Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zeman nedovolí soudit Babiše, opozice zuří a přeje mu i smrt. Hamáček: Nepřiměřený zásah

Aktualizováno -
20. září 2019
09:40
Autor: ČTK - 
19. září 2019
21:53

Miloš Zeman oznámil, že by zastavil případné trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo. Šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček považuje případnou abolici za nepřiměřený zásah do justice. A opozice zuří. Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil to označil za naprosté pohrdání právem a institutem milosti, předseda ODS Petr Fiala mluví o drsném vzkazu a tvrdém úderu mocenského dua Zeman - Babiš. Europoslanec TOP 09 Stanislav Polčák ve svém vyjádření naznačil, že pokud nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman maximálně využije svou lhůtu, mohla by to „vyřešit příroda“.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na TV Barrandov řekl, že pokud by státní zástupce Pavel Zeman zrušil zastavení Babišova stíhání, využil by svého práva takzvané abolice.

„Případnou abolici v kauze Čapí hnízdo bych považoval za nepřiměřený zásah do fungování justice a rovnosti před zákonem pro všechny občany,“ řekl Blesk Zprávám šéf koaliční ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček.

Prezident rozhodnutím případně zastavit Babišovo stíhání naštval opozici. „Předchozí prezidenti vždy rozhodovali o milostech na základě posouzení právníků a ministerstva spravedlnosti. Miloš Zeman, bez znalosti spisu, už dnes ale evidentně ví, že je Babiš nevinný,“ napsal předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Šéf STAN Vít Rakušan považuje vyhrožování abolicí za nemístný nátlak na nejvyššího státního zástupce a vzkaz lidem, že stále existují vyvolení, na které spravedlnost nedosáhne. „Všichni jsme si rovni. Někteří ale rovnější,“ konstatoval.

Europoslanec TOP 09 Stanislav Polčák zašel ještě dál. „Doufám, že nejvyšší státní zástupce rozhodne o zrušení usnesení městského státního zastupitelství až v samém závěru lhůty. Můžeme si jen přát, že souboj Zeman vs. Zeman do té doby rozhodne příroda…,“ prohlásil na twitteru.

„Přání smrti, vyhrožování násilím panu prezidentovi. „Demokraté“ ve stylu patologické sedliny společnosti za druhé republiky,“ rozzlobil se na kritiky prezidenta hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Fakta jsou jasná. Opozice tlačí na nejvyššího státního zástupce, aby zrušil pravomocné rozhodnutí státních zástupců. Brutální útok na právní stát!“ hněval jsem na twitteru.

Prezident Miloš Zeman bude v neděli 22. září od 11 hodin hostem živě vysílaného pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. A nejen o případné abolici pro premiéra Babiše a reakcích na ni tu bude řeč.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný upozornil na to, že prezidentovo případné rozhodnutí o zastavení Babišova stíhání by vyžadovalo spolupodpis předsedy vlády. „Andrej Babiš by tak rozhodoval o svém vlastním stíhání. Kdo z vás to má?“ napsal na twitteru. Zemanovo rozhodnutí označil za nehoráznost a chucpe.

Šéf sněmovního klubu TOP 09 Miroslav Kalousek má podle svého vyjádření obyčejnou lidskou obavu o Babišovo zdraví. „Miloš Zeman vždy tvrdil, že milost udělí pouze z vážných humanitárních důvodů. Zjevně ví o zdravotní kondici předsedy vlády ČR něco, co je veřejnosti neznámo,“ uvedl na svém twitteru.

Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) informovalo o zastavení stíhání Babiše a dalších v kauze kolem dotace v pátek. Usnesení je pravomocné. MSZ ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má lhůtu tří měsíců.

„Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“ řekl dnes prezident TV Barrandov. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ dodal. Případné pokračování trestního stíhání by nyní považoval za politické rozhodnutí.

Šéf ODS Petr Fiala Zemanovo rozhodnutí odsoudil. „Je to drsný vzkaz, tvrdý úder mocenského dua Zeman - Babiš všem, kteří důvěřují v principy spravedlnosti a rovnosti před zákonem. Andrej Babiš je oddaným služebníkem pana prezidenta. Je třeba dobře sledovat, jaké protislužby za to Hrad od premiéra dostane,“ řekl Fiala Právu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gyrepus ( 19. října 2019 11:22 )

😁😁😁😁­😁😁😁👍👍👍­👍👍👍Bu­rešo­vi kecla chlouba 😁😁😁😁­😁😁😁👍👍👍­👍👍👍😜😛😜­😛😜😛😜😛😜­😛😜😛😜👍👍­👍😅😅😁😁

hejhej ( 21. září 2019 16:50 )

jjusa:
Pan prezident žádný zásah nedělá, při rozhovoru se pouze zmínil, že by mohl udělit abolici, což mu ústava dovoluje.
Jenom debilní opozice a žurnalistická žumpa dělá z " komára vola" a asi nezná ústavu, když tak hloupě žvaní.

housIista ( 20. září 2019 17:42 )

soudruh Zeman lže jako když tiskne a kdo lže, ten taky krade

PPP150VV ( 20. září 2019 17:40 )

Ty jsi docela srandovní zoufalec.

avitka ( 20. září 2019 16:46 )

...nenapadlo vás náhodou, že prezident pouze provokuje, aby opozici trefil šlak...?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa