Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čaputová zářila jako růže mezi trním s perlami na krku. Zeman promluvil o smrti Gotta

Autor: ČTK, simao - 
3. října 2019
15:28

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po středečním příchodu v modrých šatech vytáhla ve čtvrtek do společnosti prezidentů V4 ze své garderoby šaty zářivě červené, doplnila je perlovým náhrdelníkem a o to více vynikla v tomto „pánském klubu“, který rozšířili prezidenti Srbska a Slovinska. Hostitel akce Miloš Zeman nejprve potěšil srbského prezidenta Vučiče, aby později promluvil i o úmrtí Karla Gotta či „klimatickém šílenství“.

„Naše přátelství a naše spolupráce se na tomto setkání opět potvrdily,“ pochvaloval si Miloš Zeman na závěr summitu V4, který se dnes a včera uskutečnil v Lánech.

Při dotazech novinářů pak reagoval osobně na úmrtí pěvecké legendy Karla Gotta, který zemřel ve věku 80 let. „Byl jsem rád, že jsem s panem Gottem telefonoval krátce poté, co on dostal můj dopis k osmdesátinám a poděkoval mi za něj. Koneckonců záznam jeho vystoupení včetně tohoto poděkování si můžete právě na ČT poslechnout,“ neodpustil si Zeman drobnou jízlivost.

Zemana pomohl usadit Maďar

Právě České televizi totiž předtím vyčítal, že neodvysílala celé Gottovo vyjádření i s jeho závěrečnými slovy. „ČT24 vysílala přepis setkání s Mistrem Gottem a na jeho konci Karel Gott právě cituje tento dopis. A říká: Ať žije pan prezident. No a jistý cenzor to ustřihl. Hezké, že?“ upozorňoval Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. 

Dnešní slova po summitu v Lánech však Zeman zakončil lítostí nad Gottovým úmrtím. „Tehdy jsme se dohodli, že pozvu Mistra Gotta, jeho paní a jeho dvě dcery do Lán, sem. No bohužel nejdřív dostal zápal plic a potom leukémii. Je mi to nesmírně líto. Protože byl to zpěvák, který spojoval mnohé a mnohé generace. A to se téměř žádnému zpěvákovi nepodaří,“ poznamenal Zeman.

Summit V4 v Lánech: Prezidentu Zemanovi pomáhal i maďarský prezident János Áder. Summit V4 v Lánech: Prezidentu Zemanovi pomáhal i maďarský prezident János Áder. | ČTK

Podpora pro Srbsko pro vstup do EU

K průběhu summitu Zeman upozornil, že jednání bylo rozděleno do tří panelů. „V prvním panelu jsme se zabývali pozicí Visegrádu v EU. Konstatovali jsme, že Visegrád byl úspěšný v minulosti, když zabránil tzv. migračním kvótám a nevyjádřil souhlas s kandidaturou pana Timmermanse. A nyní se bude zabývat jak problémy evropského rozpočtu, tak problematikou obnovitelných zdrojů, protože každá země má svůj energetický mix,“  říkal Zeman na společné tiskovce.

Summit V4 v Lánech: Miloš Zeman, János Ader, Andrzej Duda, Zuzana Čaputová, Borut Pahor a Aleksandar Vučič Summit V4 v Lánech: Miloš Zeman, János Ader, Andrzej Duda, Zuzana Čaputová, Borut Pahor a Aleksandar Vučič | ČTK

Prezidenti řešili také vývoj v EU a brexit. „Konstatovali jsme, že odpovědnost za brexit má jak EU, kdy Evropská komise někdy svými často nesmyslnými direktivami rozčílila britskou populaci, tak ale i Britové, kteří namlouvali britským občanům, že když odejdou z EU, tak na tom vydělají, což byla chyba,“ vytkl britským vítačům brexitu.

Společně se Zuzanou Čaputovou a dalšími státníky Zeman přivítal i prezidenty Srbska a Slovinska, se kterými řešili západní Balkán. „Jsem rád, že vám mohu oznámit, že všichni prezidenti jednomyslně podporují včlenění Srbska do EU a jsou ochotni tomuto včlenění poskytnout maximální pomoc,“ uvedl Zeman, který nedávno pobouřil návrhem na oduznání samostatnosti Kosova, který pronesl právě při návštěvě Srbska, čímž své hostitele nanejvýš potěšil.

Dnes Zeman připomněl, že návrh na oduznání nezávislosti Kosova předloží na schůzce čtyř nejvyšších ústavních činitelů ČR. „Mohu být přehlasován, jsme demokratická země, a když se tak stane, tak budu své kolegy přesvědčovat dál. Ale na druhé straně si budu vážit i těch, kdo budou mít obdobný názor,“ vzkázal Zeman. 

Summit V4 v Lánech: Zuzana Čaputová a Borut Pahor Summit V4 v Lánech: Zuzana Čaputová a Borut Pahor | ČTK

Čaputová: Mluvili jsme i o klimatické krizi

Slovenská prezidentka Čaputová  pomyslná růže mezi trním, což ještě podtrhla červenými šaty doplněnými perlovým náhrdelníkem  mimo jiné uvedla, že prezidenti mluvili nejen o rozšiřování EU, výzvách, které jsou spojené s automatizací a robotizací, ale třeba i o klimatické krizi. A děkovala Zemanovi za organizaci setkání a možnost jednání s partnery.

Zeman později navázal slovy o tom, že například Polsko má velké zásoby uhlí a některé země se opírají o jadernou energii. „Bylo by těžké, abychom byli dostáváni do chomoutu nezodpovědného klimatického šílenství. Nebráníme se samozřejmě rozumným energetickým úsporám, nebráníme se ani podpoře obnovitelných zdrojů, ale nemohou být na úkor rozvoje našeho průmyslu nebo zemědělství,“ podotkl Zeman. 

Vučič: Jak jste se dívali na západ, tak se teď díváme na vás

Srbský prezident Aleksandar Vučič si pochvaloval Zemanovu pohostinnost i i velice otevřené jednání s prezidenty zemí EU. „Já jsem našim přátelům ve V4 a Borutu Pahorovi řekl, že my doufáme, že oni budou ti, kteří nebudou jenom podporovat Srbsko, ale kteří konkrétními kroky a ještě přímější podporou ovlivní i ostatní tak, aby se ten postu stal rychlejší, transparentnější a efektivnější pro Srbsko,“ uvedl Vučič.

Žádal o to, aby V4 zastupovala zájmy Srbska v Bruselu. A otevřeně se prý bavil v Lánech i o srbských problémech včetně ruského vlivu.

„Pro nás byla povinnost uzavřít smlouvu s Kosovem, nebo Prištinou, jak jsme my říkali. Ale teď už si nejsme jistí, co to vlastně znamená, co to zahrnuje, jestli to znamená vzájemné nebrzdění ve vstupech do mezinárodních organizací, protože některé státy včetně USA teď po nás požadují uznání, což nebyla podmínka na začátku jednání,“ podotkl Vučič.

Doufá, že se Srbsku podaří stát „členy tohoto klubu“. „Jak vy jste se někdy dívali na západní státy, tak my se teď díváme na státy V4 a na úspěchy, kterých se vám povedlo dosáhnout,“ dodal srbský prezident na společné tiskovce v Lánech.

„Slovinsko je velmi proevropsky orientovanou zemí. Pro Slovinsko a také pro mě osobně je velice drahocenné pozvání prezidenta Zemana a dalších představitelů zemí V4, abych jako host byl přítomen na jejich setkáních,“ říkal slovinský prezident Borut Pahor, před kterým mluvili i polský prezident Andrzej Duda a maďarský prezident János Ader.

slecnadashwoodova ( 4. října 2019 01:44 )

takze staci byt pekna,mlada a pohotova?

slecnadashwoodova ( 4. října 2019 01:41 )

gemino ( 3. října 2019 23:52 )

Tak vy jste asi stará, slepá a méně inteligentní, pokud toto dokážete napsat o Sorosově loutce, která se pořád tváří, jak kdyby kadila ježky...

jelenovi ( 3. října 2019 23:35 )

No jo, to uz rikala posledne...vic eu a vic integrace. Ale kdyz si to slovaci prejou, tak kdo by jim to bral, ze jo

air1 ( 3. října 2019 23:12 )

Nebo teho Kotlebu? ProBůh. Navíc je pěkná, mladá, pohotová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa