Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéf ČT odmítá drsnou kritiku: „Chtějí nás zastrašit.“ Kalousek vytáhl „veřejné toalety“

Autor: ČTK, simao - 
18. října 2019
07:58

Poslanci ve čtvrtek opět nestihli hlasovat o výroční zprávě ČT za rok 2016. Televizi a jejího ředitele Petra Dvořáka peskovali někteří za její hospodaření a nakládání s příjmy, z nichž valná většina pochází z koncesionářských poplatků. Kritizovali mj. i vysoké odměny a nejasné platy. Dvořák míní, že jde o součást politického tlaku na veřejnoprávní instituci. A útokům se podivovali i další.  

„,Sestěhovat 2 baráky ČT do 1′ je pozoruhodný námět. Nechám stranou všechno ostatní vybavení, ale bourat a znovu postavit jinde 4 studia je nápad za polovinu ročního rozpočtu. Ale jako kritika to hezky vypadá,“ divil se hokejový komentátor ČT Robert Záruba jednomu z námětů sněmovní debaty, kterou ve čtvrtek utnula 21. hodina.

Poslanci mají na stole zprávy o hospodaření a činnosti ČT za roky 2016, 2017 a 2018. A jsou nadále v těžkém skluzu. Neprobrali nejen zprávu za rok 2018, ale ani ty notně zaprášenější - za roky 2016 a 2017.

Schvalování zpráv je přitom zásadní pro další dění v ČT. Dvojí neschválení by vedlo k pádu Rady ČT, potažmo jejího generálního ředitele Petra Dvořáka, jemuž mnozí vyčítali údajný střet zájmů či miliony na odměnách.

Dvořák: Lži, polopravdy, manipulace a falešná čísla

Sněmovní volební výbor, který má v působnosti média, zprávy za roky 2016 i 2017 doporučil schválit. Podle Dvořáka ve sněmovní diskusi zaznívaly lži, polopravdy, manipulace. A také falešná čísla a citace bez kontextu.

„Je těžké reagovat na diskusi, ve které zaznívají lži, polopravdy, manipulace, objevují se na zakázku vyrobené dokumenty, falešná čísla a citace bez kontextu,“ reagoval na dění ve Sněmovně Dvořák.

„Je to důkaz zvyšujícího se politického tlaku, kdy je debata o hospodaření ve skutečnosti jen způsobem, jak Českou televizi zastrašit,“ dodal pro Události, komentáře ředitel ČT.

Sama ČT reagovala na to, co zaznělo na plénu, připomínkami na twitteru: „Generální ředitel ČT není podle Kodexu (čl. 22 odst. 1) ve střetu zájmů, protože nesmí rozhodovat ani jakkoli zasahovat do obsahu zpravodajství. Viz Kodex ČT čl. 5 odst. 16.“ To uvedla televize na údajný střet zájmů kvůli Leica Gallery Prague, kde pracuje Dvořákova manželka. A se kterou ČT údajně uzavřela dvě smlouvy na v úhrnu 2,5 tisíce korun.

„Hospodaření ČT podléhá několikastupňové kontrole. Ani kontrole ze strany NKÚ se nebráníme,“ vzkázala také televize. A vyvracela i další tvrzení. „Majetek ČT se nesnižuje. Hodnota dlouhodobého hmotného majetku byla v roce 2018 vyšší o 0,43 miliardy korun než v roce 2011,“ uvedla ČT na twitteru.

Předsedové STAN a KDU-ČSL Vít Rakušan a Marek Výborný v reakci na čtvrteční jednání oznámili, že s pomocí dalších stran chtějí svolat mimořádnou schůzi Sněmovny, kde by se zprávy projednaly. Poslanec ČSSD Petr Dolínek pro změnu uvedl, že v pátek ráno navrhne zařadit projednávání zpráv na příští čtvrtek.

Kalousek svérázně: Jako veřejné WC po silvestrovské noci

Vít Rakušan si na noční tiskovce po jednání Sněmovny, které se protáhlo do 21 hodin, postěžoval: „My jsme skutečně byli v atmosféře, kde na půdě Poslanecké sněmovny, která by měla být místem, kde se s informacemi zachází citlivě, kde s nimi pracují lidé, kteří k tomu mají dostatečné kompetence, jsme slyšeli řadu neověřených zpráv, řadu mýtů.“

Padaly i další výhrady ke kritikům. Miroslav Kalousek (TOP 09) na plénu těm, co kritizují hospodaření ČT, vzkázal: „Porovnám-li tyto dva dokumenty - hospodaření České televize a státní rozpočet, tak je to srovnání asi takové jako rajská zahrada na straně jedné a neuklizené veřejné toalety po silvestrovské noci na straně druhé.“

Kořanová: Většina klubu ANO je pro schválení

Poslankyně ANO Barbora Kořanová, která je zpravodajkou zpráv, považuje za ostudu, že se poslanci zabývají zprávami z roku 2016. A ke kritice, která zaznívala nejen od členů SPD, KSČM či nezařazených sněmovních  „odpadlíků“ v Událostech, komentářích uvedla: „Já to beru jako dobrou věc, že i naši poslanci mají kritické názory. Já samozřejmě mám také spoustu kritiky vůči ČT, hodně lidí tvrdí, že jsme hnutí jednoho muže, takže já jsem ráda, že tam ty v podstatě opoziční názory zazněly, já si ale myslím, že drtivá většina našeho klubu je pro schválení těch zpráv.“

Jednoznačně proti schválení jsou okamurovci, šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala přitom vytáhl téma koncesionářských poplatků, které činí od roku 2008 stále stejných 135 korun měsíčně a již i ředitel Dvořák avizoval, že by se do budoucna měly s ohledem na rostoucí náklady zvýšit.

„Všichni platíme koncesionářské poplatky. Když je nebudeme platit a bude televize navázaná na státní rozpočet, tak ušetříme stovky milionů korun,“ tvrdil Fiala v ČT. Navzdory riziku, že by státní televize nebyla oddělena od politické moci. A byla na ní do jisté míry závislá, čemuž chtějí mnozí zabránit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 20. října 2019 18:01 )

Dvořák je nejhnusnější ředitel ČT. Okrádá posluchače koncesionářskými poplatky, nechává si platit za reklamy, které podvodně nazývá sponziringem, pořady díky reklamám bývají vysílány opožděně, což si veřejnoprávní televize nemá dovolovat. Programy, především ČT 1 a ČT24 obsahuje samé lži a podněcuje k nenávistí k prezidentovi, premiérovi a vládě a dávají prostor zástupcům pidi stran, především arogantnímu opilci Kalouskovi.
ČT pod vedením Dvořáka nemá s nezávislosti nic společného.

kacer56 ( 18. října 2019 20:18 )

Při pohledu na Dvořáka si musí každý soudný, slušný, poctivý, člověk pořádně odplivnput. Jak může tohle být ředitelem ČT ?
Stovky podobnejch Hejvlprasat berou za houno sta tisíce měsíčně a nás budou za 20 papírů dnes a denně krmit sr@čkama o ohrožení demokracie.

marmat ( 18. října 2019 13:43 )

Velmi rozto­milé­....­..Od­poutá­vat pozornost od TAKOVÝCH a podobných výročních zpráv
čtyřletým honem a poukazováním na 11 let staré, 8 x auditované Čapí Hnízdo....
Inu 50.milionů se lépe kontroluje A líp se o nich dokolečka "diskutuje" !???

marmat ( 18. října 2019 13:38 )

KOLEDUJÍ si všichni......autoři zpráv o hospodaření ČT i poslan­ci..­..Ra­da..­..
o Generální stávku platičů - jednoduše a bez náměstí - NEPLACENÍM poplatků

marmat ( 18. října 2019 13:34 )

A ten kdo hodně tlačí na "odfajfkování smluv" v PS i médiích je TEN, kdo rozdává ty tendenční noty....Všem zpravodajcům, moderátorům, tvůrcům Zpra­vodaj­ství­....­....­....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa