Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ficův Směr vyšle do prezidentských voleb Šefčoviče. Podle sázkařů by mohl nahradit Kisku

Autor: ČTK - 
18. ledna 2019
12:01

Místopředseda Evropské komise (EK) Maroš Šefčovič bude kandidovat na slovenského prezidenta v březnových přímých volbách. Oznámil to v pátek na tiskové konferenci v Bratislavě. Přijal tak nabídku nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica. Podle bookmakerů patří Šefčovič k favoritům za zvolení hlavou státu.

Dvaapadesátiletý Šefčovič je členem EK od roku 2009. Předtím působil ve slovenské diplomacii i na vedoucích postech na ministerstvu zahraničních věcí. Absolvent Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů Šefčovič je v současnosti v EK odpovědný za energetickou unii.

Kandidaturu za Směr-SD již dříve odmítl ministr zahraničí Miroslav Lajčák, který by podle průzkumů byl favoritem na vítězství v prezidentských volbách.

Kiska obhajovat nebude

První kolo přímé volby hlavy slovenského státu se uskuteční 16. března, případné druhé kolo je naplánováno o dva týdny později. Z dříve potvrzených zájemců o post prezidenta se největší popularitě těší vědec Robert Mistrík s nepatrným náskokem před předsedou vládní strany Most-Híd Bélou Bugárem. Šefčovič do posledních sondáží zahrnut nebyl.

Současný prezident Andrej Kiska, kterému pětiletý mandát skončí v polovině června, se o opětné zvolení ucházet nehodlá.

Šefčovič se v minulosti zabýval otázkou budoucnosti automobilové dopravy:

Zobrazit celou diskusi