Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Žalobci ukázali, proč zastavili Babišovo stíhání. Má to ale háček

Autor: ČTK, Mii - 
19. září 2019
12:30

Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) zveřejnilo rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše a jeho spoluobviněných v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Žalobce Jaroslav Šaroch v něm na 90 stranách vysvětluje, co ho vedlo k závěru o nevině předsedy vlády a ostatních. Všechny údaje ale veřejné nejsou, značná část stran je začerněná.

Městské státní zastupitelství již dříve uvedlo, že společnost Farma Čapí hnízdo splňovala podmínky definice malého a středního podniku, pro které byla určena padesátimilionová evropská dotace, jež farma v létě 2008 získala. Obvinění tedy nespáchali dotační podvod. Rozhodnutí v úterý nabylo právní moci. Zveřejněná část usnesení obsahuje převážně právní závěry, které vedly státního zástupce k zastavení stíhání.

V části rozhodnutí jsou podle šéfa MSZ Martina Erazíma citace výpovědí obviněných, svědků a shromážděných listinných důvodů. Žalobci je zatím nemohou zveřejnit, protože spis posílají nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může verdikt zrušit. „V případě jejich zveřejnění by mohlo dojít k ohrožení výsledku tohoto řízení,“ uvedl v tiskové zprávě. Erazím také sdělil, že udělal v Šarochově textu pouze drobné úpravy ještě před finální verzí usnesení.

Podniky si údajně nekonkurovaly

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. O rok později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Propojení Čapího hnízda s Agrofertem podle Erazíma nehrálo roli, protože si oba podniky nekonkurovaly, ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. Babiš dlouhodobě odmítal, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Stíhání kromě něj čelili i jeho blízcí a bývalí představitelé společnosti Farma Čapí hnízdo.

Celé rozhodnutí k nahlédnutí:

cezar8 ( 20. září 2019 16:34 )

Abolice nebude potřeba. Výsledky práce premiéra Babiše a dalších ministrů za ANO posouvají úroveň tohoto státu vpřed. Navíc, když vidím, jak členům opozice stoupá adrenalin a krevní tlak je zřejmé, že svoji práci dělá dobře. Prozatím to vypadá, že se v příštích volbách řady voličů ANO rozšíří.... .

Bravo-Babis-Zeman ( 20. září 2019 13:33 )

A antibabiš-zemanovci zde pukají vzteky ...žluč jim žere mozek ktery ani nemají ..rudý zlostí...nenávistí a bezmocí...
Ježiš to mě tak těší a delá radost vy chca.nky z milionu odpadu 😁😁😁😁­😁😁😁👍👍👍­👍👍👍hca­.nky z milionu odpadu 😁😁😁😁­😁😁😁👍👍👍­👍👍👍😜😛😜­😛😜😛😜😛😜­😛😜😛😜👍👍­👍😅😅😁😁

luder ( 20. září 2019 07:50 )

vana Kuchařová, Čáslav.
Pokud se pamatuji, tak těmto pánům stačilo vytáhnout z kriminálu jednoho poslance a tím schválit církevní restituce, tím oloupili daňové poplatníky o 100 miliard a je pravda ,že abolice tehdy nebyla potřeba. O amnestii VK nemluvě, to se do republiky před vánocemi začali sjíždět kriminální utečenci , 24,12, dostali ve věznici kapra s bramborovým salátem a na Nový rok byli čistí jak lilie. Je zajímavé , že tehdy to nikomu nevadilo , ani paní Němcové a to je co říct.

marmat ( 19. září 2019 21:32 )

To musí být zavařené hlavy ...na účtu 5,4milionu od důvěřivých lidí a program NULA....Už ten minulý stěží vystavil do konce shromáždění a to s tahem na PUČ s fejky Čapího hnízda a ministryni Benešovou...a slibem na odstranění AB v listopadu 😰

VoIdemord ( 19. září 2019 20:16 )

Tobě to nestávalo ani za Stalina, jak tady už někdo psal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa