Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dítě porodila známá reprezentantka po mozkové smrti! Případ Češky Evy obletěl svět

Autor: shp - 
28. srpna 2019
20:12

Zprávy o lékařském zázraku, který se odehrál ve Fakultní nemocnici v Brně, obletěly celý svět. Doktoři tam udrželi životní funkce Evy (†27) z Vysočiny po mozkové smrti tak dlouho, aby mohla porodit dítě. Stejně tomu bylo i v případě portugalské sportovkyně Catariny Sequeiraové (†26).

Úspěch brněnských lékařů a porod Evy (†27), která byla po mozkové smrti, zaujal celý svět. Britský Daily Mail byl jedním ze světově známých médií, který o zázraku z Brna informoval. „Mozkově mrtvá žena porodila holčičku poté, co byla umístěna na přístroje na podporu života po dobu tří měsíců kvůli krvácení do mozku,“ hlásá titulek portálu k článku o Evě.

Světový unikát se stal v Česku

A vskutku, takto dlouho udržet pacientku na přístrojích, je světový unikát. Lékaři díky tomu přivedli nyní na svět císařským řezem dvoukilovou holčičku. Eva byla poté poté odpojena od přístrojů. Novorozená holčička je nyní v péči otce.

Holčička se narodila císařským řezem ve 34. týdnu těhotenství minulý týden. Vážila 2,10 kilogramu. Je zdravá, dokonce jsme ji již propustili domů, do péče rodiny. Maminka byla po porodu odpojena od přístrojů. Byla v klinické smrti a s tímto postupem se dopředu počítalo. Bohužel, tak to je,“ řekl Blesk.cz přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Pavel Ventruba.

Podobný případ se stal v Portugalsku

Podobný případ se odehrál letos v březnu v Portugalsku. Známá kanoistka Catarina Sequeiraová, která reprezentovala svou zemi na mezinárodních soutěžích, mozkově zemřela po prodělaném astmatickém záchvatu. Lékaři partnerovi Brunovi Sapolovi řekli, že se již neprobere, ale že existuje naděje, že by mohli zachránit její nenarozené dítě. Otec dítěte se rozhodl, že ho chce vychovávat, i když na to bude sám.

Dýchacími potížemi Sequeiraová trpěla od dětství. Byla v 19. týdnu těhotenství, když jí přestal fungovat mozek. Lékaři ji udrželi na přístrojích do 32. týdne, v němž jí provedli císařský řez. Přivedli dítě na svět až ve chvíli, kdy sportovkyni začaly selhávat orgány.

Chlapec dostal jméno Salvador

Narodil se tak 1,7 kilogramu vážící chlapeček, kterého rodina pojmenovala Salvador. Po narození musel zůstat ještě několik týdnů v nemocnici. Celkem strávil v děloze své mrtvé maminky 56 dní. Byla to o poznání kratší doba než v případě Evy a její dcerky.

rendyx111 ( 28. srpna 2019 20:36 )

Opět zavádějící nadpis a pak snůška nesmyslů...tahle paní dítě neporodila,jen ji lékaři pomohli to dítě udržet naživu a pak ho porodili cís.řezem.A reprezentantka byla naprosto úplně jiná žena vy hyeny z Plesku!

Zobrazit celou diskusi