Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čaputová vytáhla Halíka a varovala: „Slovensko je plné nenávisti.“ Šefčovič brání manželku

Autor: simao - 
23. března 2019
17:04

Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič se utkali v sobotu v prvním duelu RTVS. Mluvili mj. o vlně nenávisti, která se na ně coby kandidáty slovenských prezidentských voleb valí ze sociálních sítích. Ale střetli se také v oblasti konzervativních a liberálních postojů k problematice, jako jsou registrovaná partnerství. Čaputová vzpomněla i českého kněze Tomáše Halíka. A Šefčovič později hájil svou manželku Helenu, která se stala terčem útoků na internetu.

„Musíme respektovat naše tradiční hodnoty, respektovat to, že křesťanství nám pomohlo přežít v tomto složitém prostoru více než 1000 let,“ uvedl Maroš Šefčovič, podle které Slovensko potřebuje silného, aktivního prezidenta pro domácí politickou scénu i zahraniční.

Prezidenta, který bude přijímaný na nejvyšší úrovni v klíčových hlavních městech. „Ať už to je Peking, Moskva, Washington, ne jen v Evropské unii. A prezidenta, který nebude mít jakékoliv právní problémy a prezidenta, který nebude dělit tuto společnost,“ upozornil Šefčovič, který již dříve zaútočil na Zuzanu Čaputovou, že se její liberální postoje neshodují s křesťanskými hodnotami.

Liberálka Čaputová vytáhla Halíka

Čaputová čelí v kampani kritice, že prosazuje liberální agendu např. co se týče registrovaného partnerství, adopcí dětí apod., upozornila moderátorka duelu. Čaputová věří, že agenda, o které hovoří, není v rozporu s křesťanskými, ani konzervativními hodnotami.

„Agenda, o které mluvím, hodnoty, podle kterých se snažím žít, nejsou vůbec v rozporu ani s křesťanským cítěním, ani s konzervativními hodnotami. Včera jsem dostala další dopisy dokonce s medailonkem Panny Marie a svatými obrázky, chodí velmi pravidelně a velmi mnoho věřících lidí se na mně obrací a důvěřuje mi,“ uvedla Čaputová.

A pokračovala: Tomáš Halík to řekl velmi pěkně. Říkal, že konzervativní hodnoty se vůbec nevylučují s liberálními názory. Já jsem člověk, který je věřící, pro mně je spiritualita velmi důležitou součástí života, ano, mám liberální názory, hovořím o nich, když se mně na to novináři ptají, protože to považuji za férové, být upřímná, aby volič věděl, jaký mentální svět představuji, zároveň jsem si vědomá, že tato témata jako registrované partnerství či adopce dětí páry stejného pohlaví jsou témata citlivá a jakákoliv změna musí nastat po poctivé společenské debatě.“ Vadí jí, když tyto skupiny osob jsou „objektem nenávisti“.

„Musíme se podívat i na problémy na Slovensku a zamést si před vlastním prahem, abychom měli i legitimitu vůči silným hráčům v zahraničí. Utíkání ke světovým problémům a k reprezentaci venku bez toho, abychom na Slovensku měli jasno (...), nám nepomůže,“ upozorňuje Čaputová.

Šefčovič, kterého podporuje vládní SMER expremiéra Roberta Fica, na Čaputovou reagoval, že některá liberální témata vzbuzují obavy Slováků. „Pokud jde o rodinné právo, pokud jde o kulturně etické principy, tak každá země má svoji suverenitu a každá země si o těchto věcech má rozhodovat sama,“ upozornil.

Obavy z tématu registrovaného partnerství a LGBT

Šefčovič připomněl, že na východním Slovensku mají lidé obavu, že tematika registrovaných partnerství a genderová politika bude zemi rozdělovat. „Obávají se, že to bude další polarizující téma, která může způsobit další štěpení v naší společnosti. Musím říct, že tak úplně nerozumí, proč to bylo vneseno do prezidentské kampaně, když tu společenská objednávka nebyla,“ rýpl si Šefčovič do protikandidátky s tím, že i její „upřímné prohlášení v takové diskuzi formuje tuto debatu a bude doznívat i po prezidentských volbách“.

Čaputová souhlasí, že tímto majoritní společnost na Slovensku nežije, nejde ani o součást agendy, kterou se vydala řešit. Tou je dle ní soudnictví a spravedlnost.

Šefčovič brání svou ženu

Kandidáti se shodli, že jsou politickými terči, ale ze soubojů by měli vyjmout své nejbližší. „Mojí manželku, moje děti a mojí nejbližší rodinu a to jisté přeji i paní kandidátce Čaputové,“ upozornil Šefčovič.

Jeho žena Helena, se kterou se seznámil při studiích v Moskvě, se na Slovensku stala terčem kritiky. „Myslím si, že si to absolutně nezaslouží, je to skvělá žena, fantastická manželka, matka tří dospělých dětí, která je učitelka, která ovládá tři cizí jazyky a která šla do kampaně v pevné víře, že Slovensko potřebuje dobrou první dámu. Vím, že by to dělala vynikajícím způsobem,“ bránil předtím Šefčovič svou ženu na videu.

Helena Šefčovičová se stala terčem řady poznámek mj. za svou mimiku a grimasy, když stanula po boku manžela, který měl reagovat na otázky typu údajného propojení Roberta Fica s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem, zapleteným do kauzy vraždy Jána Kuciaka.

Anketa
Koho byste chtěli za slovenského prezidenta?
počet hlasujících: 4110

Křišťálově čistý

Podle Šefčoviče se všechny kauzy muší došetřit a slovenská prokuratura s policií musí mít absolutně rozvázané ruce. Připomněl svůj návrh, že půjde příkladem a vzdá se prezidentské imunity od prvního dne. „Pro mně zásada padni komu padni, ať je z jakéhokoliv tábora, je absolutně svatá. Uvědomuji si, jak korupce lidi na Slovensku trápí, chci jít osobním příkladem. Se mnou nejsou spojené žádné kauzy, působil jsem v prostředí, kde jsem musel být absolutně křišťálově čistý,“ uvedl v debatě.

Také Čaputová uvedla, že by nepotřebovala prezidentskou imunitu. „Náznak toho, jakým způsobem je propojený organizovaný zločin, nebo lidé, kteří jsou dokonce podezřelí z objednávky vražd s některými politickými špičkami, s prokuraturou, soudy a policií, to je pro mně část zprávy o Slovensku,“ varovala Čaputová před „obrovskými problémy“ na Slovensku. Frustrace lidí dle ní souvisí právě s tím, že ne vše na Slovensku funguje dobře a korektně.

Nenávist ze sociálních sítí

Lidi ze svého okolí však chce Šefčovič před frustrací, projevující se i na sociálních sítích, chránit dál. „Musíme si držet úroveň. V tomto souboji nejsme jen my dva, jsou v něm naše děti, naši partneři a množství nenávisti, které se na nás někdy valí přes sociální sítě, je někdy neúnosné a považuji to za velký problém, ktery bude muset naše společnost v budoucnosti řešit,“ podotkl v sobotu prezidentský kandidát.

„Slovensko je plné nenávisti,“ podotkla Čaputová. A doufá, že bez ohledu na to, kdo nakonec volby vyhraje, přispěje k uklidnění situace a odstranění nenávisti.

„Jdeme do velmi těžkých časů, už možná příští týden budeme mít neřízený brexit, nevíme, jak to všechno zamává světovou ekonomikou, takže ten prezident bude muset skutečně fungovat od první sekundy a bude muset využívat to, co se v diplomacii dělá častokrát, rozhovory v kuloárech, rozhovory mezi čtyřma očima,“ upozornil také v debatě Šefčovič.

S podporou Zemana?

„Nepochybně pan Šefčovič je zkušenější v této oblasti, protože působil, pracoval v zahraničí,“ připustila Čaputová. Její výhoda je dle ní v tom, že má hlubší vhled do vnitrostátní politiky. Svou schopnost domluvit se anglicky v zahraničí však nevidí jako žádný problém, nebránila by se však používání tlumočníka. 

To vždy však není možné, upozornil její rival. „Paní Čaputová určitě velmi dobře ví, že žádný tlumočník nebo žádní poradci se do toho sálu nedostanou,“ podotkl Šefčovič.

Slíbil, že i když je podporován Ficovým SMERem, chce být nezávislým, nadstranickým prezidentem a prezidentem všech lidí na Slovensku. V neděli se přitom Šefčovič vydá do Lán, kde by mu podporu měl vyjádřit prezident Miloš Zeman.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Wi68 ( 24. března 2019 17:20 )

A v první várce odsunu Bureše !!!

oldedek ( 24. března 2019 12:50 )

"Slovenský prezidentský kandidát Šefčovič v neděli navštíví Zemana v Lánech" Jó to Šefčovič udělal dobře, móc dobře - Zeman je v Evropě největší machr na volební šméčka. On totiž jedinej ví, které nejpočetnější vrstvě nadběhnout(né nohama) ale "chtivými slovy", jak zalhat, jak zmanipulovat - jó patří k největším opravdu největším machrům... Myslím ale, že na Slovensku mu to však bude trus platný ...

avina ( 24. března 2019 10:29 )

No nazdar, Halíka připomenula,hrůza!

1nostradamus1 ( 24. března 2019 09:15 )

ad1 pani Čaputová, Slovensko nie je plné nenávisti, tú tzv. " nenávisť" máte ako základ vašej kampane, žiaľ, a na tom ste postavili svoj program cez opozičné tzv. nezávislé média... ad2 p. Čaputová, vaša minulosť vás dobehla, ako koncipientka ste klamali, svoju povinú koncipientskú prax ste akože mala v B. Bystrici, na papieri,v skutočnosti ste sedeli doa v Pezinku nazaadku a veselo ste podnikali, akože...klamstvo , a preto ste urýchlene vystúpila z Advikárskej komory...je to žiaľ vaša hanba a klamstvo ad3 ako podpredseníčka strany ste vo svojej prezidentskej kampani deklarovala, že ste " nezávislá kandidátka" ad4 vaša kampaň obsahovala o.i. aj: " udelím súčasnému prezidentovi Kiskovi amnestiu" - Kiska ako prezident končí a konči tým aj jeho imunita voči trestnému konaniu voči jeho osobe vo veci trestného činu krátenia daní , neoprávnené DPH odvody , pozemkové podvody, Kiskov brat má už na krku trestné stíhanie, Kiska ešte nie, pretože má ešte imunitu..... ad5 p. Čaputová vytiahnuť Halíka akože vo svoj prospech je ťažká chyba.... Aj keď sa stane p. Čaputová prezidentkou , nebude mať žiadnu moc, nebude slovenským Zemanom, totiž nemá na to...a tak sa stane len trápnou pokračovateľkou tzv. prezidenta Kisku, ktorý nepovie jednu súvislú vetu zhlavy, ale len z papiera, ktorý mu postrčia tzv. poradcovia, a to je hanba p. Čaputová

avitka ( 24. března 2019 08:03 )

... není jasné, kterého "vola" máte tentokrát na mysli...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa