Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Zpomalený“ Zeman dostal infuze. V Lánech ho podepíral i maďarský prezident

Autor: simao - 
3. října 2019
21:58

Prezident Miloš Zeman podstoupil infuze kvůli dehydrataci. Prozradil to na TV Barrandov, natáčeném před summitem V4 v Lánech. Ten dnes úspěšně završila společná tiskovka hlav států V4, Srbska a Slovinska. Zemana, podepírajícího se tradičně holí, na ní pomáhal usazovat i jeho maďarský protějšek János Áder. Vedle toho Zeman promluvil i o tom, kdo by mohl být jeho nástupcem na Hradě.

Rozdílná vitalita hlav států byla v Lánech patrná na první pohled. Prezident Miloš Zeman se na pódiu při společném focení a držení za ruce opíral jako jediný o hůlku, naopak jako svěží vítr v „pánském“ klubu působila ve výrazných červených šatech slovenská blond prezidentka Zuzana Čaputová.

Zeman však již v minulosti opakovaně upozorňoval na to, že politika se nedělá nohama. Ale protože věk nedokáže zastavit ani on - o víkendu ostatně oslavil 75. narozeniny - podstoupil minulý týden komplexní vyšetření. Přemluvila ho k němu dcera Kateřina.

Ke své oslavě se Zeman stručně vrátil i v pořadu Jaromíra Soukupa, odvysílaném ve čtvrtek večer. A evidentně předtáčeném. Vznikl ještě před ohlášením úmrtí pěvecké legendy Karla Gotta (†80).

„To byla oslava asi 18 lidí. Jednak rodina a jednak ředitelů odborů prezidentské kanceláře,“ uvedl Zeman na TV Barrandov bez bližších podrobností.

Podstoupil léčbu dehydratace

V závěru pořadu Jaromíra Soukupa se však Zeman přiznal, že dozvuky oslavy pociťoval i tento týden. „Já se omlouvám vašim diváků a konec konců i vám, že dnes mluvím trochu pomaleji. Je to způsobeno dozvuky oslavy mých 75. narozenin, ale také tím, že jsem absolvoval úspěšnou léčbu dehydratace organismu,“ uvedl Zeman. 

Video  Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral prozradil, jak je na tom prezident se zdravím.  - Blesk: Martin Sekanina
Video se připravuje ...

Že bude muset na infuze, to Zeman přiznal právě po vyšetření ve střešovické nemocnici. „Nějaký trouba na internetu napsal, že na to stačí vypít několik sklenic vody. No, já dostal infuze, ve kterých byly minerály, ionty a já nevím, co všechno ještě. No a teď už jsem přešel na infuzi perorální. To znamená: Piju tuto minerálku, nedělá mi to dobře a dále to spomaluje moji řeč,“ dodal prezident. 

Lánský smutek za Gotta

Během summitu, který probíhal v Lánech ve středu a ve čtvrtek, se Zeman vyjádřil i ke Gottovu úmrtí. Připomněl, jak v dopise pozval Karla Gotta, jeho manželku a dcery právě na lánský zámek. K téhle návštěvě však již nikdy nedojde.

„Tehdy jsme se dohodli, že pozvu Mistra Gotta, jeho paní a jeho dvě dcery do Lán, sem. No bohužel nejdřív dostal zápal plic a potom leukemii. Je mi to nesmírně líto. Protože byl to zpěvák, který spojoval mnohé a mnohé generace. A to se téměř žádnému zpěvákovi nepodaří,“ uvedl ve čtvrtek Zeman.

Sám Zeman své zdraví komentoval minulý týden po vyšetření ve Střešovicích následovně: „Mě opravdu prohlíželi tak důkladně, že nevynechali jediné místo na mém těle. Srdce bije jako zvon, plíce jsou čisté, jako by to nebyl kuřák, játra fungují, jako bych byl abstinent, ledviny jsou v pořádku a mohu pokračovat dál a dál.“

Nízký tlak, který ho v poslední době trápil, byl způsoben dle jeho slov malým zavodněním. „Je to paradoxní, je to maličkost, ale je potřeba si toho všimnout,“ říkal předtím, než podstoupil zmiňované infuze.

Nástupci Zemana: Středula či Dlouhý, míní prezident

Zeman na TV Barrandov promluvil však i o svém možném nástupci. On sám již do další přímé volby jít nemůže, koho by považoval za dobrého kandidáta na hlavu státu?

„Moji voliči mají vlastní rozum a vlastní hlavu. Nicméně, kdybych měl uvažovat v tom klasickém pravolevém schématu, tak dobrým kandidátem levice je Josef Středula... a Vladimír Dlouhý je dobrým kandidátem pravice. A když se tihleti dva ve druhém kole prezidentských voleb střetnou, tak to bude zajímavé a inteligentní utkání,“ uvedl Zeman.

Pollo ( 5. října 2019 07:38 )

Tak se bavte, když to považujete za vkusné. Dlouho to nejspíš nebude. Jen slepý nevidí, jak na tom, chudák, je. Myslel jsem, že je větší formát, a sám pozná, kdy odejít. Možná že ale jeho hlava je na tom stejně, jako nohy. Škoda.

Pollo ( 5. října 2019 07:33 )

Tolik sebekritiky bych tady ani nečekal. Jste frajer. Nebojte, to se spraví.

Jen-clovek ( 4. října 2019 15:59 )

To jen ta tupá 1/3 obyvatel ,jak dobře p.Zeman řekl primitivně slintá závistí zakomplexované jedovaté cancy a zblitky, protoze s nima cloumá bezmoc a nenavist z jejich odpornych beznadějnych zbytečnych ubohých zpackanych a promarněnych životů

hast ( 4. října 2019 15:27 )

Když jsem byl v nemocnici,tak mi řekli,že jsem dehydrovanej a že musím víc
pít.Tím byla celá dehydratace vyřešena.Jestli trochu přemýšlí,tak by neměl
poslouchat poradce a odstoupit,a ne se tam držet jako klíště.Soudruh.

luder ( 4. října 2019 14:52 )

Ostudou není Zeman ale vy!Miloš Zeman to má na rozdíl od vás v hlavě srovnaný a to že nemůže na nohy není ostudou!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa