Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Čaputovou vytáhli „kostlivce“: Problém s právní praxí? Rival připomněl Táňu Malou

Autor: ČTK, simao - 
23. března 2019
17:30

Prezident Miloš Zeman v neděli odpoledne v Lánech přijme slovenského prezidentského kandidáta Maroše Šefčoviče. Vyhoví prý jeho žádosti o schůzku, sdělil Jiří Ovčáček. To favoritka 2. kola slovenských voleb Zuzana Čaputová řeší problém. Objevily se totiž zvěsti, že s její koncipientskou praxí nebylo všechno zcela v pořádku. Sama Čaputová mluví o antikampani. Naopak Šefčovič vyzývá, aby se nalilo čistého vína a vše vysvětlilo. Připomněl i případ české exministryně  Táni Malé.

Maroš Šefčovič se ve druhém kole volby hlavy slovenského státu v sobotu 30. března utká se Zuzanou Čaputovou, která je podle průzkumu agentury Median SK favoritkou voleb. A právě ohledně Čaputové se nyní objevily spekulace, zda bylo všechno v pořádku s tím, jak se stala v roce 2010 advokátkou, upozornil slovenský web topky.sk.

Pochybnosti ohledně praxe Čaputové

K tomu, aby se Čaputová stala advokátkou, musela podstoupit praxi koncipientky. Tu však měla vykonávat daleko od Banské Bystrice - ve 200 kilometrů vzdáleném Pezinoku. Jak upozorňuje web info.cz, připomíná to český problém s právní praxí někdejší ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO).

Vedle toho si nedlouho po zahájení praxe založila i živnost, a tak se spory před 2. kolem slovenské prezidentské volby vedou rovněž o to, zda měla Čaputová v té době ohlašovací povinnost, či nikoli. Dle jejího mluvčího jí to slovenský zákon neukládal, dle advokátní komory sice ještě neexistovala komise, která by to posuzovala, ale Čaputová přesto měla vše nahlásit a posuzovala by se slučitelnost její praxe se živností.

„V době zápisu Mgr. Čaputovej se na základě dostupných informací jevilo, že splňuje podmínky pro zápis do seznamu advokátů. Neměli jsme informace o její jiné činnosti, která by mohla být neslučitelná s praxí koncipienta, popřípadě o jiných nesrovnalostech během výkonu její praxe advokátního koncipienta,“ reagovala mluvčí Slovenské advokátní komory Alexandra Donevová. 

Mluvčí Čaputové však kandidátku brání, že povinnost vše ohlásit vznikla až v roce 2013 po složení advokátní zkoušky Čaputové. A ke zmiňované živnosti její mluvčí Martin Burgr pro topky.sk uvedl: „Zuzana Čaputová spolupracovala v minulosti jako podnikatelka na činnostech, které neměly charakter právních služeb. Šlo např. o pořádání konferencí, výzkumnou a analytickou činnost. Současně byla koncipientku u advokátů.“ Jako podnikatelka pak dnes prý provozovala i ubytovací zařízení.

Šefčovič míří za Zemanem do Lán

Spekulace Čaputové jsou logicky vodou na mlýn jejího protikandidáta Šefčoviče, zastánci kandidátky však vidí jasnou snahu Čaputovou očernit. 

Šefčoviče naopak v neděli čeká schůzka v Lánech. „Maroš Šefčovič požádal pana prezidenta o setkání. Pan prezident této žádosti vyhoví, setkání se uskuteční v neděli v 16:00 na zámku v Lánech,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Setkání je podle něj plánováno zhruba na hodinu, tisková konference se po něm neuskuteční. „Poskytneme snímek a vydáme stručnou tiskovou zprávu,“ doplnil mluvčí.

Podporovaný Ficem

Místopředseda Evropské komise Šefčovič, kterého ve volbách podporuje nejsilnější slovenská vládní strana Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, skončil v prvním kole prezidentských voleb druhý z celkového počtu 13 kandidátů. Dostal 18,66 procenta hlasů. Právnička Čaputová získala 40,57 procenta hlasů. Po vítězství v prvním kole se vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko.

Průzkum Medianu SK zveřejněný ve čtvrtek ukázal, že Čaputová má podporu 60,5 procenta, Šefčovič 39,5 procenta. Slováci ve druhém kole voleb vyberou nástupce úřadujícího prezidenta Andreje Kisky, který se o znovuzvolení neucházel a kterému pětileté funkční období skončí v polovině června.

Anketa
Koho byste chtěli za slovenského prezidenta?
počet hlasujících: 4110

Čaputová v duelu: Zákon to ode mně nevyžadoval

Favoritka volby Čaputová reagovala na kritiku, že v době koncipientské praxe měla založenou i živnost, v sobotním duelu se Šefčovičem na RTVS. „Jsem ráda, že se na to ptáte, protože od včerejška čelím těmto otázkám. Tehdy platná právní úprava nevyžadovala toto ohlášení. Ta úprava se zpřísnila po roce 2013, takže nedocházelo k žádné kolizi. Kolize by to byla tehdy - a tehdy by to mohla i disciplinární komise posuzovat - v případě, kdy bych vykonávala živnost, která by byla v rozporu s advokátskou etikou nebo advokacií. Tedy kdybych na živnost poskytovala advokátské služby, což se samozřejmě nedělo,“ bránila se Čaputová.

Trvá na tom, že souběh koncipientské praxe a živnosti je běžná věc, která se děje a před rokem 2013 to nebylo nutné ani ohlašovat. „A na tom trvám a takový je výklad více advokátů, nejen mně samé,“ doplnila kandidátka s tím, že to od ní zákon v té době zkrátka nevyžadoval a ke všem svým povinnostem se snažila přistupovat poctivě. 

„V čase, kdy jsem měla školitelku v Banské Bystryci a já byla v Pezinku, toto ode mně zákon nevyžadoval. Bylo možné dělat koncipientskou praxi takovým způsobem. Nevztahujme kritéria, která byla přijatá později, na čas, kdy jsem takto vykonávala koncipientskou praxi. Nestane se, že se člověk nezmýlí, to netvrdím, ale jsem přesvědčená, že jsem postupovala v souladu se zákonem já i moji školitelé,“ dodala Čaputová. 

Šefčovič připomněl exministryni Malou

Šefčovič však nesouhlasil. „Také dostávám velmi mnoho otázek ohledně koncipientské praxe paní Čaputové a to z toho důvodu, že jsem byl také podrobený velmi přísnému screeningu ze všech stran. No a to moje právní vidění této situace je trochu odlišné, protože ta pravidla hovoří jednoznačně. Advokát, tedy i advokátský koncipient je povinný bezodkladně oznámit komoře všechny skutečnosti, které mohou být důvodem pozastavení výkonu advokacie a nebo vyškrtnutí ze seznamu advokátů. Nenašel jsem ani jednu interpretaci, kde je možný souběh koncipientské praxe a živnosti. A nenašel jsem ani jeden případ, kdy by se dala koncipientská praxe vykonávat u advokáta, který je vzdálený 200 kilometrů,“ rýpl si v duelu.

Pokud chce Slovensko budovat právní stát, je třeba si podle Šefčoviče nalít čistého vína a jasně si povědět, co se stalo, co se nestalo a proč to bylo možné. Rival Čaputové uvedl, že tyto dotazy dostává především z České republiky. „A to kvůli tomu, že přesně kvůli tomuto tématu musela odstoupit z funkce paní ministryně spravedlnosti Táňa Malá, myslím si, že je to téma, které je třeba vysvětlit a nedá se to udělat jen statusem na Facebooku,“ dodal Šefčovič.

Součást antikampaně

Čaputová reagovala slovy o tom, že i Šefčovič čelil různým útokům ohledně zpochybňování jeho doktorandského titulu. „Víte, že jsme objektem antikampaně a toto já považuji absolutně za antikampaň,“ dodala s tím, že absolvovala nikoli tříletou požadovanou koncipientskou praxi, ale dokonce 4 roky 2 měsíce a 25 dní

Také Šefčovič uvedl, že v případě jeho titulu bylo stanovisko Právnické fakulty bratislavské Univerzity Komenského jednoznačné. „Když jsem se podíval na stanovisko Slovenské advokátní komory k této záležitosti, nezdálo se mi takové jasné, určitě to bude předmětem dalších diskuzí,“ dodal.

V tu chvíli ve studiu RTVS zhoustla při duelu atmosféra. „To, že jsem neohlásila živnost v čase, kdy jsem tu povinnost neměla, porovnávat to s problémy, kdy osoba obviněná z objednání vraždy si esemeskuje s čelnými představiteli i strany, která vás financuje, to mi přijde dost odtrhnuté od reality,“ navezla se favoritka volby do Šefčoviče, který i přes podporu SMERu prohlašuje, že chce být nadstranickým a nezávislým prezidentem. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oldedek ( 25. března 2019 12:20 )

"Slovenský prezidentský kandidát Šefčovič v neděli navštívil Zemana v Lánech" Jó to Šefčovič udělal dobře, móc dobře - Zeman je v Evropě největší machr na volební šméčka. On totiž jedinej ví, které nejpočetnější vrstvě nadběhnout(né svýma nohama) ale "chtivými slovy", jak zalhat, jak zmanipulovat - jó patří k největším opravdu největším machrům... Myslím ale, že na Slovensku mu to však bude trus platný - dostat polibek z takto smradlavé huby, tak to musí bejt pocuc ... Prej se Šefčovič mj. mezi čtyřma očima dozvěděl, krom jiných dležitých informací, že Čaputovej strašně smrdí nohy !

doktormediciny ( 25. března 2019 12:14 )

Podivejte se, ha politice moc neropzumim.Vedeni statu a rizeni hospodarstvi museůli po prevratu zvanem Sametova revoluce.....museli delat lidi, kteri alespon necemu rozumi...Takze zustal Calfa a par dfalsich. Po obdobi, kdy politikou mavala ulicve polozili stranicke prukazy...Tim vzali tzrochu barfikadnikum vitr z plachet

Pipina Kotlarova ( 23. března 2019 11:39 )

To sou ty co nepřekousnou to že ženská může byt vněčem silnějši neš oni.fuj že se nestyděj.je mi na blití.ble.

adeso ( 23. března 2019 10:57 )

na 4 děti asi 8 osob personálu takže přiměřeně

avitka ( 23. března 2019 09:51 )

...jenom aby to byla změna k lepšímu... z bláta do louže???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa