Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Neuvěřitelná drzost!“ Po zastavení stíhání Babiše za Čapí hnízdo se Zeman neudržel

Aktualizováno -
18. září 2019
15:30
Autor: ČTK - 
18. září 2019
11:43

Zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) je pravomocné. Proti rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) nadále nestíhat předsedu vlády a ostatní obviněné v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo nepodal žádný zúčastněný stížnost, řekl mluvčí MSZ Aleš Cimbala. Podle žalobců společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku, pro které byla určena padesátimilionová evropská dotace, jíž farma v létě 2008 získala.

Za neuvěřitelnou drzost označil ve středu některé komentáře novinářů a politiků k rozhodnutí o zastavení trestního stíhání v kauze prezident Miloš Zeman. Při jmenování nových soudců uvedl, že někteří novináři a neúspěšní politici začali říkat, jak by mělo rozhodnutí státních zástupců vypadat. „To je podle mne neuvěřitelná drzost,“ udržel se prezident. Novým soudcům popřál, aby si zachovali sebeúctu a nenechali se ovlinit.

„Stížnost proti usnesení o zastavení trestního stíhání podanou oprávněnou osobou neevidujeme. Lze tedy uzavřít, že rozhodnutí nabylo právní moci dne 17. 9. 2019,“ uvedl Cimbala. Nyní podle něj MSZ předloží verdikt společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi.

Zeman může rozhodnutí pražského městského státního zastupitelství potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má lhůtu tří měsíců. Zákonnost a důvodnost zastavení stíhání bude v rámci dohledu přezkoumávat také pražské vrchní státní zastupitelství. Pokud dojde k závěru, že bylo v rozporu se zákonem, pošle Nejvyššímu státnímu zastupitelství stanovisko.

Rozhodnutí o zastavení stíhání zveřejnilo MSZ v pátek. Podle šéfa pražských žalobců Martina Erazíma šlo o složitou právní otázku ohledně výkladu právního pojmu malý a střední podnik. Právě pro ty byla určena padesátimilionová evropská dotace, kterou farma v létě 2008 získala.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Vazba Čapího hnízda na Agrofert? Bezpředmětná

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly, ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelili i jeho blízcí a bývalí představitelé společnosti Farma Čapí hnízdo.

Podle aktérů kauzy Čapí hnízdo nedošlo ke spáchání trestního jednání. Podle aktérů kauzy Čapí hnízdo nedošlo ke spáchání trestního jednání. | Archiv Blesku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

VoIdemord ( 19. září 2019 20:36 )

Jasně, soudy mají rozhodovat jak si přeje prezident, jeho kancléř a premiér.

Voldemord ( 19. září 2019 14:24 )

Nech si chutnat odpade A nekousat!

Voldemord ( 19. září 2019 12:11 )

Antizemanovci a anti­babi­šovci­....VY­LIŽTE NAM PR.DEL 😁😁😁😁­😁😁😁😁😁😁­😁😁😁😁😁😁­😁😁😁😁
Dobrou chut!👍👍

havran2 ( 19. září 2019 09:42 )

Tak zvaní sluníčkáři jsou h.a.j.z.l.i.,nevidí si do huby ! ! !

horaIysa ( 19. září 2019 08:19 )

Stát jsme my, blbe, ne ta úřednická banda, která nevydělala pro tuhle zemi ani korunu. Tvoje servilnost vůči vůdci je do nebe volající hnus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa