Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Tetovaná poslankyně Kořanová chápe u ČT útoky na Dvořáka. Co řekla o poplatcích?

Autor: Nikola Forejtová - 
22. října 2019
05:20

Potetovaná poslankyně ANO Barbora Kořanová uspořádala seminář o nezávislosti médií. A trefila se zrovna do doby, kdy Sněmovnou rezonují výroční zprávy České televize, které se zákonodárcům stále nedaří schválit. Kráska z hnutí Andreje Babiše Blesk Zprávám řekla své dojmy z debaty. Co se týče koncesionářských poplatků, tak je její poslanecký klub prý rušit nehodlá, je s nimi ale nutné provést změnu. Na semináři se řešilo mimo jiné i to, že by se mohlo více financovat z reklamy. 

Ve Sněmovně nyní rezonuje téma výročních zpráv ČT. Uvedla jste, že očekáváte pozitivní výsledek a zprávy budou schváleny. Myslíte si to stále?

Ano a podle toho, co mám za informace, je drtivá většina klubu pro schválení. Nevidím důvod to zdržovat, především, když je to o zprávách z roku 2016. Problém ale může být na mediálním výboru 29. října, kde budeme diskutovat nad zprávami z roku 2018. Zda-li tam budou požadovat detailnější zprávy, je otázkou.

I přesto, že hlásíte podporu, ale zaznělo několik ostrých útoků, především na konto ředitele Petra Dvořáka.

Co se týče těch útoků, tak Dvořák je ve středu dění, protože je šéf. Rozumím tedy tomu, že to padá na jeho hlavu. Nedivím se pak ani reakcím pana Dvořáka na stížnosti, které byly adresovány na něj.

Vášně vzbudily i koncesionářské poplatky. Objevily se názory, že by se měly zrušit, ale i to že by se měly zvýšit. Jak se na to díváte vy, respektive klub ANO? 

My jsme se o tom v klubu vůbec nebavili. Přímo ve Sněmovně také nezaznělo, že by se měly zrušit. Premiér prohlásil, že bychom se měli zamyslet nad tím, kdo by z nich měl být vyňat – ostatně jako tomu je v zákoně i dnes v tom, že jsou od nich osvobozeni nevidomí a postižení.

Mluvilo se třeba o odpuštění pro důchodce, ale já si nemyslím, že by k tomu mělo dojít, protože ten poplatek je nízký. Ale nebráníme se diskuzi.

Potetovaná poslankyně Barbora Kořanová (ANO) věří, že zprávy "popojdou". Neví ale, jestli nebudou problémy se zprávami za rok 2018 Potetovaná poslankyně Barbora Kořanová (ANO) věří, že zprávy "popojdou". Neví ale, jestli nebudou problémy se zprávami za rok 2018 | Blesk - Nikola Forejtová

Tušila jste, že se váš seminář o nezávislosti médií trefí do doby, kdy budou na pořadu schůze výroční zprávy? 

Absolutně ne. Konflikt jsme neměli. Opravdu to byla náhoda. Plánovali jsme to dva měsíce dopředu. Je to náhoda. Jsem ale za diskuse ráda, i když přišly v nešťastnou dobu.

Na semináři se řešily právě i možnosti financování veřejnoprávních médií do budoucnosti...

Ano, to mi přišlo velmi zajímavé. Koncesionářské poplatky jsou do budoucna neudržitelné, tak je dobré začít uvažovat o tom, jak se to v příštích letech bude určovat. Vůbec celková vize vztahu médií a kultury a médií a politiky je velmi důležitá.

O čem pondělní diskuse ještě byla? Co bavilo vás osobně?

Bavily mě debaty o historii a financování. Je důležité se bavit i o tom, zdali by měly být větší kontroly médií a i samotných rad. 

Jsem ráda, že všichni pozvaní dorazili. Seminář nebyl primárně určen pro politiky, ale byl určen pro veřejnost. Zanělo tady spoustu názorů. Ve mně rezonuje ta legislativa, tedy úprava stávajících zákonů. Ať už o autoregulaci, korekci i o tom, jak by se měli nejen novináři vyjadřovat  na sociálních sítích. 

Kdy bychom mohli legislativní změny očekávat?

Debata nad skutečnou změnou musí začít na úrovni volebního výboru. My nemáme výbory často, teď řešíme především ty výroční zprávy. Vím také, že ČT už připravuje kodex, který by řešil i chování na sociální síti.

cepp ( 22. října 2019 17:14 )

Je mi vás líto, že svoji neschopností nemáte ani 135Kč měsíčně.

donypan ( 22. října 2019 13:02 )

Poplatky nekompromisně zrušit a Dvořáka vyhodit.Nejde vůbec o to jest-li je ČT politicky více na západ,nebo na východ,s tím si musí poradit rada ČT,ale co je španě že není dobrý hospodář.Každá firma kdyby tak hospodařila jak ČT,tak už dávno zkrachuje.

agfor ( 22. října 2019 12:33 )

Je vidět, že se paní Kořanová nedívá na ČT (co by tam taky mohla vidět zajímavého, když se stále reprízují ty samé slátaniny). Jinak by nemohla navrhovat financování ČT z reklam (ty jsou tam přece v rozporu se zákonem, stále).

cepp ( 22. října 2019 11:13 )

Koncesionářské poplatky je třeba zachovat,opravdu nemohou zatěžovat nikoho. Úlevy pro někoho nejsou na místě, to by za chvíli klesl výběr pod úroveň fungování televize. Možná že je to i záměr, aby ČT neměla dost prostředků, zhoršil se program a postupně by zanikla. Podívejte se, jak je to jinde:

Koncesionářské poplatky přepočteno na Kč v Evropě měsíčně:

Velká Británie cca 354Kč (neuhrazení se považuje za daňový únik)
Dánsko cca 719Kč
Francie 296Kč
Chorvatsko 1,5% ze mzdy maximálně 296Kč měsíčně
Irsko 346Kč
Itálie 216Kč (platí se s účtem za elektřinu)
Německo 455Kč bez ohledu na vlastnictví rádia nebo televize
Norsko 689Kč
Rakousko v každé zemi jinak nejméně 543Kč nejvíce 695Kč
Slovensko 120Kč
Slovinsko 331Kč
Švédsko 524Kč,
Švýcarsko 816Kč,
Česko 135Kč.

Ze státního rozpočtu případně regionální daně nebo daně z příjmu jsou placeny veřejnoprávní televize v zemích: Andorra, Belgie, Bělorusko, Bulharsko, Estonsko, Finsko, Island, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Moldavsko, Nizozemsko, Rusko, Španělsko, Ukrajina.

panda82 ( 22. října 2019 10:16 )

nevím jak mohou některé reklamy vůbec pustit mezi lid, většina reklam spíš odpuzuje, dělá z lidi negramoty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa