Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman drasticky zhubl i kvůli zákeřné poruše. Trpí jí mnoho českých seniorů

Autor: Mii - 
25. října 2019
05:10

Důležité sdělení obsahuje třetí strana lékařské dokumentace prezidenta Miloše Zemana, kterou ve čtvrtek zveřejnila Ústřední vojenská nemocnice v Praze (ÚVN). Hlava státu podle ní trpí poruchou nazvanou sarkopenie, i kvůli které zhubla během dvou let 20 kilogramů. Výraz může znít neznámě, ale ve skutečnosti označuje úbytek svalové hmoty v pokročilém věku, kterým trpí podstatná část českých seniorů.

Patří to mezi problémy, o kterých by mohla povídat téměř půlka starší populace, přesto mnoho lidí neví, že existuje. Sarkopenie je skutečným strašákem seniorů, který podstatně zhoršuje kvalitu života každého člověka, kterého postihne. Lidem s touto poruchou postupně ubývají svaly a tím pádem i síla, což může mít za následek, že se stanou zcela závislými na svém okolí.

Lékařská zpráva o prezidentovi Miloši Zemanovi Lékařská zpráva o prezidentovi Miloši Zemanovi | Ústřední vojenská nemocnice

Podle odborného časopisu Nature neexistuje číslo, kolik přesně seniorů celosvětově tímto problémem trpí, jasné ale je, že jde o desítky až stovky milionů. Nemoc vzniká kvůli kombinaci různých faktorů, obvykle se uvádí hormonální procesy, změny ve svalech spojené se stářím, špatná výživa a jisté neurodegenerativní vývoje. Léčba pak spočívá například v příjmu vyššího množství bílkovin.

Často k ní ale nedojde. Lidé úbytek svalové hmoty přisuzují přibývajícím letům a nenapadne je řešit ho s lékařem. Ve stáří navíc skutečně svaly přirozeně chřadnou. Sarkopenie je ale mnohem horší, osoba trpí čím dál větší slabostí a pohybuje se s velkými obtížemi. Nakonec může skončit až upoutaná na lůžko.

Prezident dostával proteinový pudink

Náznaky, že prezident touto poruchou trpí, tu byly. O unavenosti v minulosti mluvil často, i unaveně nezřídka působí během veřejných vystoupení. Pohybuje se s velkými obtížemi, to ale dosud vysvětloval neuropatií dolních končetin. Jestli je k tomu skutečně připojena sarkopatie, lze s jistotou konstatovat, že pro Zemana musí chůze představovat náročný úkon.

Lékaři ÚVN prezidentovy „nožičky“, jak je hlava státu sama nazvala, léčili zavedením výživy a speciální chůzí, která má pomoci posílit a rehabilitovat svaly na dolních končetinách. Bylo mu také podáváno několik léčiv. Nutriční specialista nemocnice navíc sestavil prezidentovi dietu s vyšším podílem bílkovin zahrnující mimo jiné pudink.

Zpráva, pod kterou se podepsal ředitel nemocnice Miroslav Zavoral, hovoří i o dalších zdravotních problémech Zemana. Má trpět nechutenstvím, nízkým tlakem a dehydratací. Prezident byl v péči doktorů od čtvrtka minulého týdne do neděle odpoledne, pobyt s ním intenzivně prožívala dcera Kateřina. Ve středu Zeman vystoupil v Poslanecké sněmovně.  

Video  Zeman avizoval zveřejnění kompletní zprávy o zdraví  - abl
Video se připravuje ...

Vladimr eleznk ( 25. října 2019 20:01 )

Jestliže jsou jedním z možných faktorů příčiny vzniku sarkofenie jistý neurodegenerativní vývoj, tak to vysvětluje jeho chování.

dama_s_kosou ( 25. října 2019 18:29 )

Podle me hubne do plavek.

e.lesanova ( 25. října 2019 18:20 )

Tedy shrnuto...vše v normálu a adekvátně věku...dnešní "mladí" jsou na tom se zdravím leckdy hůř....hlava stále funguje a to opozice zase neskou­sne.­...zd­ravot­ní karta takového Kalouska či dalších opozičních "morálních š***k" by byla rozhodně "zajímavější" ....

Htachahndrachu ( 25. října 2019 16:43 )

Cikrt

corsa ( 25. října 2019 13:56 )

Fuj! Co je to tady za hnusné komentáře? Jste lidi? A novináři nejsou o nic lepší! Hyeny kam se podíváš!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa