Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chtěla zbohatnout „kurv*ním bez práce“, udeřil Schwarzenberg. Je pro převoz Terezy domů

Aktualizováno -
23. března 2019
12:28
Autor: Mii - 
22. března 2019
15:37

Pašeračka Tereza, odsouzená v Pákistánu na 8 let a 8měsíců vězení, má šanci, aby byla převezena k výkonu trestu do Česka, míní exministr Cyril Svoboda. Prezident Miloš Zeman si to nemyslí, pro její převoz by byl další exministr Karel Schwarzenberg, který ale Terezu označil za jednu „z nesčetných českých holek, kterým namluvili, že kurvením budou bez práce bohaté“. Kníže to řekl Parlamentním listům.

Prezident Miloš Zeman si nemyslí, že se podaří vydat Češku Terezu Hlůškovou zpět do vlasti. Čin, za který byla odsouzena, je podle něj příliš závažný. Zeman to řekl serveru Parlamentní listy. Hlůškovou ve středu poslal pákistánský soud za pašování heroinu na osm let a osm měsíců do vězení.

„Jedna z nesčetných českých holek, kterým namluvili, že kurv*ním budou bez práce bohaté. Netuší, že tím se dostanou do víru, který je vždy stáhne ke dnu. Ale i ohromující pitomost není zlá vůle a stačilo by, aby si to odseděla doma,“ uvedl zostra taktéž pro PL exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Zeman má silné pochybnosti

Zeman je přesvědčený, že český konzulát je s Hlůškovou v pravidelném kontaktu a snaží se jí pomoci, jak jen to jde. Vydání do Česka ale podle něj brání několik skutečností.

„Určitě náš konzulát s ní bude mít pravidelný kontakt. Nevím teď, jestli máme s Pákistánem dohodu o extradici, myslím, že ani nemáme. Takže můžeme o to sice požádat, ale vzhledem k charakteru tohoto trestného činu mám silné pochybnosti, zda by tato žádost byla uspokojivě vyřešena,“ uvedl prezident pro Parlamentní listy.

Na smlouvě s Pákistánci Česko pracuje

Česko skutečně s Pákistánem dohodu nemá. Alespoň prozatím. Na dohodě se však česká diplomacie snaží pracovat. „Mezi ČR a Pákistánem smlouva není, ale ČR se takovou smlouvu snaží dojednat s Pákistánem, probíhají jednání. Pokud k tomu dojde a ta smlouva se podaří, tak potom ČR provede všechny nezbytné kroky k tomu, aby tato odsouzená Češka mohla být přeložena k výkonu trestu do ČR,“ řekl v pořadu Epicentrum na Blesk.cz Robert Řehák z ministerstva zahraničních věcí.

Video  Mluvčí resortu zahraničí: Když Tereza požádá o přesun do českého vězení, uděláme pro to vše.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zcela jinak to vidí bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda. Hlůšková podle něj naděje má, česko-pákistánská diplomacie je na dobré úrovni. Je ovšem jisté, že minimálně část trestu si rodačka z Uherského Hradiště bude muset v Pákistánu odpykat.

Svoboda pro iDnes.cz připomněl, že celý případ ještě může dopadnout jinak. Stále probíhá soud, rozsudek necelých devíti let vězení není pravomocný. Přesto je exministr přesvědčen, že jak Hlůšková, tak zastupitelský úřad budou žádat o vydání do České republiky. Pobyt v zahraniční věznici je pro odsouzené náročný.

Návrat do Česka podle Svobody neznamená, že by ženě bylo něco odpuštěno. „Pokud bude Hlůšková pravomocně odsouzena a podaří se ji dostat zpátky do České republiky, stejně si bude muset zbytek svého trestu odpykat,“ uvedl Svoboda. Pákistán vnímá pašování drog jako závažný trestný čin a pokud by Česko trest zkrátilo nebo Hlůškovou propustilo, mohlo by to zkomplikovat vztahy mezi zeměmi.

Poměrně mírný trest

Případ Terezy Hlůškové začal loni v lednu, kdy pákistánští celníci ženu zadrželi na jednom z tamních letišť. Chystala se letět do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech a pak dále do Irska. V kufru měla devět kilogramů heroinu. Podle cen na tamním černém trhu měl objem drog hodnotu až 24 milionů korun.

Dostupně informace naznačují, že Hlůšková byla součástí mezinárodního drogového kartelu, pro který mladí lidé pašovali drogy do Evropské unie. V minulosti se živila jako společnice. Trest, který získala, je na místní poměry mírný, mohla získat mnohem více let. I proto se chce proti rozsudku odvolat prokurátor Aftab Ahmed, protože říká, že byla potrestána, jako kdyby u sebe měla pouze suroviny k výrobě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 23. května 2019 12:22 )

A čím jste zbohatnul vy, na dřině poddaných, teď bohadnete na daňových poplatnících,

Limone ( 3. dubna 2019 06:38 )

Odvoláním proti rozsudku udělala dobře, protože kdyby tak neučinila, osvědčila by se z činu za který byla odsouzena. Nebude přeci souhlasit s trestem, když nic neudělala ! No a toužit po Českém kriminále může opravdu jen ten, který o poměrech v těchto zařízeních neví absolutně nic !!! Osobně já bych v Pákistánském vězení odseděl jednou tolik, než v Českém kriminále, kde osazenstvo tvoří absolventi speciálních škol pod vedením bachařů, kteří mně připadají a připomínají druhou generaci komunistického režimu a pletoucí se dobou !!!

ki33 ( 30. března 2019 20:31 )

Nadávali na komunisty, že tam je jich spousta nad 50 let. At se podívají, kolik je jich tam nad 50 let nyní. A kníže? at si ji přiveze v kočáru za svý prachy. A nechá si ji na Orlíku nebo u sebe v rakousích. Za 9 kg heroinu, je 8 let málo.

votomtoje ( 30. března 2019 19:11 )

(

Kesonaj ( 27. března 2019 16:52 )

Já si myslím, že sexuálně obsloužit takovou hrůzu, jako je Schwarzenberg a přitom se tvářit, že mi není na blití rozhodně není bezpracné zbohatnutí, ale sakra zasloužený výdělek. Asi tak nějak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa